29 Септември, 2015 21:13 3 546 2

НАСА и Гугъл работят по супер мощен квантов компютър

  • наса-
  • гугъл-
  • квантов компютър-
  • d-wave 2x-
  • usra-
  • лаборатория за квантов изкуствени интелект

Партньор им е USRA - университетската асоциация за космически изследвания

Компанията Гугъл, НАСА и USRA (Университетска Асоциация за Космически Изследвания) подписаха споразумение с фирмата D-Wave Systems за създаването на мощен квантов компютър - D-Wave 2X. Това съобщи „Бизнес Инсайдър“.

Предвижда се да бъде създадена съвместна лаборатория за квантов изкуствени интелект QAIL (Quantum Artificial Intelligence Lab), в която да се произвеждат новите модели квантови процесори, които да бъдат доставяни на компанията в следващите седем години, пише „Блумбърг“.

На база на най-мощният квантов процесор към този момент - D-Wave 2X, Гугъл и НАСА ще изградят квантов компютър за решаване на сложни проблеми в области като разпознаване на реч, роботизирани космически мисии, управление на автотранспорта и уеб анализ.

Партньорите в проекта ще получат процесор от ново поколение D-Wave 2X с 2048 физически кубита, 1152 от които се използват за изчисления.

Обявеният през август тази година D-Wave 2X е третият квантов компютър създаден от D-Wave Systems.

В момента Гугъл и НАСА използват компютри от предишното поколение D-Wave Systems. В новия чип кубитите са над два пъти повече, отколкото в процесора от предишно поколение.

Компанията D-Wave Systems се намира в Британска Колумбия, Канада. В момента тя е единствената компания в света, която създава квантови компютри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опала

    0 0 Отговор
    бързо и кратко проучване в нета показва, че има сериозни съмнения за реалните възможности на тези квантови компютри... намирисва на някакво изпиране на пари или спонсориране на някой или нещо по алтернативен начин с фалшивата фраза "квантов компютър"
  • 2 коцето

    0 0 Отговор
    Първо още не са направили квантов комп а когато го направят ще има скок в науката . Като пишете за нещо образовайте се .