Last news in Fakti

17 Май, 2016 15:35 25 379 11

Забраниха на Mercedes-Benz въздушния шал

  • mercedes-benz-
  • daimler-
  • airscarf-
  • лудвиг шацингер-
  • въздушен шал-
  • патент-
  • дело
Забраниха на Mercedes-Benz въздушния шал - 1

Федералният съд на Германия забрани на концерна Daimler да продава автомобили със системата за обдухване на вратовете на пътниците с топъл въздух Airscarf на немския пазар, съобщава Reuters. Технологията е патентована от Лудвиг Шацингер през 1996 г., който е спечели заведеното срещу Mercedes-Benz дело и на предишните две инстанции.

Според решението на съда Daimler не само трябва да преустанови незабавно монтажа на Airscarf на новите си коли, а и да деактивира системата на всички автомобили на склад. Освен това на производителя се забранява дори да споменава технологията в рекламните си материали. Ограниченията не засягат вече продадените кабриолети на Mercedes-Benz.

Daimler ще трябва да овъзмезди финансово Лудвиг Шацингер, чиято разработка е използвана без позволението му. Размерът на обезщетението ще бъде определен пропорционално на броя автомобили, оборудвани с Airscarf.

Британското сп. Autocar съобщава, че кабриолетите на Mercedes-Benz ще могат да се оборудват с въздушен шал отново след 25 декември 2016 г., когато приключва действието на патента на Лудвиг Шацингер. Airscarf може да се поръча за почти всички подели на марката с подвижен покрив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Керкенез

    1 0 Отговор
    Всички автомобилни концерни се крадат взаимно и леко видоизменят патента, за да го заобиколят!
  • 2 укиъп

    0 1 Отговор
    Както винаги МБ краде...ай сега къде е новината?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Dido

    0 1 Отговор
    Това е глупост. Не знам кой му е позволил на тоя нагъл да патентова обикновена духалка. Дали не е патентовал и автомобилния волан? И сега ще ни се наложи да търсим други методи да управляваме кошниците си. Пиявици като тоя цял живот лежат на чужд гръб като изнудват фирмите със "златните" си патенти.

    Коментиран от #8

  • 4 русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "укиъп":

    Обоснови с доказателства МБ какво краде или е крала до сега?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Martin

    0 0 Отговор
    Патентен трол.
  • 7 Илк0

    0 0 Отговор
    Голяма технология. Открил е топлата вода значи тоя чичак. Обдухване с топъл въздух. Няма да се изненадам ако в скоро време спрат сешоарите от производство, защото му нарушават патентованите авторски права на този търтей. Изобретението му с един размах решава проблемите не само на автомобилната индустрия, но и на третия свят. Така ще е като продължават да се раздават патенти за всякакви идиотизми като "пирон забит в дъска".
  • 8 Dido

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Dido":

    Явно Чичо Лудвиг не е одобрил какво съм написал за него по-долу.
  • 9 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    0 0 Отговор
    Сега с получените пари тоя немския инженер сигурно ще създаде обдухване на половия орган по време на движение.
  • 10 Жоро

    0 0 Отговор
    Прочетох коментарите отдолу и пак, ще кажа... Тва българският народ (както всеки ден се убеждавам) е изграден от сравнително прости, егоистични тарикати-първосигнални намислещи хора. Пичове нищо лично обаче всички Вие по-долу влизате в тва число, как един свестен и адекватен коментар не прочетох. Ако не сте наясно, както се досещате, в света на технологиите и чорапите можете да си патентовате ако вече не е направено (не омаловажавайте идеята на човека), и всичко е за пари. Ест. че пича ще им забрани да го ползват ако е бил главният човек зад идеята. Най-се издразних на факта как веднага го нахулихте, че си е търсил парите и правата за идеята, а съм сигурен, че всеки един от нас български тарикати, биха стигнали и по далече за някои др. чужд лев (да не говорим за пари от собствени идеи). Жалка работа сте ей. За дадения човек без да съм проучил случая - мога само да кажа, че не съм съгласен с факта, че не е разпространена технология явно заради неговия патент. Явно не е щом нещо такова елементарно го няма по колите. За мен един инженер трябва да помага на технологията да се развива и да облагородява живота на хората, а не да лишава.
    П.С. пък в крайна сметка, кой би искал схванат врат?

    Коментиран от #11

  • 11 Илк0

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    Безсмислена тирада от глупости, поради факта че не инженера патентовал идеята се облажва от сблъсъка с Даймлер, а частна фирма (адвокатска кантора), която естествено не развива никакви технологии и непроизвежда нищо, т.нар. патентен трол). На тази фирма инженера е предоставил правата на патента си срещу скромна сума пари. Статията е НЕКОРЕКТНА. А що се отнася до патентни спорове, най-добре за индустрията би било да са разрешени само между конкурентни фирми.