Last news in Fakti

13 Април, 2017 15:52 2 822 3

Дрон срещу мълния

  • дрон-
  • мълния-
  • dji phantom 3
Дрон срещу мълния - 1

Безпилотните летателни апарати вече са толкова популярни, че в скоро време ще започнат да превозват хора. Все още обаче никой не си е правил труда да провери дали дроновете изобщо разполагат със защита против мълнии.

Този недопустим пропуск е накарал учени от Лабораторията за високо напрежение към Манчестърския университет да проведат експеримент с квадрокоптер DJI Phantom 3 и електрическа инсталация, която може да генерира електрически импулс с напрежение 1.4 мегаволта.

Тестът е проведен в два етапа с и без гръмоотвод. И в двата случая обаче батериите на дрона са били защитени с метален корпус в ролята на Фарадеев кафез, за да се избегне експлозия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 3 Отговор
    мощност ли е, напрежение ли е

    Коментиран от #2

  • 2 АСК

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Напрежение е: 1,4 MV

    М - произнася се мега и означава 1 000 000 еденици(независимо каква е измераваната величина)
    V - е измервателната единица за напрежение

    1 400 000 V = 1,4 MV
  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Батерията здрава, но ЕЛЕКТРОНИКАТА не. Затова не можаха да подкарат повторно квадрокоптера.