Last news in Fakti

26 Април, 2017 16:07 3 057 2

Синът на руски депутат получи 27 г. затвор за хакерство

  • хакер-
  • русия-
  • роман селезньов-
  • валерий селезьнов-
  • владимир жириновски-
  • присъда-
  • затвор
Синът на руски депутат получи 27 г. затвор за хакерство - 1

Руските хакери неслучайно се сочат за едни от най-опасните в света. Американски съд прати в затвора син на депутат от руската Държавна дума за рекордните 27 години за кибер мошеничество, предава Коммерсантъ.

Роман Селезньов, син на Валерий Селезьнов от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски, е признат за виновен в причиняването на щети за над $169 000 000 на повече от 500 американски компании. Руският хакер бил заловен преди три години на летище на Малдивите, откъдето си заминавал за Москва след семейна почивка.

При ареста на Селезньов в лаптопа му са открити данни за около 1.7 млн. кредитни карти. Селезньов не използвал информацията лично, а я продавал на заинтересовани през специализирани сайтове.

След като влезли в следите на руснака, разследващите установили, че в периода 2009-2011 г. той събирал данни за кредитните карти на американски граждани. Възползвал се от пробиви в сигурността на софтуера на касовите апарати в най-различни обекти от ресторанти до зоопаркове.

Трансакциите по сделките на Селезньов с престъпници, специализирани в източване на кредитни карти, били проследени и в крайна сметка довели до залавянето му. Присъдата, наложена на руснака от съда в американския град Сиатъл, се смята за рекордна. За първенец по престой в затвора за хакерство до този момент се смяташе Албърт Гонзалес, осъден на 20 г. ефективно.

Самият Роман Селезньов твърди, че бил отвлечен от американските власти и отведен в Щатите против волята му и в разрез с международното право. Пред руски медии руснакът се жалва, че присъдата слага край на живота му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    10 2 Отговор
    Откъде се появи тоя? Сигурно е набеден! Няма руски хакери!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.