22 Ноември, 2017 17:30 3 742 10

iPhone не бил с най-голяма надценка

  • apple-
  • samsung-
  • huawei-
  • печалба-
  • марж

На пазара на смартфони в момента има трима големи играчи. Печалбите на Samsung са последното тримесечие са $13 млрд., на Apple - около $11 млрд., а Huawei - наполовина. Не такова обаче е подреждането по надценка, която всяка от тези компании добавя върху производствените разходи за продуктите си.

По данни на World Intellectual Property най-голям марж определя Huawei - 42%. Също толкова, а в някои случаи и по-малко, е чистата печалба на Apple, а Samsung изостава чувствително по този параметър с 34%.

Само преди две-три години опитите на Huawei да отхапе пазарен дял от Apple щяха да предизвикат снизходителна усмивка. Флагманските смартфони на китайската компания обаче постоянно поскъпват и вече твърдо струват над $600. В това отношение Samsung поддържа направо скромни надценки, на което мнозина специалисти отдават стабилното първо място на корейците по продажби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    17 13 Отговор
    Хуавей са най-големите, всички сами си правят и си взимат заслужена печалба. Епъл от своя страна печели за сметка на хората с тия телефони по 2-3 бона, ама като нямат производство така ще е...

    Коментиран от #3

  • 2 Патриот

    20 0 Отговор
    Да няма грешка?
    Производството на един апарат на Епъл излиза 400 и малко долара, а струва хилядарка.
  • 3 телефониста

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мартин":

    Разкажи ни ако може в какво са най-големите! В печалбите от продаден телефон ли? Там сигурно са най-добрите, но не бих казал в друго. Погледни тестовете и ще разбереш! Китайчета на много висока цена са. Не блестят с нищо, а са по-скъпи от доста други телефони с по-добри качества. Батериите им много бързо умират между другото, ако изобщо си имал телефон от тази марка. Около една година държат сравнително добре и после увяхват. Капацитета им пада драстично много. Впечатление от 2 тел. на марката. А между втората и третата година самият телефон сдава багажа. На единия му потъмня дисплея и повече нищо не се показваше на него. иначе телефона си работеше, защото като звънна звънеше, но дисплея черен. Втория телефон пък в един момент отказа да се зарежда. Пробвах с друга батерия н е стана нищо. Явно слота нещо се е прецакал. Та такива ми ти работи с Хуавей. Не са лоши телефони, но до 1 г. и ги продавайте. Като най-исдражливи за мен са Самсунг. Все още имам един Галакси 3 на 5-6 г., който си работи нормално и батерията му държи по 1 ден. Имам го, като резервен телефон. Не го продадох, защото телефона си работи, а и никакви пари няма да му взема.
  • 4 Именно

    3 0 Отговор
    "еластичност" на цените се нарича това - колкото по-евтин е един продукт толкова по-лесно е да увеличиш надценката без да ядосаш/загубиш клиенти.
  • 5 гост

    0 2 Отговор
    Бивш служител на българския офис на Хуавей съм, мога да то кажа че не всичко си правят сами. И те вече по примера на Cisco имат пребрандирани устройста купувани от никуму неизвестни гаражни фирми. Даже един от екзотичните им доставчици беше италианска фирма, на която дори и завода и е в Италия.
  • 6 гост

    3 0 Отговор
    И все пак Епъл има най-голямата надценка , не виждам защо са тия заглавия , 42% от 1000 долара са доста повече от 44-45% от 5-600 , да не говорим за 32% от 700 , та да не извъртаме нещата и най-вече как господата решиха , че 42% на Хуавей са видиш ли ПОВЕЧЕ от 42% на Епъл ???
  • 7 вижся

    3 2 Отговор
    Понеже хората излизат от пещера и не го знаят това.. Високата цена на айфоня е обратно пропорционална на качеството му хаха
  • 8 Генчо

    2 3 Отговор
    Едно е да поддържаш корпоративен офис в САЩ и да плащаш по 200к годишни заплати, друго е да го правиш в Кореа или Китай и да правиш copy & paste.

    Коментиран от #9

  • 9 да дя

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Генчо":

    Айфон купуват дисплеи от Самсунг! Какви глупости пишеш? Най-добрите камери са на Сони,а процесорите са на Снапдрагон-китайски! Какви са по националност телефоните!?

    Коментиран от #10

  • 10 Генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "да дя":

    Хахаха, apple сами си правят дизайна на много от компонентите. Затова тяхноте процесори са мнооооого по-производителни и енергоефективни. Санпдрагон - хахаха