Last news in Fakti

12 Февруари, 2018 11:42 11 294 3

Най-малката Scania струва €65 хил.

  • scania-
  • r 500 topline-
  • модел-
  • моделизъм-
  • камион-
  • влекач-
  • хюго маркес

Швейцарец изработи най-скъпия радиоуправляем модел на камион Scania R 500 Topline. Хюго Маркес има школа за хеликоптерни пилоти и магазин за авиомоделизъм в Цюрих. Занимава се с конструиране на умалени копия на вертолети от десетилетия, но след катастрофата на едно от творенията му решил да премине към наземни транспортни средства.

Маркес разработил умалената Scania със съмишленик от Южен Тирол. Професионалният моделист Херман Ауер се заел с плановете на камиона и издирването на подходящите части за проекта, което отнело най-много време.

Най-трудно било намирането на гуми. Маркес и Ауер успели да открият подходящи чак в Китай, а размерът им старал основен фактор при избора на мащаба от 1:2.3, в който е изработен влекачът.

Умалената Scania е дълга 2.7 метра, широка 1 и тежи 800 килограма. Голяма част от детайлите са фрезовани на 3D струг, а кабината е изработена от въглеродни нишки.

Моделът се задвижва от малко моторче с вътрешно горене, а окачването е пневматично като в оригинала. Изработката на камиона е отнела 4 000 часа и материали за €50 000. Хюго Маркес е готов да се раздели с уникалния модел срещу €65 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    21 0 Отговор
    Много добра изработка! Като цяло всичко е като на истинските камиони, само интериора в кабината е имало как да го пипнат малко по-добре - оригинален умален волан, табло и седалки на Scania...иначе е супер.
    Цената е като на истински камион, който може да изкара много пари, но това все пак е за ценители на макетите и който има пари, пак би си го закупил...
  • 2 Селянче

    1 27 Отговор
    Не знам за какво е тая гаражо-запълваческа глупост!

    Коментиран от #3

  • 3 Аман от Идиоти

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Селянче":

    за удоволствие .. хората в другите държави могат да си позволят да имат хоби, не като нас тук. Защо на всеки пост трябва да има един задръстеняк, който да говори глупости, не знам