Last news in Fakti

23 Март, 2018 10:26, обновена 29 Март, 2019 11:18 43 034 89

Как да спестим пари при покупката на гуми?

  • гуми-
  • автомобили
Как да спестим пари при покупката на гуми? - 1

Макар и на вън да има доста сняг, зимата си отива и съвсем скоро ще дойде времето, когато ще трябва да сменим зимните гуми с летни. За онези от вас, на които им предстои покупка на гуми, може би ще им е интересно да разберат как да могат да спестят пари при избора на нови гуми

Ориентирайте се към "втората лига", защото това ще ви спести доста пари, особено ако става дума за по-големите размери гуми. Там разликите могат да са почти двойни. Преди покупка обаче не е зле да се ориентирате и по провежданите от ADAC тестове.

Не се бойте и от "китайките".

Промишлеността в Поднебесната държава се развива с бурни темпове, като това важи и с пълна сила за гумите. И ако до преди две години от ADAC съветваха да не се купуват китайски гуми, то през миналата година лятната гума Aeolus с размер 195/65 R15 се класира в десетката, като пред нея бяха само гуми от т.нар. "първа лига".

Как да спестим пари при покупката на гуми?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MasterBoy

    125 50 Отговор
    Бягайте далече от китайките.

    Коментиран от #39

  • 2 Гого

    79 25 Отговор
    И Fuldata са ужас добре че отървах от тях тези които са произведени Made in Turkey направо са като пластмасови говоря за летните.
  • 3 Коки

    73 19 Отговор
    Nexen са едни от най-добрите Цена-качество.

    Коментиран от #42, #86

  • 4 Audi Lover

    135 15 Отговор
    От гуми не се пести !!!!!!
  • 5 Вижте ся

    75 12 Отговор
    Пари се спеатяват като си купиш нови качествени гуми. Нищо ,че са по-скъпи. С мишелин съм изминал над 60к километра и ги смених не защото се изтъркоха ,а защото каучука изгоря. Преди тях имах барум 25к км. и станаха гладки.

    Коментиран от #11

  • 6 Plameni

    66 10 Отговор
    Купувайте само най- доброто.
  • 7 Чичо

    51 125 Отговор
    Аз купувам само гуми втора употреба - така карам над 10 години и до тук проблем не е имало. Да не съм луд на тия хиени да им давам пари колкото за 4 гуми колкото 2 заплати.

    Коментиран от #9, #55, #58, #88

  • 8 Petko

    45 26 Отговор
    Има много добри китайски гуми.
    Преди да купите се поинтересувайте от заводите, от пазарния дял ,прочетете мнение на потребители в Европа, обърнете особено внимание на етикета / шум, икономия,разход на гориво/ и преди всичко преценете вашите потребности - предимно градско, извънградско с голяма скорост и т.н. ...
  • 9 Коко

    94 14 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо":

    Това обяснява защо се въртите като пумпали по пътищата

    Коментиран от #21

  • 10 dsadsa

    40 50 Отговор
    Ако карам предвидливо и с разумни скорости и 15 годишни гуми не са проблем. Ако шофирането е по-агресивно вече трябва стабилна нова гума.
  • 11 Гост

    41 8 Отговор

    До коментар #5 от "Вижте ся":

    Съгласен - досега какъвто и Мишелин да съм слагал винаги е изкарвал нечовешки много. Тази пролет мисля да изхвърля зимните си Мишелинки че направиха 5 сезона каране или около 50 000 км. Грайфера твърдно е над 4 мм. Чак се чудя дали да не ги запазя още една зима.

    Коментиран от #84

  • 12 хаха

    75 6 Отговор
    които пести от гуми и спирачки - да ходи по добре пеша !
  • 13 вес

    56 13 Отговор
    Този който купува евтини гуми, оценява евтино своя живот, а този който купува втора употреба...
  • 14 Бесен Язовец

    40 10 Отговор
    Тате беше сложил на москвето оригинални мишленки, москвето му се ..а мамата, а мшленките останаха, после даже ги сложих на първото си голфче, ноф фнос.
  • 15 Еййй

    46 4 Отговор
    Все да спестим! После, ма кво стана!
    Понякога пестенето излиза скъпо, най-вече с гумите!
  • 16 Варна

    37 39 Отговор
    Моят избор след дълги години шофиране се свеждат до: Зимата Нокиян, лятото Дънлоп.

    Континентал - Не! Дават много дефекти по страничният борд. Балоните са често явление.
    Мишелин- Скъпа гума която бързо се износва

    Вредщейн- много добри гуми!
    Гудиар - добри гуми особено зимните
    Вридстоун - добри гуми.

    По -възможност всички гуми да са run flat и с борд за да пази джантата. - Мишлен и ханкук имат малки и слаби бордове.

    Това са моите виждания и предпочитания, с които разбира се никой не ангажирам.

    Коментиран от #44, #56

  • 17 Газ

    24 4 Отговор
    Купувайте хубави гуми, по-евтините са компромис на момента, но след две години макс са гола вода. Другия вариант е евтини, караш 2г. и продаваш, но трябва и да си имаш едно наум, ако обичаш агресивното шофиране. Разликата между големите марки и евтините им производни се усеща най-вече при дъжд и мокра настилка. Унирояла и Файърстоуна са добър компромис м/у цена и качество.
  • 18 третата лига

    21 30 Отговор
    Аз съм заложил на "третата лига", втора употреба и ги лъзгам с кеф, така се пестят пари от гуми, другото е измама.
    Купх си четворка Ханкук, карани едно лято и ги лъзгам три лета, имат хляб и за трето.
    Зимата карам с четири китайчета Гуд Райд, убиец са, коват кат котка, супер доволен съм.
  • 19 smeh

    49 7 Отговор
    Да ви споделя един интересен тест, понеже се отдава голямо значение на гумите. Карал съм 2 еднакви модела коли с еднакви гуми, едната от които беше удряна и уж всичко беше направено, като излязла от завода. На стендове, тестове за геометрии и т.н параметрите излизаха ОК, обаче какво се оказва. На едни и същи завои, там където с едната влизам със 120, с удряната на 100 почти я изтървах. Разликата беше меко казано ОГРОМНА. Дори при спиране ми се струваше, че оправяната и се активираше по-лесно АБС-а и имаше по-дълъг спирачен път. Второто няма как да го докажа, защото не съм го мерил. Затова ако искате да се насладите изцяло на качеството на гумите, трябва да имате изрядна кола и окачване. В противен случай и чисто нови премиум гуми не могат да ви вкарат в пътя.
  • 20 JEEP

    36 14 Отговор
    Спестените от гуми пари няма да останат във вашите джобове. Те ще отидат по сметката на траурната агенция.
  • 21 Чичо

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "Коко":

    Ко речи? Ко? Аз никъде не съм се въртял до сега - всичко си е мирно и тихо на пъто.
  • 22 КУКУ ВЕЙРОН МЕГА СПОРТ

    46 43 Отговор
    Гумите ми Мишелин за Бугати-вейрона ми са по 40 000 евро комплекта ! Компромис не правя и ги подменям на всеки 5000км ,както препоръчват от Бугати ! Досега съм минал с колата над 200 000 км исъм нямал ядове - горещо препоръчвам мишелин ! Миналото лято ,като се прибирах от слънчака карайки по магистралите на Б.Б при скорост от 430 км ми изскочи една свиня майка на пътя ,но благодарение на Мишлен успях да закова вейрона пред нея затова горещо препоръчвам МИШЛЕН !!!

    Коментиран от #23

  • 23 Винету

    51 3 Отговор

    До коментар #22 от "КУКУ ВЕЙРОН МЕГА СПОРТ":

    Изкърти кочината с тоа коментар:) Между Стара Загора и Пловдив ги дигна 430 нали, щот по-убав магистрален участък у Европата нема. А свинята да я беше изджасал леко та да има пържолки:)
  • 24 Алфа Ромео

    31 5 Отговор
    Няма такива боклуци като летни Корморан и Тигар, постоянно ми тресеше предницата с тези гуми, Корморана имаше трагичен спирачен път, беше като пластмасов, АBS-а хърка при малко по-рязко спиране и колата си продължава, свалих ги и ги дадох на един гумаджия за 15 лева двете. После си взех Клеберки и съм доволен от тях, не искам и да чуя повече за гуми нисък клас гуми, особено за Тигър и Корморан.
  • 25 Д-р Бръкнипутев

    52 17 Отговор
    Всички са много компетентни?! На времето нямаше зимни и летни имаше Вида спорт и трябваше с връзки да ги намираш. Всичко зависи от шофьора и колко акъл има в главата си.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Morgoth

    19 8 Отговор
    Не мисля изобщо да песят, излязал е нов Мишелин с моя размер, така че скачам в него. С 2 тона и 350 коня мога да си позволя да дам някой лев в повече, но не мога да си позволя калпави гуми.

    Коментиран от #66

  • 27 гост

    31 1 Отговор

    До коментар #25 от "Д-р Бръкнипутев":

    Навремето имаше по 3-4 коли във вход, а сега са толкова на апартамент. Навремето имаше месеци курмуване, изпити, различни ситуации и коли с мощност от 50 до 75 коня, а сега е доста по-различно: некомпетентни индивиди, някои дори не се страят да вземат книжка, управляват коли с над 150кс със скорости сериозно над допустимите в и извън града. Така че времената се менят. Ориентирайте се към корейските марки: те са високотехнологични и качествени, но не плащате за марката и цените са с 30-50% под познатите марки на същото ниво и качество.
  • 28 гост

    9 11 Отговор

    До коментар #25 от "Д-р Бръкнипутев":

    То навремето НИЩО нямаше ама сега ИМА и хората могат си избират - капиш ? С такова мислене колата ти ще гние в гаража зимата или ако ти харесва я вади с видинките в снега ..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 GTE

    17 16 Отговор
    Всесезоннките - особено ако не сте се сраснали с автомобила си всесезонката е много добър избор. Ако карате под 15 000 км на година не е оправдано да имате зимни и летни гуми.

    Коментиран от #32, #38

  • 31 Карамба

    21 8 Отговор
    Когато стане зима си купувате летни гуми премиум с отстъпка.Лятото пък зимни.Ако карате малко километри на година Мишелини, че са сдълъг експлоатационен срок.Ако сте гъзари си взимате Континенталки и подарявате една бала пари на фрау Меркел и след има няма 2 години ги изхвърляте.
  • 32 гост

    15 6 Отговор

    До коментар #30 от "GTE":

    Абе честно ти казвам много сериозно взех да се замислям да си купя едни висок клас всесезонни гуми и да си ги търкалям целогодишно вместо да ходя през няколко месеца да сменям зимни и летни .Тоо виж какво става само почти април месец а сняг навън - доста хора си бяха сложили летните гуми преди седмица две а заваля сняг .Откъм финанси също идва по изгодно всесезонни отколкото 2 комплекта ( зимни - летни ) а и според последните тестове на АДАК всесезонната гума на НОКИАН ,която изкараха по нищо не отстъпва на летни или зимни .

    Коментиран от #41

  • 33 PlimP

    10 0 Отговор
    1,13 цола, как ли не я въртяхме скапанат гума, е не можахме да я нагласим за под 75гр. от едната и 55 от другата страна, иди си купи после пак китайски гуми
  • 34 Гоуст

    21 4 Отговор
    Направо ми се плаче как се пускат такива статии, в които ти казват как да пестиш от гуми. Защо не пуснете и статия как да спестите от дискове и накладки?
    Трябва да стимулирате хората да взимат по-добри гуми, за да са по-сигурни и те, и ние на пътя. И тук говорим за разлика от 10-20 лева за гума!!
  • 35 Мъж

    15 8 Отговор
    А къде е статистиката при колко от тежките ПТП-та гумите са причина за загубата на контрол върху автомобиа?! Няма такава, нали?! Като изключим тези, дето запушват пътищата като падне сняг, всички сакатлъци са от малоумието на задкормилното устройство. Карам само с втора употреба, но подбирам здрави гуми на половин цена от новите и проблем не съм имал. Но на магистрала повече от 120 рядко вдигам, а в града минавам мазно според светофара.
  • 36 тъйва

    11 3 Отговор
    Аз пък БОЙКОтирам 1 лига и си купувам само трета...по начестичко ама еФтино, чекът се прибера след дълго дрифтване да има парички и за ракийка и салаДка.....кво да ви кажа ....третата лига ни учи да бъдем супер драйвери, а не заспали умници зад волана, дет чакат се убаите системи и гуми да ги спасяват от ситуациите! Третата лига ни кара се да сме наШТрек и затуй ний сме първа лига драйвери!
  • 37 Ник

    4 3 Отговор
    Колата я карам с Фулда Екоконтрол 2 през лятото и съм много доволен-добре се държат на мокра настилка, а при много горещо време също се държат добре на пътя. През зимата съм с Барум Поларис 3 и също съм много доволен-добро сцепление на снежна повърхност и много добро поведение на студен асфалт. Може би единственият недостатък е че са една идея по шумни, но след 20-30 км и почвам да не им обръщам внимание. Като цяло тези две марки имат много добро съотношение цена/качество.
  • 38 ХЧЛ

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "GTE":

    Да ако си от Сандански или Стара Загора . Ама я цъфни в София зимата в големия сняг да те видя с галошките ( все сезони ) . Пътя пред теб свободен , ама ти се тътриш с 15 километра , че не си сигурен дали ще спреш , след като едвам си тръгнал . А зад теб колона от автомобили , която те псува , че въобще си излязъл на пътя . Да не споменавам вчера , че едва на 3-та потегляше колата в тоя лед .
  • 39 куку руку ку

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "MasterBoy":

    Няма такъв бакелит като китайските...
    А кой нареди Пирели при премиум класа? Един път съм купувал такива летни Р6. Няма тръгване няма спиране. Някой да се изплюе пред колата и АВS-а се спукваше да дрънчи.

    Коментиран от #40

  • 40 Николай

    13 1 Отговор

    До коментар #39 от "куку руку ку":

    Зимни Пирели карах на Лексуса Сото зеро. Летни имам на сегашната кола Пирели Р7. Страхотни гуми. Много добра работа на сухо , мокро и на сняг за зимните. Сега зимните ми са Гудиар Ултрагрип също много добри. Може би най добри за зимни гуми са Мишлен. Колеги шофирайте с качествени гуми и съобразена скорост според пътната обстановка.
  • 41 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    И аз мислех да взема всесезонни Nokian или Toyo, но по никакъв начин не могат да се сравняват със зимните или летните гуми. Особено ако си с кола над 250 к.с. и турбобензин.
    За това си взех Nokian, но зимни.
    В нета има много сравнения.
    Ето например колко по-зле спира всесезонната гума, независимо от марката:
    https://www.youtube.com/watch?v=Pi_m7FQvjiU
    https://www.youtube.com/watch?v=8omcibl3-nM
  • 42 брей,брей

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коки":

    Потвърждавам.Тази година за пръв път сложих от тях,зимни.Много добро съотношение цена-качество. А бях с предубеждения щото са корейски,но послушах приятел,гумаджия, и съм доволен.Мисля да пробвам и летните.
  • 43 Star6inata

    9 0 Отговор
    Колеги, истината е проста - Вземайте гуми според предназначението, ако карате всеки ден вземайте добри гуми в горен клас, понеже тези 100- 150 лева отгоре / сравнение с масовите стърготини на пазара- китайски и не знам какви ти Майски гуми/ рискувате живота здравето си и не само на Вас, понеже обикновено возите някой /, за гуми втора злоупогреба Забравете!! Рискът е неоправдан, защото за 200-300 лева икономия може да изпаднете в агония! Е джоба има значение за избора, но внимавайте ментака може да те изпрати в батака :)
  • 44 Гумаджия

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Варна":

    90% противоположност на истината.Не ставаш за нищо.

    Коментиран от #49

  • 45 Николай

    6 7 Отговор
    Най добрите гуми са мишелин и от тях се пести най много. Всеки който си купи евтини гуми лъже себе си и после плаща повече гориво.
  • 46 2JZ

    5 2 Отговор
    Тойо Проксес сф 2 това са гумите за лятото.
  • 47 Ауди

    2 2 Отговор
    Аз преди да почне зимата си зимах нови летни гуми с отстъпка и съм нямал никакав проблем,даже ходих на банско.
  • 48 Фулдаджиев

    6 2 Отговор
    Взех Фулда за двата си автомобила общо 8бр като единият комплект беше с по-малки размери(за малка кола) и направени в Полша. Другите бяха зделани в Турция. Една марка ама турските не моат зацепят в снега! Пързалят се яко за разлика от полските! Тъй че освен марка май требе да се гледа къде са правени!
  • 49 Варна

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Гумаджия":

    Съвсем целенасочено написах че не ангажирам с мнението си. А квалификациите е добре да ги запазиш за себе си.

    Не търпя особено подобни изказвания. В тази връзка те съветвам да бъдеш малко по- внимателен с изказа.
    Не ме интересува да ли ти допада мнението ми или не... - Никак даже!
  • 50 Варненец

    3 7 Отговор
    Само всесезонни - не си давайте парите да храните търговците на гуми !! Не си струва за седмица-две зима - особено във Варна !!!
  • 51 Бай Ху?

    2 1 Отговор
    Карам със зимен dunlop 16' много добро впечатление. И летния ще е dunlop sport maxx
  • 52 Валдер

    10 0 Отговор
    Никой не спомена бриджстоун или йокохама От японските гуми няма по качествени 10 години карам 2 японски коли със такива гуми и не съм имал никакви проблеми нито зима нито лято
  • 53 П.Петров

    3 2 Отговор
    Най-модерно е да се кара с гуми 2ра или 3та ръка.
  • 54 тампер

    5 1 Отговор
    Вижте , кой както намери за добре такива гуми да избере , но ви предлагам старите гуми да ги съхраняваме и оставяме до дупките по пътищата отстрани ,та като скъса някой гума от професооналните ями да може с нещо да се придвижи . Скоро от АПИ вместо да си оправят дупките ще почнат да правят благотворителни сбирки " Дари стара гума помогни на скъсал от дуплата"
  • 55 Антон 1

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо":

    Нещастна работа !
  • 56 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Варна":

    Те гумите не са ти виновни че дават балони на страничните бордове! Явно ти караш като каруцар! Те не се появяват от нищо тези балони! А за Мишелин да кажеш че малко издържа???

    Коментиран от #62

  • 57 Ай Дук

    6 0 Отговор
    А Великият Драгалъвскии Ай Дук заравни завода във Видин, за да го превърне в скрап,а хората, които работеха там - да погинат в мизерия и глад!Анатема,Ай Дуко!
  • 58 Не бе

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо":

    Не бе пич новата и хубава гума си едобр а на теб заплатата ти е малка
  • 59 boticha

    1 1 Отговор
    Росава..
    .. Гуми за нашите пътища
  • 60 телефониста

    5 3 Отговор
    Гумите Сава са много добри. За цената си са просто перфектни, а и като качество абсолютно никакъв проблем. Държат се като висок клас гуми. Единствен недостатък, който виждам е, че един сезон по-малко се карат от високия клас гума, но пък плащаш почти 2 пъти по-малко пари и сметката излиза. Всесезонните са също добър вариант, ако ну караш екстремно и не се правиш на състезател. Слагаш ги и не мислиш за зимни и летни и кога да ги сменяш. Доста добри всесезонни взеха да изкарват производителите. Караш с един комплект 3 години и ги хвърляш. По-добър вариант е вместо да въртиш 2 чифта зимни и летни 5 г. Никога не бих си взел гуми втора употреба. НИКОГА! Да правиш компромис с живота си и този на хората които возиш и на останалите участници в движението за да спестим някой лев е най-глупавото не
    що, което можеш да направиш. Китайски и турски
    гуми също никога, колкото и да ми ги хвалят. Най-добре от европейски, американски или японски производител. Кумхо и Тойо са също много добри гуми. На едната кола съм със зимни Йокохама. Жестока гума. 4-та зима ги търкалям не са мръднали и драпат в снега все едно съм с вериги.
  • 61 Иван

    3 0 Отговор
    Абе новото си е ново, преди бях от хората които си купуват втора ръка за по 15-30лева псрчето и хвърлях всеки сезон. Да но от както взех чисто нова гума, втора ръка повече не. Не ме разборайте погрешно нямам пари за прехвалени марки и търговски трикове. Чета етикета скоростен индекс товарен индекс гориво шум. И от Ебай като бях в УК си купих 4 ри 16-ки по 53 паунда цена за две гуми. Тоест дадох 108паунда за 4-те. Имам към 55к с тях като зимата ги махам. И гумите имат още доста живот, да не казвам че държат здраво колата в завой. За зимата си купих 4 броя Кордиант това животно иска сняг. По 90лева парчето от БГ , сняг не видях много. В момента пак съм в УК имаше сняг миналата седмица , и ги съжалих горките с летните джапанки карат с 10. Хлъзгат се немогат да потеглят. Баща и на жената ми кара другата кола с въпросните гуми. И ми вика чук е направо няма затъване на тея 15-20- санта сняг. Аз карам бмв е46 купех го наскоро преди нова година, и тук ме базикаха еееее какво ще правиш с това задно, самоче колата в купих с 4 прилични зимни гуми. И какво да правя карам хахХа . Хората буксуват на светофара аз се изстрелвам все едно шут ми бият. За първи път осъзнах каква е разликата лятна зимна гума тук а не в нашата.държава. Очите ми видеха Ауди Кю5 Кю7 куатро машини как неможе да потегли по наклона, а аз със смешното бмв си тръгвам по баира от място с леко светкане нс асц на първа скорост после вече отлепям още по добре като кача 2-ра 3-та.
  • 62 Варна

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Да! -Потвърждавам, че мишлена издържа малко! - Гумата е малко и лесно се търка. - Говоря за летните. - Два пъти си купувам мишлен и два пъти съжалявам. - Това за мен са надценени гуми! Последните ми струваха по грубо по 250 лв едната и смея да твърдя, че спрямо вредщейн и дънлоп износването им е ужасно голямо.
    А иначе ако забелязваш за балони говоря само за континентал! - Това е гумата, чийто телове по страничният борд просто ги няма никакви. За мен това е най- тъпата гума, която въобще не е подходяща за нашите пътища. Нито за леките автомобили нито тези за бусове. - За камионите нямам наблюдение за континентал.

    На теб също бих препоръчал по- малко квалификации да използваш, когато изразяваш мнението си. - Обикновено хич не допускам подобни сценки, когато събеседникът ми е лице в лице.

    Коментиран от #71

  • 63 Гост и то просъ

    0 1 Отговор
    До куку вейрона. Голямо куку си бе идиот. Ти изби всички с 450км/ч и 50000 е ето Кажи от къде ги крадеш да си откраднем и ние.
  • 64 Plameni

    0 1 Отговор
    Карам последно със зимни Continental ts 860 най-добрата зимна гума според всички класации.Само първо място.Имал съм и предния модел Continental ts 850 също супер зимна гума с 43 победи в различни класации. Не съм имал никакви проблеми относно качество.Летните ми гуми са Continental Premium Contact 6 също номер едно лятна гума.
    Лично съм сравнявал зимна гума среден клас, най-добрата цена качество Kleber Krisalp Hp с най- добрата тогава зимна гума Dunlop Winter Sport 3D.
    Dunlop бяха много по-добри.
    Проблеми съм имал с Goodyear Ultra Grip 7 получиха се балони и бързо се износиха, но лично от тях като зимни гуми съм бил най- доволен.Също в класациите бяха номер едно.
    NOKIAN WR d4 пълен боклук. Протектора на една от гумите на служебния автомобил се разпадна.На мокър и сух асвалт са по шумни и лигави спрямо Continental.
    Pirelli P6000 и Pirelli P7са добри когато са нови.Износени не стават.
    MICHELIN най-скъпи ,малко надценени MICHELIN AGILIS много здрави за бусове.

    Коментиран от #65

  • 65 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "Plameni":

    Nokian WR D4 са всепризнати боклуци, защото се опитаха да направят зимна гума със сцепление А на мокро. Пък за такова сцепление си трябва много мека смес и резултатът е налице - пълен провал.
    Обаче Nokian WR D3 е уникална гума и сега е на далавера заради провала на D4 - цената и е почти двойно по-ниска от Т860, а се справя сравнително отлично.
    Въпросът е, че Continental и Michelin са много по-скъпи от Pirelli и Nokian, пък не са чак толкова по-добри. Пробвал съм всичко от премиума на 17-ки, но разлика не съм усещал. За това съм и на Nokian и Pirelli.

    Коментиран от #68

  • 66 2JZ

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Morgoth":

    Купи си Мишелин и на втората година напукани ,безопасност никаква.
  • 67 Гост

    6 0 Отговор
    Според мен най големите боклуци са Мишелин Енерджи на втората година се напукват, на четвъртата година през пукнатините се виждаха теловете. Сцепление на мокър и сух асфалт никакво . Карах ги около 40000 км
  • 68 Гостенин

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    Nokian wrd4 на мокро е. перфектна

    Коментиран от #69

  • 69 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Гостенин":

    Точно така, чудесна е за .... една зима. На следващата се разпада.

    Коментиран от #70

  • 70 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    . Не знам за D3 или D4, но с WR A3 изкарах 6 сезона и до година ще ги пробвам пак защото тази година се представиха отново отлично.

    - Препоръчвам WR A3 на всички! - Говоря за финландското производство, а не за руското. Гумите от руският завод и финландския се различават и с просто око.

    Недостатък, че А3 не е от най- евтините...
  • 71 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Варна":

    От гуми разбираш колкото и от политика, защото съм забелязал че и за политика се изказваш неподготвен! Така да ти обясня за гумите сега: От страни гумите (за автомобили) нямат тел! Металната оплетка е само по протекторат казва се карказ ! От страни гумите са само с плат! И като я удариш в някоя дупка се къса плата ,но ако остане здрава гумената част се получава балон! Ако се скъса и гумената част гумата ти спада и трябва да се вулканизира! Ако ми кажеш да си ги вулакнизирам ще ти кажа че съм го правил и го правя вече 20 години и съм вулканизирал хиляди гуми защото това ми е работата! Продал съм също хиляди гуми (пак казвам това ми е работата) а ако започнеш да ми развиваш теории че не може да се вулканизират гуми ще ти кажа че много (патрони) и професори като теб са ми идвали и са искали да им правя гумите . За континентал и Мишелин прочети малко и се замисли дали си прав! Та за гуми срещу мен да бягаш няма да ти се получат нещата!

    Коментиран от #72

  • 72 Варна

    3 10 Отговор

    До коментар #71 от "Гост":

    То и поведението ти е като на гумаджия. - Няма проблем! - Изживявай се на какъвто си пожелаеш! Но...
    - Всяка сутрин влизаш в едно от най- тъпите работни места, където работят обикновено възможно най- ограничените интелектуално индивиди. - Нека ти припомня, че изискванията за подобна работна позиция клонят към "0". - Това "0" не е буква "О" а цифра "0". - Казвам го за да не вземеш да се объркаш. - Число! - Не буква! - Нали?
    А иначе не ми пука коя гума ти харесва и коя не! - Аз не се занимавам с подметките на колите. - Нито ги нося, поправям или продавам. Това е за твоята празна глава. - Аз романтика и интелект не откривам в подобно работно място за малоумници. - Не е моето амплоа! - Разбираш ли?
    -Пак ще ти повторя, щото с подобен умствен потенциал има шанс да си загубил нишката на разговора.
    Не харесвам континентал и мишлен и мнението ми е провокирано от личният ми опит и предпочитания и не ангажирам мнението си с никого.
    Два пъти купувам такива гуми и два пъти смятам, че мишлен са надценена гума, която освен че се износва бързо има малък и мек протектор и по никакъв начин не си заслужава цената. Да ли на теб ти харесва мнението ми, въобще не ми пука! - Стой си наврян във вмирисаната гумаджиница и се изживявай на какъвто си пожелаеш! Да имаш такова тъпо работно място не е особено за хвалене! - Ако дириш респект с подобна работа е меко казано неподходящо. Пиедесталът, на който те поставям не е много различен от този на онези които стоят отзад на бок

    Коментиран от #73

  • 73 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #72 от "Варна":

    Виж сега "умен",да ти обясня. Аз не просто работя в сервиз за гуми,аз имам сервиз и не работя аз вътре при гумите ! Относно до интелигентността на хората които работят тази работа не ме интересува но като всяка професия има много тънкости които трябва да се знаят , защото много можеш да ревеш ако не попаднеш на добър монтьор,ама с твойта злоба и един ден това ще стане господин "интелект"!

    Коментиран от #74

  • 74 Варна

    1 8 Отговор

    До коментар #73 от "Гост":

    Аз като ти казвам, че не ти достига памет ... - Ти не ми вярваш!
    Върни се пак в изказването ти под номер 71. - Там разпалено обясняваш, та чак хвърчи плюнка, какво работиш и колко гуми са направил...- То някак не кореспондира с изказването ти под номер 73... - Поправям гуми ама не съм при гумаджиите! Това много прилича на един стар лаф на Тодор Колев: - Не се казва овчар, а оператор на млеконадойна единица. - И нека ти припомня, че упреците и квалификациите, драги започнаха от теб! - Иначе няма лошо! Работи си работата и плащай данъци! - Така както правя и аз.! - В тази държава където има 1 млрн чиновници и 3 милиона пенсионери и трябват хора в частният сектор. - За това те поздравявам, но за другото... - Просто бъди възпитан и се дръж като нормален, интелигентен човек! - Няма злоба! - Има ответна реакция! Не съм на 25-30 години, за да не изисквам уважение . - Работя от ученик и добре зная, че няма срамна работа. Бил съм на дъното - Бил съм и на върха. Зная как се плащат фирмени кредити и как се връщат пари или как се плащат заплати на работниците когато нещата не вървят.

    Коментиран от #75

  • 75 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #74 от "Варна":

    Виж сега червен професоре аз това което съм го постигнал е без кредити! И съм започнал от дъното! Да правил съм гуми и не ме е срам от това сега съм на друго ниво но постоянно трябва да контролирам работата така че съм постоянно сред момчетата ! А такива професори като теб най ги обичам като ми дойдат и винаги избират най големите съвета да карат! И да ти кажа и аз не съм някой келеш който е с5 лв в джоба и като си купя едни гуми за по 250 лв бр и да се хваля на всички! Айде лека и другия път като ти се наложи да ползваш услугите на някой колега се моли да е малко по свестен и че интелигентността му да не е към 0 че да не ти скъса гумата докато я монтира или да не забрави да ти стегне болтовете на джантите :)))) Айде лека нощ на червената интелигенция и утре ако съм на теб ще отида да си проверя да ли джантите са ми стегнати !

    Коментиран от #77

  • 76 Tio

    2 0 Отговор
    Относно "боклука" Nokian D4 моето мнение-карам я 3 зимен сезон и няма повреди и оплаквания. Гумата е ЗИМНА с хубави и дълбоки ламели, които държат здраво в снега. Ако стане топло пролетта и не ги смените навреме и си я карате като лятна гума тя се разрушава. Големите ламели и спецификата на зимната смес обуславят разрушаването на протектора при високи температури и сух асфалт. Проблема идва от рязбирачите зад волана.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Гост

    5 2 Отговор
    Здравей червени ми умнико,мислех да не ти отговарям ама не се сдържа,нали викаш че съм прост гумаджия, правя подметки на коли и работа ми била интелектуална кара на мияч на тоалетна! Та да ти обясня ! След като си скрит зад комп или тел много смело се изказваш но ако сме очи в очи едва ли ще имаш тази смелост! Разкажи малко за теб , твоята професия по интелигентна ли е ?От Варна ли си или от селата край Варна, защото по манталитет гледам си" голям гражданин"! А да ти кажа че аз като работя на моята ниско интелигентна работа много ей такива като теб "интелектуалци "и висшисти идват при мен с проблем който да им оправя защото са некадърни сами да си оправят и забележи не аз ги търся ,те идват при мен! Ама ей такива "професори"като теб най обичам да ги прекарам!

    Коментиран от #79

  • 79 Варна

    1 6 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    Няма да пиша какво мисля, защото със сигурност ще го изтрият.
    Избрал си най- неподходящия в случая да плашиш. - Аз не съм никак от търпеливите в тази посока, така че не е много ясно кой кого.
    Но така или иначе извън контекст на желанията ти, това не променя никак факта, че изпитваш дефицит на определени вещества над раменете... - И нека да подчертая, че не става въпрос за витамини! - Дано разбираш за какво ти говоря! - Надявам се, но за нещастие имам големи съмнения...
    Май най- добре в случая да оставиш тази работа с дискусиите и да продължиш по старо му. - Тоест да лепиш гуми...
    Идва времето за смяната на зимните с летните и това ще те отдели от натрапчивата мисъл, че може би имаш някакъв потенциал извън гумаджийницата....
    - От кратката дискусия, повярвай ми ... - Нямаш! - Съжалявам!
  • 80 Варна

    1 5 Отговор
    И да не ме е срам да кажа че съм таксиметров шофьор!

    Коментиран от #81

  • 81 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #80 от "Варна":

    Охо виждам от къде струи тази интелигентност от теб! Че не само това ами и злоба и завист може би? Достатъчно ми е да комуникирам с теб повече! Не ми се спори с БАКШИШ! Ама не какъв да е бакшиш ,ами такъв със самочувствие!!!

    Коментиран от #82

  • 82 Варна

    1 7 Отговор

    До коментар #81 от "Гост":

    Бе не знам да ли сам си пишеш и отговарям, но е видно че коментар № 80, е нещо различно от същността ми.

    - За каква злоба говориш нямам идея! Ако очакваш, че изпитвам завист за вмирисаната дупка в която работиш, наистина сериозно си се заблудил. - Трябва това да е станало ясно от коментарите по- горе. - Няма и една причина да го правя! Не ме привлича нито ниското образование нито работата ти. - Върни се пак нагоре да прочетеш коментарите. - Не мисля, че е необходимо да се връщаме отново на тази тема.
    - Апропо не се чувствай задължен да ми отговаряш! - Това е някакъв безсмислен разговор
  • 83 Plameni

    1 1 Отговор
    Пари от покупката на гуми можем да спестим ,като купуваме само от премиум марките.
    ПРЕДИ около 25 години Goodyear произвеждаха Ultra Grip 5 след това Fulda я произвеждаха под името Kristall Gravito,след това Debica Frigo ,последно (може би за сега) Diplomat
    Когато "спестявате" с ниско бюджетни гуми,купувате остаряла технология,имате по-дълъг спирачен път, които може да бъде прекалено скъп.
    За повишеното съпротивление при търкаляне,лошия комфорт, малкия пробег няма да коментирам.
  • 84 Дейтън

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Аз това нещо го постигнах с Дейтън Ево!!!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Anonimen

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Коки":

    Коки и аз имам летни гуми Nexen на моята баварка BMW 320d бачкат си супер няколко години ги слагам на моята кола още не са износени и нямам проблеми с тях така, че съм напълно съгласен с твоето мнение!
  • 87 механика

    0 0 Отговор
    Китайски гарантирам при 205 55 16 JINYU 60 000км Не са пластмаси , не дефектира .
  • 88 Виктор

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо":

    Убиец
  • 89 крика

    0 0 Отговор
    Мишлен зимните са уникални, Алпин 5 въобще не се износват бързо тихи са и с много много грип, единствен минус е цената от над 300 лв за брой 17 ка. Като бюджетен вариянт препоръчнам bf googrich или kleber пак в един завод ги правят под шапката на Мишлен.
    Nexen също е добре цена качество, за зимните мога да говоря след два комплекта износени от мен.