Last news in Fakti

6 Август, 2018 14:20 2 760 5

Мотоциклетите на Harley-Davidson ще спират сами

  • harley-davidson-
  • мотоциклет-
  • патент-
  • система за автоматично спиране

Луксозните автомобили се оборудват с радарни системи за автоматично спиране от години и технологията вече си проправя път и в по-ниските класове. Ако се съди по заявките за патенти в САЩ, Harley-Davidson се кани да я пригоди и за мотоциклети.

Американската компания не е единственият производител, който разработва подобна технология. Bosch вече развива система за автоматично спиране за KTM and Ducati, а в Honda имат собствен проект за такава.

Мотоциклетите са значително по-нестабилни от автомобилите и съществуващите разработки не могат да бъдат особено полезни на инженерите. За да предотвратяват катастрофи вместо да ги предизвикват, сегашните системи за автоматично спиране се нуждаят от адаптиране за използване на две колела.

Технологията, заявена за патент от Harley-Davidson, предвижда сензори в двете дръжки на кормилото, датчик за тегло в седалката и мониторингова система на приборния панел, която следи позицията на ездача и преценява дали тя позволява автоматично спиране без опасност той да бъде изхвърлен напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дада

    2 0 Отговор
    Пък аз си помислих че просто не им сменят маслото.
  • 2 Morgoth

    10 1 Отговор
    Това ще е сериозно предизвикателство, защото при некачествено изпълнение прехвърча една найлонова торбичка на завой пред мотора, той автоматично набива спирачките и моториста се пребива.
  • 3 Брънчо

    4 0 Отговор
    ...и без това са перманентно спрели :)
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Като пуснат автономен мотоциклет, тогава да прилагат тази система !!!
  • 5 ferdi

    2 1 Отговор
    Ех.....................,ако можеха да ги направят и да тръгват.