Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 16:57 2 816 20

За първи път Falcon 9 кацна на наземна площадка (ВИДЕО)

  • falcon 9-
  • spacex-
  • илон мъск
За първи път Falcon 9 кацна на наземна площадка (ВИДЕО) - 1

Частната космическа компания на Илон Мъск SpaceX за първи път успя да върне първата степен на ракетата Falcon 9 Block 5 на земна платформа, разположена на военен аеродрум в щата Калифорния. Събитието се случи осем минути след излитане.

До този момент SpaceX има успешни подобни кацания, но те ставаха винаги на специални водни баржи навътре в морето. Кацането на земна платформа е далеч по икономически изгодно за компанията, като отпадат редица допълнителни разходи по транспортиране на степените, както и на самите площадки за изстрелване и приземяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    11 31 Отговор
    Когато кацне основният модул на космическата ракета-тогава може да се счита за успех. Първата степен е кацала по този начин още през 70-те години,но се е оказало ,че е по-лесно и евтино да се направи нова първа степен-отколкото да ремонтират вече използваната.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 132131

    16 23 Отговор
    Те се хвалят, че кацат на земята, а се бият в гърдите, че на Луната са кацали! Хахаха

    Коментиран от #3, #7, #10

  • 3 Руснака

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "132131":

    "военен аеродрум"? Думата "летище" да сте я чували? От руски източници ли си преписвате статиите?

    Коментиран от #16

  • 4 Да да

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Според кого е по-евтино? Илончо за година изтрелва колкото Русия, ама ти му кажи че не е рентабилно!
  • 5 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Спейс Х не е "успяла" , а е решила , че вече е достатъчно опитна и сигурна в ракетите си , за да ги върне на наземна площадка !!!! Досега се приземяваха на водни платформи от съображения за сигурност и намаляване на щетите при авария , а не защото не са могли да кацнат на наземна площадка !!! А за цените , ако за руските е трябвало такъв ремонт , толкова по-зле за тях и показателно за "ракетите" им , на цената на Falcon 9 за изстрелване на товари е без конкуренция !!!

    Коментиран от #13

  • 6 гост

    12 8 Отговор
    Фалкън-9 (на английски: Falcon 9) е двустепенна ракета-носител за многократна употреба, произвеждана от американска корпорация Спейс Екс, основана от милионера Елън Мъск. Двигателите на Фалкън-9 използват за гориво керосин и течен кислород като окислител. Масата на базовия вариант на Фалкън-9 е около 333 тона, като ракетата може да изведе на ниска околоземна орбита полезен товар от 10 450 кг. и съответно 4540 кг. на геостационарна орбита. Цената на изстрелване е между 45 и 50 млн. долара, което я прави най-евтината ракета-носител на пазара. !!! https://bg.wikipedia.org/wiki/Фалкън-9
  • 7 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "132131":

    Коментар 5 беше и за теб !!
  • 8 Бай хой

    5 12 Отговор
    Много стеанно почему сатвлитите като Бг са принуждавани да ползват услугите на хелън мъскията докато сащ ползват услугите на Русия.
  • 9 Ако бате Фалкона

    12 5 Отговор
    Мъск е пич, бате, здраве да му дава! Ще ни тури на Марс, да не му мине мачка път. Пич, целувам му ръката!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Милен

    6 1 Отговор
    За първи път каца на площадка на западния бряг! На източният си кацат редовно.
  • 13 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Хора, основната причина да кацат на платформа е траекторията и горивото. Това е последната доработка на Фалкон 9 наречена блок 5 и с нея очевидно им остава достатъчно гориво за маневри и връщане към изходната позиция. Ракетата не лети право нагоре и не пада право надолу. Просто сега имат достатъчно гориво-втечнен метан, което значи напредък в намаляването на консумацията. След 2020 ще е интересното с БФР.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Къде точно прочете или видя , че се е върнала на "изходна позиция" ????? Да не говорим , че това би унищожило цялата пускова установка ? Да не говорим , че тя не е на " военен аеродрум в щата Калифорния " !
  • 15 Гост

    9 6 Отговор
    Руските тролчета са почервенели от яд,:-):-):-) Кога в ушанкия ще постигнат това? И моля стига с тези изтъркани лафове,че американците използвали руски двигатели . Да, използваха ги ,но преди 28 години. След 1990 руснаците бяха голи и боси,нямаха какво да ядат и ги продаваха на безценица.

    Коментиран от #20

  • 16 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Руснака":

    Ха и на мен това ми направи впечатление докато чета "аеродрум" !!! Но нищо пропагандата трябва да е постоянна! :)))
  • 17 АБР

    4 1 Отговор
    От тук коментиращите 1 2 ма имат идея за какво коментират.
    Спейс Екс отдавна имат достижения и кацания на твърда земя. Най скорошен пример -2 от бустерите на Falcon Heavy, си кацнаха на твърда земя. Друг коментира че ще унищожила наземната инфаструктура при кацане :D Половината не знаят кво е LEO и GTO и я са гледали изтрелвания на Спейс X, ама компетентни...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тази

    0 0 Отговор
    Тази програма по нищо , освен по товароносимост нe се отличава от програмата Спейс Шатъл, която беше прекратена поради многото средства , които гълташе. Няма начин нещо минало два пъти през атмосферата да не се компрометира и да не се налага техническа корекция,ако изобщо е възможно възстановяване в пълна степен. Затова не се и връща основния модул , а само първата степен.
    Нищо революционно или ново няма в това . Просто американците най -накрая успяха да направят що годе читав ракетен двигател , с който да изнасят товари - оборудване и астронавти до МКС ....това е. Досега ползваха руски. Празнуват независимост от РосКосмос....докога - времето ще покаже. Все пак , независимо от пишещите тук лъжи, руснаците имат за последните пет години един неуспешен старт, САЩ си подпалиха цял космодрум , взривиха втори и поне всеки втори старт на Фалкон- а е ако не провал, то неуспешен.
  • 20 Е това е да си проЗД

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Точно преди 28 години не ги ползваха. Почнаха да ги ползват, когато закриха програмата Спейс Шатъл, а нямаха разработка , която да изведе тежък товарен модул в Космоса....и ги ползват и досега, даже имат договор с РосКосмос за двама астронавти , до МКС, за тази година ако се не лъжа.
    По същество , чисто технически Фалкон- а е добър ракетен двигател и нищо повече. Не виждам причина да се преувеличава. Вчера и по медиите беше подчертано, това е исторически старт, но причината е, че за пръв път държавата ползва ракета , разработка на Частна компания....това му е историческото. Технически няма нищо ново,.