Last news in Fakti

17 Октомври, 2018 17:32 6 412 2

Най-странните светофари в света

  • светофар

Свикнали сме да смятаме светофара за напълно тривиална част от ежедневието: три лампи, стълб и нищо повече. По света обаче има светлинни сигнализации, което не просто организират движението, а могат да разсмеят, разплачат и дори да подтикнат към неприлични действия.

Безусловен победител в категорията "Най-сложен светофар" се намира на кръстовището на ул. "Ла Троб" и "Суонстън" в австралийския град Мелбърн. Той регулира не само преминаването на колите наляво, направо и надясно, а има отделни секции за трамваи и велосипеди.

Светофарите в Прага подкокоросват пешеходците да извършат някаква беля. Човечетата на тях пият бира от бутилката, удовлетворяват нуждите на отделителната си система и (най-вероятно) лежат.

Светофар на кръстовището на две нюйоркски улици забранява преминаването на пешеходци с "Rock'n'Roll Forever!" . Това обаче не е инициатива на кметството, а забавна приумица на местен художник.

Отделните светофари за велосипедисти отдавна не са новост, но тези за коне определено са екзотика. В Лондон движението на ездачите се регулира отделно.

Първият светофар с три светлини в Берлин е поставен на малка часовникова кула през 1924 г. Днес го замества точно копие.

В Дания се гордеят с историята си и показват това дори със светофарите. Пешеходците в град Фредериция следват указанията на войник от датско-пруската война, а в Одензе - най-изтъкнатият местен жител Ханс Кристиан Андерсен.

Този сбъднат кошмар на автомобилиста за щастие е просто скулптура. В Лондон има две такива - на "Трафалгар Уей" и срещу пазара "Билингсгейт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    6 2 Отговор
    Светофарът в Ню Йорк всъщност е знакът на Сатаната...
  • 2 Шаран БГ

    3 3 Отговор
    Със светофари и знаци - ама са у пътя. У нашенско светофари и знаци бол - ама сме или у канавката, или по тротоара, или в крайпътно дърво!!