4 Ноември, 2018 11:30 2 273 5

Jaguar със задължителен звук за I-PACE

  • jaguar-
  • i-pace-
  • електромобил-
  • звук-
  • avas
Jaguar със задължителен звук за I-PACE - 1

Jaguar проектира нова система за звуково предупреждение (AVAS) за първия си електрически автомобил, която изпълнява всички изисквания на бъдещото световно законодателство. Инженерите на Jaguar разработиха звук, който може да бъде чут при скоростдо 20 км/ч и надхвърля минимума от 56 dB (A) - условие, поставеното от европейското законодателство за всички нови електрически автомобили от юли 2019 г.

Звукът на I-PACE бе тестван от членове на „Кучета водачи за слепи хора“ - водещата благотворителна организация във Великобритания за хора с нарушено зрение, като част от изпитванията, проведени от Jaguar. Това бележи началото на дълготрайни взаимоотношения между двете организации.

Jaguar със задължителен звук за I-PACE

Инженерите на Jaguar работят четири години, за да създадат звук, който се чува, но е дискретен и не може да бъде доловен вътре в автомобила. Първоначалните опити да се създаде звук, вдъхновен от звука на космическите кораби в научната фантастика, трябваше да бъдат изоставени, тъй като пешеходците поглеждаха нагоре към небето, вместо към пътя, когато автомобилът приближава.

Инженерите тестваха звуци в редица среди, включително безехова камера (специална стая без ехо) и в различни градски сценарии, преди да се спрат на финалния звук за I-PACE. Той се излъчва от високоговорител, разположен зад предната решетка, може да се чува във всяка посока и не може да бъде изключен.

Звукът увеличава тона и силата си спрямо скоростта на автомобила и при движение на заден ход е придружен от допълнителен звук, указващ смяната на посоката. AVAS не е необходима при високи скорости, тъй като има достатъчно вятър и шум от гумите, благодарение на които пешеходците могат да чуят, че автомобилът с нулеви емисии приближава.

Jaguar със задължителен звук за I-PACE


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ай сиктир

    2 5 Отговор
    Колата е супер, имаме вече 4 прототипа.
  • 2 на корем

    9 3 Отговор
    Щели да ги раздават безплатно на социално слабите в България.Имало само едно условие-да бъдели от римски произход.
  • 3 Българина

    7 10 Отговор
    4 години за един звук от рода на бъззззз при волумето на мин. Тези са наистина отчайваща марка.... Смешници.
  • 4 Ivan S

    3 0 Отговор
    Дали ще може да се пускат mp3 по системата? Евентуално за пайнер питам? Да пристигам с Кузмяна и Цомбяна?
  • 5 киро

    1 0 Отговор
    Писна ми всеки ден да чета за електромобили, пишете за коли V 12 БЕНЗИН и около 600 кс