14 Ноември, 2018 10:28 4 404 2

Как изглежда светът през VR очила?

  • vr-
  • очила-
  • визуализация-
  • предназначение
Как изглежда светът през VR очила? - 1
Снимка: Shutterstock

Дали виртуалната реалност подобрява, доразвива и премахва границите на тази реалност, в която живеем? Със сигурност е така, смята създателят на Facebook Марк Зукърбърг. Той подкрепя развитието на подобни технологии, защото гледа на тях с оптимистичния поглед към едно по-добро бъдеще. Не са рядкост обаче и мненията, противопоставящи се на все по-широкото разрастване на технологичния свят, от страх че подобни иновации всъщност ще изместят и заменят сегашната реалност и човешкия контакт. Както в повечето случаи, истината вероятно е някъде по средата.

Към днешна дата технологиите за виртуална и добавена реалност намират най-широко разпространение в сферата на игрите и забавленията. Playstation създадоха гейминг система за виртуална реалност за последната си конзола, която бе определена като „бъдещето на гейминга“. PokerStars също влязоха в крак с тенденциите чрез създаването на ново VR покер преживяване за своите потребители. Чрез широкия избор от очила за виртуална реалност можете да гледате филм, да се потопите до дълбините на океана или да се разходите до далечна дестинация. През месец октомври пък България бе домакин на първия в света куклен театър със смесена и виртуална реалност, съчетани в спектакъла "Островът на съкровищата v1.0".

В последно време обаче приложението на тези технологии значително разшири обхвата си и вече далеч не се изчерпва единствено до развлекателната сфера. Неограничените възможности пред технологията стимулират различните производители да се надпреварват в предлагането на разнообразни като характеристики и ценови диапазон очила и приложения за VR.

Виртуалната и добавената реалност бързо навлязоха в бизнеса с имоти и обзавеждане, значително улеснявайки както избора на купувачите, така и работата на брокерите. Чрез различните приложения за целта, както и чифт очила, те могат да заснемат много по-професионално предлаганите имоти и да предоставят виртуални огледи на своите клиенти. Известната фирма за обзавеждане IKEA също предлага виртуална услуга и то от 2016 г., благодарение на която клиентите могат да визуализират избраната мебел в дома си, да я поставят на желаното място или да променят цвета и характеристиките й.

Иновативните технологии намират голямо практическо приложение и в сферата на обученията. Великобритания планира да въведе употребата на виртуална реалност при подготовката на млади шофьори за придобиване на книжка. Според транспортния министър този подход ще подпомогне намаляването на войната по пътищата и жертвите на пътни инциденти, тъй като бъдещите шофьори ще бъдат по-добре подготвени относно рисковите ситуации на пътя и по какъв начин могат да ги избегнат.

В Щатите пък добавената и виртуалната реалност ще навлязат в обучението на студенти по медицина и по-конкретно - анатомия. Студентите в Кливланд, Охайо ще могат да се възползват от модерния и интересен подход на изследване на човешкото тяло в новата си лаборатория от следващата година и да правят дисекция на плаващи във въздуха органи и тела. Подобна технология вече използват и студентите по ветеринарна медицина във Вирджиния, което значително подпомага възприятията и улеснява учебния процес на младите ветеринари.

Именно в сферата на медицината иновативните технологии намират най-значимо приложение и безспорна полза, въпреки съществуващите скептични мнения. В Бразилия например виртуалната реалност помага на пациенти да преодолеят страха си от ваксини. След редица проучвания учените заключават, че най-неприятната част при поставянето на ваксина е не толкова болката от убождането, колкото вида на иглата. Затова по време на провеждането на необходимите манипулации пациенти получават чифт VR очила, с които се пренасят в един свят, който ги накара да забравят за иглите.

Технологиите за виртуална реалност намират широко приложение и при хората с аутизъм. Те им помагат да практикуват и развиват социалните си умения при предварително зададена обстановка и околна среда, а от друга страна биват използвани за по-пълно характеризиране и запознаване с възприятията на аутистите спрямо околния свят и повишаване на информираността относно синдрома.

Несъмнено приложното поле на новите технологии е необятно и продължава да се разширява и да навлиза все повече в нашето ежедневие. Дали става въпрос за забавление, информираност, образование или лечение, виртуалната реалност е способна да повлияе позитивно върху човека и да му помогне в много аспекти, затова трябва да бъде използвана разумно. Тепърва предстои да видим какви още ползи може да донесе виртуалната реалност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 знам ли

    0 0 Отговор
    РОЗОВ.........
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.