21 Март, 2012 12:35 1 422 1

Синодалната Библия вече е в YouTube

  • библия-
  • youtube-
  • технологии

Българската православна църква направи крачка по посока на новите технологии, като пусна в YouTube аудиовариант на Синодалната Библия.

В основата  на това достижение  заляга инициативата на Драгалевския манастир да бъде направена българската православна Библия (в синодалното й издание от 1982 г.) още по-достъпна за всеки, който копнее да се вслуша в нейните спасителни послания. Дискът със записа е издаден от Драгалевският манастир през 2011 г. Цялата Библия е прочетена за 90 часа.

За тези, които предпочитат записа на диск, ще споменем, че той може да бъде закупен или поръчан в Драгалевския манастир или в храм "Св. Неделя" в София. Записът е направен за Съюза на слепите от актьора Петър Евангелатов - дългогодишен техен четец, дублирал много игрални и анимационни филми.

Техническата обработка и прилагане на съвременния mp3 формат е извършен от тонрежисьора на Столичния куклен театър - Красимир Златев, осъществил записите на много престижни църковни хорове през последните години. С подкрепата на ефимерия на Драгалевската св. обител Негово Високопреподобие архим. Алексий и на манастирското сестринство в лицето на сестра Серафима и сестра Анастасия, записът е замислен да бъде в полза на децата и възрастните, на учениците, студентите и преподавателите, на зрящите и незрящите, на вярващите и търсещите вярата в Христа.
 
Драгалевският манастир и екипът на Синодалния уебсайт обединиха усилията си и с Божията помощ всяка от 77-те книги на Стария и Новия Завет придоби свой аудиовариант, който лесно се намира в страниците:
 
ТУК  и ТУК

Незаменим е приносът на „ДейтаМплант” ООД,. - Сливен, чиито служители Константин Илиев, Калчо Василев, Людмила Калъпчиева и Диан Иванов, бидейки важна част от екипа на сайта на Българската патриаршия, с много любов и висока отговорност пристъпиха към обработката на библейските книги във вариант за слушане.
 
В раздела на Стария (Ветхия) Завет на Православната Аудиобиблия са публикувани  и аудиовариант на ИЗБРАНИ ПСАЛМИ, който е плод на по-раншните трудове на проф. Славчо Вълчанов, дългогодишен преподавател по Стар Завет и Библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, осъществил встъпителната студия в аудиозаписа, и драматичната актриса Венета Кънчева - лауреат на националния рецитателски конкурс „Чудомир”, профилирана радио-актриса с 20-годишен опит в БНР, която поради желанието си да благодари за дарувания й от Бога талант, прави избрания запис, водена от убеждението си, че е добре хората да могат да доловят прекрасния синтез между свещен текст, спасителна нравственост и най-висша поетика, с които се отличава св. Библия.
 
Изображенията, с които е придружена Аудиобиблията,също са плод на вековното творчество в едната света, съборна и апостолска Църква: като се започне от знайните и незнайни иконописци на вселенското Православие, оставили своите шедьоври за следващите поколения, и се стигне до съвременните им следовници в лицето на българката Лора Малева и мн. др. Използвани са и снимки на Аврам Аврамов, Атанас Димитров, Весела Игнатова, Десислава и Михаил Пулиеви, и мн. др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bibliata

    0 0 Отговор
    Българската Библия е отдавна направена във видео вариант на адрес: http://bibliata.mobi/