19 Юни, 2019 19:40 3 902 10

Volkswagen разработва собствена операционна система

  • vag-
  • volkswagen-
  • софтуер-
  • операционна система

VAG обяви, че създава специализирано подразделение за разработка на софтуер. До 2025 г. в Car.Software ще бъдат наети 5 000 програмисти, които ще трябва да увеличат дела на собствения софтуер, използван в автомобилите на концерна, от едва 10 на 60%.

В момента Volkswagen разчита на повече от 200 външни компании, които разработват софтуера за управлението на 70 различни електронни модула в колите на производителя. Освен че създава огромни логистични усложнения, това е и доста скъпо.

Първата и основна задача на специалистите в Car.Software ще бъде създаването на собствена операционна система с името vw.os и интегрирането на автомобилите на концерна с облачно хранилище, наречено Volkswagen Automotive Cloud. Дейността на новото подразделение започва през есента, когато стартират и продажбите на първото изцяло електрическо VW.

До 2025 г. всички коли, произвеждани под шапката на VAG, ще бъдат снабдени с новата софтуерна платформа. Тази година концернът ще наеме 500 програмисти, електроинженери, специалисти по свързаност, автономно управление, облачна архитектура и електронна търговия. Догодина броят на служителите в Car.Software ще нарасне до 2 000.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    14 16 Отговор
    Щом е фолтцваген бегай далеч или ставаш близак с автомонтьорите

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Бай герги

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Аз бегам от всичко що не е фолцваген
  • 3 посерко

    14 3 Отговор
    Не искам колата ми да е свързана с никакви облаци, интернети и такива глупости.
    Искам колата да е отделена от всичко друго, собствена система на хард диска в багажника, нищо свързано да няма. Това е кола, не лаптоп.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Посеркото

    5 11 Отговор
    Карай си там на дядо ти трабанта или варбурга щом не искаш... 21ви век сме щеш не щеш всичко се променя в тази насока независимо дали ти харесва или не...

    Коментиран от #7

  • 5 Шафер

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "посерко":

    Аз искам колата да решава вместо мен, да ли да тръгне или не. Задължително да е свързана с облак. Да е в мрежа с другите коли. Даже амортисьорите й да са свързани с интернет. Да се управлява от телефон. Да има голяма жапка и много входове за юесби, но да е бес волан.
  • 6 Шафер

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "посерко":

    А, относно притесненията, че колата можела да бъде хакната, някой от Австралия, да ми пусне радиото (така че да ми хвръкнат сандалите), да ми сгъне седалката, така,че да ме исплюе от прозореца, който да почне да се затваря и да ми притиска грацмуля. Това са безпочвени притеснения! За това си има надеждни антивирустни програми, които трябва само отвреме на време да.се упдейтвът. Ето например : всеки път, докато си чакам на зарядната станция, си избирам антивирустна , според бюджета ми и воала - колата ми има магия протиф уруки до следващата зарядна. Фолцваген са на праф път! Вервам им. Някога да са лъгали?
  • 7 Лъки

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Посеркото":

    Ако някой ти хакне колата и почне да я включва и изключва в движение, какво правим ?
  • 8 Брей

    3 0 Отговор
    Поредното изпразване на ФВ 5000хил.програмисти по-голяма тъпотия и лъжа няма.Явно си нямат на представа колко струва на месец един добър програмист.Това да не ти е бай Асан от Анадола да му даваш 1000евро да ти сглобява чупливата конфекция.Добрите програмисти започват от 4-5хилки $ и могат да стигнат до 10 и дори 15 хилки в $ на месец заплащане.Ако взимат студенти това е друга бира те ще работят за по 1 хот дог.което ще им направи още по-чуплива марката.

    Коментиран от #10

  • 9 123

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Пич, престани да караш коли на 20 години и няма да си близък с автомонтьорите.
  • 10 Donbarito

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Брей":

    Бред големият разбирая типа как во можешь и как вообще перелиш пак се изхвирляш?