10 Юли, 2019 16:57 3 385 3

Нов вирус чете съобщенията в месинджърите

  • finspy-
  • вирус-
  • смартфон-
  • месинджър-
  • android-
  • ios

Експерти от руската компания "Лаборатория Касперски" съобщиха, че са открили нова версия на вируса FinSpy, която може незабелязано да събира лични данни, включително и от месинджъри с криптирани съобщения. Зловредният софтуер не оставя никакви следи.

Версията на FinSpy за Android съдържа инструмент, който му позволява да получи администраторски права. Това дава на вируса неограничен достъп до информация и управление на смартфона без притежателят му да забележи заплахата. Модификацията за iOS също прикривала следите си.

FinSpy умее да прониква в контактите, SMS-ите, писмата, местоположението и други данни. Вирусът се е "научил" да чете също така и съобщенията в приложения за чат, VOIP телефония и видеовръзка, които криптират обменяната информация.

Според "Лаборатория Касперски" най-простият начин да се инсталира FinSpy на смартфона е физическият достъп до него. Риск обаче съществува и за апарати, които отдавна не са получавали обновления за сигурност. Те могат да бъдат заразени чрез SMS, електронно писмо или Push-уведомление.

Обикновено вирусите от семейството на FinSpy се използват за целево следене на конкретен човек. През 2017 г. обаче хакерската група BlackOasis е осъществила мащабни атаки срещу случайни потребители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сърп и чук

    2 2 Отговор
    За Андроид
  • 2 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Че то имало ли е момент в който не са ни чели личните съобщения и публикациите с ограничен режим, едва ли...
  • 3 1944

    1 2 Отговор
    кагебейската фирма да помага за руския интернет и да се пръждосват от нормалния свят. физически и витуално.