Last news in Fakti

2 Септември, 2019 20:19 15 578 4

"Поршето", което ужасяваше контрабандистите

  • porsche-
  • 356-
  • полиция-
  • контрабанда

Спортен автомобил с четки на предната броня е меко казано необичайна гледка дори за 50-те години на миналия век, когато инженерите експериментират с всевъзможни конструкции. Най-логичното предположение, че класическите 356-ици, оборудвани по този начин, са служили за почистване на улиците на някой елитен курорт, дори не се доближава до истинското им предназначение.

Макар да изглеждат като фотомонтаж, "четкомобилите" на Porsche са съвсем реални и успяват да постигнат напълно целта, за която са създадени. С тяхна помощ в средата на миналото столетие немската полиция ловува успешно контрабандисти.

Животът в следвоенна Германия не е никак лек. В съсипаната от Втората световна война страна много стоки от първа необходимост са дефицитни, включително и... кафето. Търсенето е огромно, а цените - астрономически. По онова време немците неслучайно го наричат "кафявото злато" и контрабандата съвсем логично процъфтява.

Каналите за незаконни доставки тръгват от гр. Аахен на границата с Белгия и Холандия. Кафето се пренася в багажниците на обикновени автомобили и се разпределя из цяла Германия. Контрабандистите действат нагло и са подготвени отлично. В случай, че ги погне полиция, те изхвърлят на пътя метални шипове, които пукат гумите на патрулките.

В по-късните версии на полицейското Porsche 356 четките са монтирани под калниците, за да привличат по-малко внимание

Схемата работи безпогрешно. Трафикантите се изплъзват от всяко преследване, а нелегалните доставки от Бенелюкс пълнят джобовете им. Тогава обаче се появяват бързите "поршета" с четки на предната броня.

Решението не може да се нарече особено високотехнологично, но върши работа. Четките са снабдени със серво механизъм, който позволява спускането им пред гумите с натискането на бутон. Измитат всички шипове, а останалото вършат 70-те конски сили на Porsche 356.

Появата на "четкомобилите" става повратен момент в борбата на германската полиция с контрабандата на кафе. За 3 години с тях са извършени 42 ареста, задържани са 36 превозни средства и са конфискувани 37 тона "кафяво злато". Скоро държавата поема в свои ръце търговията с кафе, цените спадат драстично и нелегалните доставки губят смисъл. Това обаче изобщо не омаловажава заслугата на специално оборудваните "поршета".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така беше

    70 9 Отговор
    Немската практичност е световноизвестна! А Бай Ганьо с фуражката щеше да киризи пенсионери под някой мост на сянка за 20лв кеш бецален

    Коментиран от #2, #4

  • 2 МАГАРЕ

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "Така беше":

    Прав си,ама войните все ги губят.

    Коментиран от #3

  • 3 нервен ( разбивача на тролове )

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "МАГАРЕ":

    А дали не е защото се обединява целия свят за да ги победи
  • 4 гост

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Така беше":

    Цял свят срещу Германия, 60 срещу 100млн., една икономика срещу 30 такива и пак с много усилия и трудности успяват да ги спрат. Това че са губещи не значи, че не ги бива. Ето, ако не бе Фон Браун сега вероятно най-голямото постижение в космоса щеше да е обиколката на спутник. Половината читави коли в световен мащаб са произлезли от Германия, инженерна мисъл и добавена стойност има там, а не мускулна активност и хамалогия.