Last news in Fakti

18 Септември, 2019 11:13 6 420 4

Авиомивка ще пести милиони

  • multi solution gate production-
  • high wings-
  • самолет-
  • мивка-
  • обледяване

Макар да са продукт на един от най-високотехнологичните отрасли в машиностроенето, самолетите по цял свята продължават да се мият "на ръка". Цената за еднократно външно почистване зависи от размера на машината и държавата, но в общи линии се вмества в диапазона от $500 of $1 500 (€452 - €1 356).

Авиокомпаниите обаче не могат да пестят от този разход. Според изследвания на Boeing и Airbus чистите самолети харчат по-малко гориво и миенето им веднъж на две седмици може да икономиса между 1% и 2% от горивото, което означава €70-€100 хил. годишно.

Норвежката компания Multi Solution Gate Production, специализирана в разработката на техника за обработка на летателни апарати против обледяване, твърди, че има решение на този проблем. Скандинавският производител представи първата в света стационарна мивка за самолети.

"Авиомивката" представлява специално оборудвано хале, което доста напомня на автоматизираните мивки за коли. Самолетът се придвижва във вътрешността на помещението с помощта на електрически буксир, докато огромни рамена обработват фюзелажа и крилата със струи под налягане.

Основателят на Multi Solution Gate Production Свен Гунар Меланд разказва, че идеята му хрумнала навръх Коледа преди десет години, когато полетът на брат му бил отложен заради лошите атмосферни условия.

В началото на месеца норвежците са осъществили първата си сделка. Опериращата в Саудитска Арабия авиокомпания High Wings е купила авиомивка, която ще бъде инсталирана на летище "Крал Халид" в столицата Риад през август догодина. Демонстрационен комплекс в реални размери пък вече е построен на аерогарата в Гайтерюген, Норвегия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 0 Отговор
    С пари всичко се постига !!! Проектирано на компютър и реализирано . 100 000 не е голяма икономия сравнена с печалбата на една фирма Самата автомивка едва ли струва под 1 000 000 !!!
  • 2 Ооо

    4 0 Отговор
    100 Хил на 1 самолет... нали четеш хубаво.. допълнително са разходите от 500-1500 за измиване, което е още 25 Хил на година на самолет.
    При добре разписан бизнес план - всичко се избива с 10 самолета за 1 год при цена 1 млн.
    Но да не се окаже ,че докато мият , хората гледат и състоянието :) и сметката да излезе крива...
  • 3 гощо

    2 1 Отговор
    Против обледяване ги пръскат!
  • 4 гощо

    2 1 Отговор
    Против обледяване ги пръскат!