Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 13:53 2 549 16

Космическото такси на Илон Мъск е почти готово

  • crew dragon-
  • илон мъск
Космическото такси на Илон Мъск е почти готово - 1

Изпълнението на плановете на Илон Мъск за космическо проучване преодоля още един етап от подготовката за изстрелване на пътнически транспорт от Земята до орбита и съседни планети.

Пробен тест на осем двигателя SuperDraco на космическия кораб Crew Dragon бе завършен по време на успешни наземни тестове на мястото на изстрелване във военновъздушната база Cape Canaveral във Флорида. Процесът е един от етапите на тестване на аварийна спасителна система за астронавти в случай на опасност. Това са първите тестове след подобния, но неуспешен тест, проведен на 20 април 2019 г., който доведе до пожар на кораба Crew Dragon.

След анализ на причините за бедствието, дизайнът на горивната система беше променен. Този път тестовете на 13 ноември бяха успешни. Екип от изследователи от SpaceX и NASA ще обработят данните от сензорите и след това ще планират датата на полета на аварийната капсула, за да тестват системата за изхвърляне с помощта на 8-те двигателя SuperDraco.

Ако и тестовете за полет на системата за аварийна евакуация за астронавтите са успешни, SpaceX ще премине към редовни пътнически полети в орбита. Космическото такси до МКС вероятно ще стартира през 2020 г. Понастоящем основната конкуренция за компанията на Мъск е аерокосмическият гигант Boeing, който предлага собствена опция за извеждане на хора в орбита с помощта на CST-100 Starliner. Все пак SpaceX все още е много по-напред от Boeing, като има опит от безпилотен полет до МКС на Crew Dragon.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Партстрой

    8 4 Отговор
    Да ли ще събере целия "политически Елит".
  • 2 Borislav Popov

    18 14 Отговор
    Ами сега какво ще стане с рушняците? Сега кой ще ги ползва за космическо такси?

    Коментиран от #16

  • 3 Гостилничаря

    14 10 Отговор
    Сега какво, опитни зайчета ли трябват!? Великия вожд веднага можем да го качим за първия пилотиран полет. Ако се взриви на старта ще го преместим в другия крачол....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Driving pleasure

    10 10 Отговор
    Да пали таксито и да заминава, нали беше мераклия да ходи на марс!

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    3 3 Отговор
    Успешните опити на Боинг се състоят в това да използват налична ракета с остаряла технология, защото новите им разработки са крайно ненадеждни. Пръсна се камбаната на двигателя им, а те казват, че теста бил успешен. Миналата седмица тестваха капсулата, изключително неравномерно се издигаше и много експерти споделят, че това може да се отрази на хората вътре. Не им се отвори един от трите парашута. Капсулата падна на метри от димящата основа с тръстърите. И според Боинг всичко е успешно и всичко е точно. Вчера излязоха данни, че Наса е надплатила неоснователно 300млн. на Боинг за тези позорни резултати. Спейс Х са много стъпки напред имайки предвид, че цената на седалка е в пъти по-ниска.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 pepy

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Driving pleasure":

    Таксито е капсула само за околоземно пътуване, а на Марс все някой ден ще стъпят хората и познай от каква народност няма са първите...
  • 10 ГосТ

    3 11 Отговор
    Европейците вземат проби от комета, японците от вътрешността на астероиди, руснаците возят хора до МКС от години-нон стоп ! А тоя прекупвач ми разтега лакардии за нек'ви таксита.къде му е сбирщайна дето го изстреля с мега хипер ракета, спряна от производство от Русия миналият век ? Хубавото е, че като рижия клоун затрие НАСА има други агенции....
  • 11 Цоцо

    3 7 Отговор
    Друсаното африканче е такъв невероятен измамник че чак ми става симпатичен
  • 12 Юрий Армстронг

    3 1 Отговор
    Ако не ви се чака за да отлетите към звездите с Мъск, си вземете 737 Мах
  • 13 Шишо Бакшишо

    0 0 Отговор
    На каква тарифа ще бръмчи колегата?
  • 14 ИЯО

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Космическото такси на Илон Мъск е почти готово.
    Остава само да му сложат тарифи на ксавият апарат.
    -Дневна
    _Нощна
    -Престой.
    Всичко друго е 6+.

    Коментиран от #15

  • 15 Инспектор дю дю

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИЯО":

    Трябва и табела с два светодиода зелен и червен за да се знае кога е заето и работи.ДАИ нама да го пуснат така лесно да бръмчи из космоса без рушвет.
  • 16 Поп Борисов

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ти "рушняците" не ги мисли, отворко! Обърн внимание, че тия дето преди 60 години, уж летяха до Луната, все още правят тестове на някакъв си кораб, дето до сега само се пали.