Last news in Fakti

31 Май, 2020 11:30 3 763 12

Microsoft заменя журналисти с "роботи"

  • microsoft-
  • ai-
  • изкуствен интелект-
  • автоматизация

Десетки журналисти са били уволнени, след като от Microsoft са решили да ги заменят със софтуер за изкуствен интелект. Това предаде The Guardian.

На служителите, които поддържат новините на началните страници на уебсайта на Microsoft - MSN, както и на Edge браузъра на компанията, е било казано, че услугите им няма да бъдат нужни повече, защото роботите могат да вършат тяхната работа.

Около 27 души, наети от PA Media, бившата Press Association, са разбрали в четвъртък, че ще загубят работата си след месец. Причината за това е, че от Microsoft са решили да спрат да наемат хора, които да избират и редактират новинарските статии на началните им страници.

Решението на технологичния гигант да прекрати договора си с PA Media е прието като част от глобалното изместване от журналисти към автоматизирани актуализации на новини.

„Прекарвах цялото си време в четене за това, как автоматизацията и изкуственият интелект ще отнемат нашите работи, и сега това се случва на мен“, каза един от засегнатите журналисти. Той добавя, че решението за замяна на хора със софтуер е рисковано, тъй като съществуващият персонал винаги се е придържал към „много строги редакционни указания“, които гарантират, че до потребителите не достигат материали с насилие или неподходящо съдържание, което е от особено значение за по-младите.

Екипът, работещ за сайта и браузъра на Microsoft, не създава новини, но упражнява редакторски контрол, подбирайки статии, произведени от други новинарски организации, включително The Guardian. Също така, засегнатите служители редактират съдържанието и заглавието на материалите. След това статиите се публикуват в MSN, като Microsoft споделя приходите от реклама с оригиналните създатели на новините.

„Както всички компании, ние правим оценка и анализ на бизнеса си редовно. Това може да доведе до увеличаване на инвестициите в някои области и от време на време до съкращения в други. Тези решения не са резултат от настоящата пандемия", заяви говорител на технологичния гигант.

Очаква се други журналистически екипи по света също да бъдат засегнати от решението на Microsoft да автоматизира поддържането на новините в своите сайтове. Много технологични компании, например Google, експериментират с използването на изкуствен интелект в журналистиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пройчо

    29 2 Отговор
    Нашия тупан пък,ги заменя с мисирки,за по евтино.
  • 2 Ники

    2 17 Отговор
    Перфектно. Няма хора, няма субективен фактор, няма проблеми. Това трябва да се случи във всяка сфера, където е възможно.

    Коментиран от #5

  • 3 VVV

    13 4 Отговор
    Майкрософт и енвидия ще фалират. Чудят се за какво да ни искат пари ама не става . Да фалират тия .
  • 4 mediator37

    6 3 Отговор
    Малко странна "професия" е това журналист. Нещо като нищо друго на света. Оказа се заменима от машини.
  • 5 Мислещ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ники":

    Да, то хич не стоят долни либерасти зад тия роботи. По твоята логика, и Гугъл трябва да е безпристрастен като не е човек, формално.
  • 6 Чочо

    12 2 Отговор
    Не знам Боко колко бройки ще си поръча от тези "журналисти"?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Онзи Ден

    2 0 Отговор
    дойде следната новина: "Този моdератор е изтрит от коментатор". И това е то "изкуственият интелект". Впрочем, такъв все още няма.
  • 9 Факт

    0 1 Отговор
    АйМисирки е това е иновация. Вместо да плащаш на някой да публикува мислите ти направо ще се генерират от компютър.
  • 10 dsaFsafd

    0 0 Отговор
    Тъжно, все повече професии са и ще бъдат засегнати от автоматизацията.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво на Бил

    1 0 Отговор
    ще го признае цялото човечество и чичо Дончо, ако замени с роботи и гетата