10 Август, 2020 14:59 22 256 100

Мечтата на Никола Тесла за безжично предаване на енергия от разстояние се сбъдна

  • електроенергия-
  • пренос-
  • безжична технология-
  • никола тесла

Единственото условие за работа на безжична система е видима линия между предаващите устройства

Мечтата на Никола Тесла за безжично предаване на енергия от разстояние се сбъдна - 1

Съвременната енергийна индустрия претърпява огромни загуби по време на предаването на електроенергия от генериращи станции до крайния потребител, използвайки проводници. Идеята за снабдяване с електричество по въздух е изложена от легендарния Никола Тесла още в края на 19-ти век, когато 140-футовата индукционна намотка е била използвана за предаване на енергия на електрическа крушка на разстояние от 2 мили.

В резултат на теста, целия Колорадо Спрингс потъва в мрак, тъй като централата на града е била изгорена. Сега експериментите с безжично предаване на енергия продължават, като последните се възпроизвеждат от новозеландски инженери от компанията Emrod, които намериха финансиране за създаването на първите работещи прототипи. Плановете на последователите на Тесла включват създаването на търговска мрежа, предаваща стотици киловати енергия за десетки километри без използване на медни проводници и гигантски метални опори.

По идея на новаторите ще бъдат инсталирани специални електромери за потребителите, които ще им позволят да получат икономически ползи от безжичното предаване на енергия. Проектът се финансира от Powerco (Нова Зеландия). Предполага се, че използването на безжична технология ще увеличи ефективността на електроенергийната система със 70%, а в бъдеще със 100%. Също така ще стане възможно предаването на електроенергия до отдалечени райони, където е трудно и икономически неизгодно да се постави електропровод.

Мечтата на Никола Тесла за безжично предаване на енергия от разстояние се сбъдна

Единственото условие за работа на безжична система е видима линия между предаващите устройства. В момента Emrod създаде първия работещ прототип с достатъчно мощност за предаване на няколко киловата на разстояние над 40 метра. Тестването на системата е планирано за октомври, след като бъде създаден вторият прототип. Според плановете на инженерите, капацитетът на инсталациите ще бъде увеличен сто пъти.

В дизайна на прототипа има предавателна антена, реле и специален тип антени, които преобразуват електромагнитната енергия в постоянен ток. Устройството работи в честотен диапазон, който е напълно безопасен за живи същества, подобно на честотите на Wi-Fi и Bluetooth. Въпреки това, инженерите предоставиха и специална защита с помощта на лазер. Ако самолет, хеликоптер, птица или дрон навлезе в зоната за предаване на енергия, системата веднага спира да работи.

Според разработчиците от Emrod, предаването на енергия безжично е възможно при всяко време и може да се използва за прехвърляне на излишната слънчева енергия, а също така води до значителни икономии на енергийната инфраструктура. Пренасочването на енергия ще стане по-мобилно и ще позволи разпределението на енергия на заинтересованите потребители. Плановете на компанията включват използването на мобилни излъчващи инсталации на базата на автомобили, които бързо ще променят посоката на предаване и ще доставят енергия до всяка точка, където има допълнителна нужда от електричество.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    66 57 Отговор
    Интересно е какво става, ако застнеш на линията, където двата безжични електромагнитни провода си предават енергия и птички и пчелички няма ли да загинат.

    Коментиран от #2

  • 2 До Анонимен

    87 23 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Подробно е описано в статията, спрете да спамите, като олигофрени.

    Коментиран от #6, #7, #65

  • 3 7532

    145 14 Отговор
    По любопитното е, че Тесла преди повече от 100 години е успял да предаде ток на 2 мили и да захрани крушка. Сега сме стигнали до 40 метра. Пак е някакъв напредък :-)

    Коментиран от #83, #90

  • 4 Теслата

    75 11 Отговор
    Идеята за предаване на електричество чрез променливо магнитно поле на практика е обикновен трансформатор, но по интересно е как ще компенсират огромните загуби и как ще защитят зоната , в която се разпространява това мощно поле. А още по интересно е какво ще е въздействието над околната среда. И няма ли да е по евтино и ефективно да си е по кабел.

    Коментиран от #8

  • 5 Гост

    53 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: напълно безопасен за живи същества, подобно на честотите на Wi-Fi и Bluetooth >>>> Хахахахахаххахахаха

    Коментиран от #11

  • 6 Писимист

    43 15 Отговор

    До коментар #2 от "До Анонимен":

    А бе не е спам, необходима е огромна мощност, която да покрие огромните загуби. Тая огромна мощност ще изпържи всичко наоколо. Wi-Fi и Bluetooth /особено Bluetooth/ са с изключително малка мощност и сравнение тук не може да става! Тия "откриватели" са най-обикновени интимности, на които по някакъв проект са отпуснали малко пари за изхарчване.

    Коментиран от #9

  • 7 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "До Анонимен":

    Защо като , те са най-отявлените олигофрени , просто елита на "групичката" !!
  • 8 На Теслата Дръжката

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Теслата":

    Май ще е по добре да се върнем във времето на газовите ламби
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ооооооо

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    140 години, след руско турската война, руснаци и турци още са тук, още воюват,макар и вече само словесно по форумите.
  • 11 bulava

    28 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    И аз така казвам било безопасно-ХАХАХА.ВИе лудили сте бре какво му е безопасното защото не го виждаш ли
  • 12 дрън дрън

    24 5 Отговор
    Напук на защитаващите статията ще коментирам: то по проводника има загуби от електромагнетизъм, а какво остава за предаване по въздуха, който се води изолатор.

    Коментиран от #33

  • 13 РЗС

    38 10 Отговор
    има теория, че Тесла не е първия, който прави кула и предава енергия по въздуха. В тубата има няколко клипа със подробни описания на пирамидите и как точно тези огромни постройки са били трансформатори на енергия използваща магнитното поле на Земята. Позициите на пирамидите не са случайни, а пирамидите не са само в Египет, а по целия свят, като има над 5000 броя. Да не говорим, че пирамидите са построени от камъни, които са електропроводими, не са обикновени камънаци. Интересното е, че пирамидите са започнали да се строят в почти едно и също време в различни точки на света, като различните народи(цивилизации) не са имали никакъв контакт едни с други. За кулата на Тесла е добре известно, че чертежите и целия проект изчезват безследно и една от версиите, е че е убит(официалната версия е загадъчна смърт) именно заради нея.

    Коментиран от #18, #27, #55

  • 14 Манго

    42 0 Отговор
    Как шъ крадем ток? Ам жица?
  • 15 инженер

    20 3 Отговор
    Светкавиците също предават енергия и не са много безопастни.
  • 16 О,свещенна простота!

    23 19 Отговор
    Статията заема достойно място до теорията за плоската земя!След балоните за непризнатите"открития "на Тесла и налудничавите му опити,сега и това!Явно коментиращите познават физиката и електротехниката на ниво посока на завиване на ел.крушка.

    Коментиран от #46

  • 17 teslara's dreams

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Остана да кажеш че Мъск го е предвидил преди няколко години.И смята да зарежда Теслите безжично.
  • 18 Верно ли?!

    36 7 Отговор

    До коментар #13 от "РЗС":

    Електропроводими камъни?!?!?!А некакви ефективни апчета да са ти препоръчали?

    Коментиран от #39, #40

  • 19 Гоуст

    7 4 Отговор
    А какво ще стане ако се пресекат два или повече лъча?

    Коментиран от #26

  • 20 Муто от маалата

    22 0 Отговор
    Значи ще можем да крадем без да ни хванат. Е това се казва наука. Аз съм за
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И тук ли се появи бе?

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ти си класически пример за форумен разбирач.Глупоста е вид енергия и тя при теб е мегавати.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Електрошок

    25 0 Отговор
    Аз съм заклет атеист,но след като прочетох статията и коментарите се усетих,че споменавам Неговото име!За 30г. затъпяването е тотално!
  • 26 Тройкаджия

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гоуст":

    Получава се трети лъч с честота равна на разликата от първите два.

    Коментиран от #58

  • 27 Електрошок

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "РЗС":

    Личи си,че съдържанието в главата ти е наливано от"тубата",а не от учебниците.
  • 28 333

    11 12 Отговор
    Има още по лесен и бърз начин за създаване и предаване на енергия,която може да отоплява. Чрез използване на нано технологиите. Нано частици се прекарват през бактерия , която се зарежда с енергия. Така могат да се отопляват хиляди жилища.Група учени също са стигнали до този факт, но нали разбирате,че това няма да бъде разрешено от газовите и електрическите компании за да не фалират!Така,че този факт много бързо е скрит!

    Коментиран от #30, #51

  • 29 Електрошок

    16 0 Отговор
    Не са малко сполучливите опити за предаване на енергия към самолет с ел. двигател и то преди 40-50г.Това по принцип са излъчватели на СВЧ от типа на радарите.Попадането на живо същество в такъв енергиен лъч е смъртоносно!
  • 30 Човече,

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "333":

    препоръчвам ти да се съберете с автора на #13.Така може да обмените знания и да ви забележи някой екип психиатри.

    Коментиран от #31

  • 31 333

    2 13 Отговор

    До коментар #30 от "Човече,":

    Като доказателство, ще ви кажа,че тази година през цялата зима жилището ни се отопляваше по този начин!Което е още по- интересно , температурата в цялото жилище беше постоянна, дори когато отваряхме прозореца за проветрение!Оставяхме прозореца отворен в продължение на часове , а температурата не се променяше! Оставаше постоянна!И всичко това без парно, без климатик или каквито и да е електроуреди! Цяла зима ние плащахме само 20 лв. за бойлер, печка! Това е факт! За това исках да го споделя с всички!

    Коментиран от #34, #50

  • 32 Кольо Тесларов

    25 1 Отговор
    значи докато не почнете да теглите енергия без да минава през електромер, нищо не сте сбъднали
  • 33 инженер

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "дрън дрън":

    Загубите са от електрическото съпротивление на проводника и от трансформацията на напрежението.

    Коментиран от #35, #69

  • 34 инженер

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "333":

    Как получи наночастиците в домашни условия?

    Коментиран от #41

  • 35 инженере

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "инженер":

    При достатъчно дълъг проводник имаш индукция

    Коментиран от #38, #54

  • 36 незнайко

    18 0 Отговор
    Когато ТЕСЛА го е направил, централата се е изпържила и всички живи същества по пътя на сигнала !!! МАЛКО ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТЕ ЗА ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ !!!

    Коментиран от #37

  • 37 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "незнайко":

    Поста е насочен към номер 3-ти.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 333

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "инженер":

    Цялата технология беше дадена! Факт е крайният резултат - В жилището температурата не падаше под 25 градуса дори и в най- студените дни.Най- учудващо беше,че температурата в цялото жилище беше равномерна и постоянна независимо какви са температурите навън и то при отворен прозорец.Направихме експеримент - оставихме прозореца вечерта отворен през цялото време докато гледахме филм.Пак нямаше никаква промяна в температурата!Можете да се разровите в Интернет и да намерите статията в която се коментираше че група учени мисля, че бяха английски наистина са открили тази технология.И това можеше да бъде достъпно до всички хора, но нещата бързо се потулиха.

    Коментиран от #53, #56

  • 42 Асан Теслата

    8 1 Отговор
    Шъ си сложа антенка и шъ бера ток!
  • 43 Чичо Тони

    14 0 Отговор
    Някой не е ходил на училище. Пропуснал е часовете по физика и сега се опитва да компенсира с писане. Как беше - "чукча не читател, чукча писател".
  • 44 PhD

    7 1 Отговор
    Съвременната енергийна индустрия не претърпява ОГРОМНИ загуби при предаване на енергията! Ако това беше така - просто нямаше да съществува в този си вид.
  • 45 VVV

    6 2 Отговор
    Мноого тъпо. За да няма загуби трябва да е с гама лъчи .Тоест ще има огромна радиация. При радиовълна огромни загуби .
  • 46 Ужас

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "О,свещенна простота!":

    Срам ме е че съществуват толкова слабо интелигентни хора като вас.

    Коментиран от #47

  • 47 По конкретно

    3 6 Отговор

    До коментар #46 от "Ужас":

    Твърдиш,че Земята е плоска?Или вярваш на измишльотините за Тесла?
  • 48 Никола Тесла

    1 0 Отговор
    Ще ви дойде акъла най сетне!😄😄😄
  • 49 VVV

    9 0 Отговор
    Трябва да е много къса дължината на вълната и много добре насочена .Иначе огромни загуби .Има други трикове за по малки загуби.Ако приемем че с гама лучи не може да се направи тогава следващите лъчи са ренгеновите .И те са опасни . Нищо няма да стане .Огромни загуби ще има с голяма дължина на вълната .
  • 50 Хммммм

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "333":

    Смени дилъра!
  • 51 Йо Несбьо

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "333":

    В САЩ са особено популярни рекламите от типа "откриха хапче за мускули и всичките културист сега го мразят, защото са хвърлили по 10 години за изграждане на мускулатура, а с хапчето става за месец и без усилия". Остави брътвежите и се заеми с нещо полезно. Не става така елементарно!
  • 52 фейк

    6 2 Отговор
    Абсолйтни фейкове ! Те оправиха света, кацнаха на Луната, Марс, Йпитер, Сатурн та тръгнали безжично предаване на ел ток да ми правят !
  • 53 инженер

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "333":

    За да получиш нано частици трябва много енергия.Справка Церн.

    Коментиран от #57, #100

  • 54 инженер

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "инженере":

    Провери първо какво е индукция тогава пиши глупости.
  • 55 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЗС":

    клипове в тубата викаш? Ти да видиш. Там има и клипове на перпетуум мобиле от бутилка минерална вода. Поредният вярващ на филмчетата.
  • 56 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "333":

    А твоята температура измери ли? Май си прекалил с първака.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гоуст

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Тройкаджия":

    А нещо за посоката на полученият лъч.Или сам да се сетя. Посоката ще е срено от посоките на двата първи.А няма ли по-силният да измести в своя полза(честота, посока) полученият лъч? С други думи въпроси(проблеми) много, отговори( решения) малко.
  • 59 Къде ви намират такива

    4 3 Отговор
    Пич, ти направо измисли нова физика. Светлината също е електромагнитна вълна. Пробвай да пресечеш лъчите на две фенерчета, да видим как единия лъч ще попречи на другия или ще промени посоката му. Това което си написал са пълни глупости.

    Коментиран от #60, #84

  • 60 Нещо не си разбрал

    7 0 Отговор

    До коментар #59 от "Къде ви намират такива":

    Третият лъч е резултат от разликата между честотите на първите два.За да се отдели той от точката на пресичане,която е смесител,трябва филтър на честота,равна на честотната разлика!Така действа най-обикновен радиоприемник на суперхетеродинен принцип.Учи се в първи курс на ТМЕ!
  • 61 xyz

    2 1 Отговор
    Хубаво е че учените се занимават с този проблем но, хайде да не "горим тигана до като рибата е още в морето". Силно се надявам някога това да стане, а до тогава журналистическите писания са само красиви приказки.
  • 62 Баш Бащицата

    7 1 Отговор
    Каква мечта на Тесла, бе? Тесла това го е постигнал още преди век. А също и електрическата кола, с която се е появил на едно изложение. Никой не е разбрал това чудо как се движи. Въпросът е, че нищо повече не се е чуло за нея след това... След операция Филаделфия и самият Тесла е разчистен, защото е отказал да участва ако има екипаж на борда, а трудовете му са на сигурно място във военните архиви.
  • 63 дядо ви

    3 7 Отговор
    Безжичното предаване на енергия отдавна е измислено от руснаците, а снимката е отпечатана на обратно- фирмата е "СОЯМЭ́" ;).
    Всичко първо се открива от руснаците, а след това се копира от другите народи - като се започне от хартията и барута, та до радиото и разбира се безжичното предаване на енергия. А за самогона да не говорим ...
  • 64 pbdan

    10 1 Отговор
    Имах състудент служил в радиолокационна станция и от който чух някои неща. Радиовълните действат отрицателно на оплодителната способност на мъжете. При вдигане по тревога, т.е. когато локатора работи на пълна мощност хората намират на 5-6 км умрели зайци и други по-малки животни. Чел съм също за човек разперил ръце срещу локатора и описва усещането за горещ вятър. Почива от инфарт след 2 седмици.
  • 65 ХХХХ

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "До Анонимен":

    Няма безопасен диапазон на излъчване на практика.
    При големи мощности все се засяга нещо.
    Wi-Fi и Bluetooth са безопасни защото мощноста на излачвателите е много малка (mW миливати).
    А да предаваш енергия се изисква много голяма мощност на излъчвателя.
    Стандартната GSM клетка има излъчвателна мощност до 60 W. И се приема за вредна. GSM e до 2W и има доказателства, че вреди.
    А за да захранваш еднаа къща са нужни kW(хиляди ватове).
    Попадането на електрониката в такова насочено излъчване, ще е все едно да я сложиш в микровълнова печка и да оцелее(има такава, но не ширпотреба).
    А да ти мига тока за всяка птица, а още повече насекомо, колко ще го изтърпиш.
    А ако успеят да изкарат повече мощност отколкото са излъчели, ще вземат нобелова награда за откритие.

    Коментиран от #66

  • 66 ХХХХ

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "ХХХХ":

    Най-слабите микровълнови са 700W. Сами изчислете на колко клетки на мобилни оператори са равни.
    Защо микровълнова това е най близкото в бита по мощност

    Коментиран от #68

  • 67 аааааа

    4 0 Отговор
    "line of sight' се превежда като пряка видимост, а не видима линия.
  • 68 Мощност м²

    1 5 Отговор

    До коментар #66 от "ХХХХ":

    Мощността на слънцето е 1000W/m² и по твоите апокалиптични прогнози трябва да е много опасно да се излиза на слънце. Ако къщата ти е 100 квадратни метра, само върху покрива падат 100 киловата мощност в слънчев ден. Лъчите на тези устройства са с приблизително същата плътност на енергията, следователно са толкова опасни колкото и слънчевата светлина.

    Коментиран от #70, #74, #85, #86

  • 69 ХХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "инженер":

    Не само има и, взаимнаиндукция, само индукция, капацитивни.
    Тия които пишеш са от активна съставяща, а има и реактивна.
  • 70 Аве дървен философ,

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Мощност м²":

    .Колко треа да си прост,за да не вденеш,че само 10квт на кв.метър лъч слънчева светлина ще те направи на чеверме!

    Коментиран от #73

  • 71 Гого

    1 0 Отговор
    Вярвам им - икономисти са писали статията, за тях всичко е възможно. Инженер СВЧ елекроника.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Кой е простия?

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "Аве дървен философ,":

    А 100 мегавата на квадратен метър ще те изпепелят. Само не разбрах каква е връзката с разговора, който водим, след като плътността на мощността на устройството е 1000 вата на квадратен метър, точно колкото мощността на слънчевата светлина? Реши да се правиш на умен ли?

    Коментиран от #75, #76, #77

  • 74 ХХХХ

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Мощност м²":

    Освен мощноста има и огромно значение и честота за начина на въздействие.
    Не сравнявай светлината с тези вълни по въздействие, честотите са коренно различни. И начина въздействие върху обектите също.
    Светлина е около 400 - 700 терахерца (терахерц 1 000 000 000 000)
    Тези вълни са от няколко гигахерца (гигахерц 1 000 000 000).
    Микровълновата печка е с честота 2,45 GHz(затова е най-близка).
    Тези 1000 W/m кв. са в в ясните слънчеви дни. Зимата е до една трета от това.
    А не е ли опасно излизането на слънце лятото в ясен слънчев ден. Защо са тези кодове за опасни температури в синоптичните прогнози. Защо слагаш шапка, слънцезащитни кремове и др. мерки в такива дни.
    За падащите върху къщтата киловати ми толкова са. За да не те напече имаш сложени масати изолации(и керимидите са вид изолаци.
  • 75 ХХХХ

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "Кой е простия?":

    Ти как разбра, че са 1000 W / м кв.
    Не се знае какво е КПД на това прехвърляне. Колко излъчват и колко получават.
    Загубите от генератор до потребител в електроенергийната система са между 30 и 40%.

    Коментиран от #79

  • 76 ТАС

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Кой е простия?":

    КПД при безжично зареждане на смартфоните е 65%.
    Въпроса е, колко мощноста на излъчвателя за да получат 1 кW.
    И чак тогава може да се каже безвредно ли е да се седи между двете антени.
    Но и при 1 кW/м кв. аз не бих застанал между двете антени.

    Коментиран от #78

  • 77 Аве дървен философ!

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Кой е простия?":

    Кой се прави на умен!?От какъв зор включи слънчевата светлина,като тя е широк спектър от честоти,не може да се фокусира и атмосферата я разсейва!Не става за пренасяне на енергия!Ясно е,че преносителят не трябва да се влияе от атмосферата!Глупост е да сравняваш 1квт.слънчева енергия,с 1квт. СВЧ,ама явно те напъват физични комплекси.

    Коментиран от #88

  • 78 Алоу,

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "ТАС":

    още през втората световна война с откритието на радарите,се въвеждат строги правила на работа със СВЧ поради многобройните жертви!Принципа на действие на GSM връзките не се отличава от излъчването на радарите-краткотрайни мощни импулси.Няма начин това да не се отразява на живите организми.

    Коментиран от #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ТАС

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Алоу,":

    Това не го обяснявай на мен, а на тея дето сравняват подобно излъчване със слънчева енергия падаща на земята
  • 81 Абе,не си праф!

    1 0 Отговор
    Чистите загуби са много по-малко,но декларираните може и толкова да са поради ефекта електророма.
  • 82 Готин

    5 0 Отговор
    Електромагнитните импулси са вредни за живите същества. Точка.
  • 83 Обаче

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "7532":

    Да, но е захранил само една крушка и е спрял тока на цял град.
  • 84 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Къде ви намират такива":

    Светлината бива разглеждана не само като вълна, но и като поток от частици. Има двойнствена природа, която все още не е напълно ясна.
  • 85 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Мощност м²":

    За озонов слой да си чувал? А да знаеш какво прави? А че има значение дали мощността е лъчиста или вълнова енергия, дали йонизираща или не? Май доста неща ти се преплитат и почва да ти прескача игличката.
  • 86 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Мощност м²":

    И слънчевото лъчение е не просто вредно, а дори пагубно. Ама като не си излизал от вас и не си изгарял на слънце, няма как да го знаеш. Седиш си пред монитора и гадаеш за ефектите в реалността.

    Коментиран от #87

  • 87 Не е толкова страшно

    1 2 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    Случвало ми се един-два пъти в живота да излезна на слънце и още съм жив да разказвам! Ти май и толкова не си излизал? Оцелява се на слънце, не се притеснявай. Излез да пробваш.

    Ефектите са ясни. Май месец като напълниш басейна на двора, слънцето не е чак толкова силно, но понякога се случва да изгориш. След като веднъж си добил тен, дори по това време на годината може да стоиш цял ден на слънце без да изгориш. Това ти го казвам от опит от този уикенд, недей ме оборва с цитати от Уикипедия.

    Коментиран от #91

  • 88 Кой е простия?

    0 2 Отговор

    До коментар #77 от "Аве дървен философ!":

    Толкова глупости написа в един пост, че чак свят ми се зави как има толкова големи "умници"

    1 слънчевата светлина не можела да се фокусира? А ако на пътя и сложиш леща?

    2. Слънчевата светлина не можела да пренася енергия. А как фотоволтаиците ползват енергията от слънцето? Не я ли пренасят точно слънчевите лъчи?

    3. ясно е написано в статията че приносителя са електромагнитни вълни с честоти близки до WiFi. Те не се влияят съществено от атмосферата.

    4. не правиш разлика между киловати и киловати на метър. Първото се отнася за мощност, а второто за плътност на мощността. Лазер с мощност 10 вата може да ти отреже ръката, за разлика от 100 ватов LED със същата дължина на вълната ( цвят светлина), който няма как да ти навреди именно заради плътността на мощността.
  • 89 Аве дървен философ

    2 1 Отговор
    Говоря за успореден лъч,преносител на енергия с приемлив кпд,а не за фенерчето с леща,дето баба ти си търси очилата!Къде намърда и фотоволтаиците и гениалното откритие,че слънчевата светлина е преносител на енергия-добро начало във физиката за всеки петокласник.Другите ти баналности и глупости с ВИСОКА ПЛЪТНОСТ не ми се коментират!

    Коментиран от #92

  • 90 Ханко от село Осеня

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "7532":

    Не, не е успял , бобината му идуха теца , нали се сещаш за каква консумация иде реч , за да светне една лампа , естествено че никой няма да инвестира в това.
  • 91 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "Не е толкова страшно":

    Опит нямаш никакъв и за нищо. С последният си комент го доказа за пореден път. Ще стоиш изгорял цял ден на слънце само ако си човека азбест. Марш на скамейката.

    Коментиран от #94

  • 92 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Аве дървен философ":

    Тоя урко ще върти ще чупи само и само да изкара електромагнитните лъчения полезни и за родилките. И си мисли, че хората му вярват на глупостите, които само той си нарича доказани факти
  • 93 писачи събирачи

    2 0 Отговор
    Не си напрягайте мозъчетата за тока, драги, ами събирайте капачки ! Вече има последователи и на събиращия фасове от Балчик момък. Правителството ще ви купува две стари норвежки подводници докато вие събирачите стоите наведени !
  • 94 А бе идиoт

    1 3 Отговор

    До коментар #91 от "Гост":

    Ти ходил ли си поне два пъти в годината на море? Изгаряш само първия път, при това още първите един-два дни.

    Като идеш отново след няколко седмици , се печеш цяла седмица без да изгориш, въпреки, че предния път, когато си изгорял, слънцето е било по-слабо.

    Въпреки че първия път си се мазал с поне 30 фактор, а втория път не се мажеш с нищо.

    Въпреки че втория път си по-черен и привличаш слънцето повече.

    Това може да го потвърди всеки който е ходил поне два пъти на море, сигурно поне познаваш такива хора, питай ги. Да не говорим за третия път.

    Дъщеря ми този уикенд изкара на слънце точно шест часа по часовник, почти без да излиза от басейна, защото отвън духаше вятър и беше по-студено. А ти чети в Уикипедия колко е опасно слънцето и как ще се разпаднеш, защото ще се опечеш като чеверме, ако стоиш няколко минути на слънчева светлина.

    Коментиран от #95, #99

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Моето име

    4 1 Отговор
    Аз имам много познати, които са служили около радарни станции и аз самият бях между тях. ОПРеделено не препоръчвам на икого да се навърга около радарите и не само! Когато включваха силния режим, аз бях под 120 сантиметра бетон = 1метър и 20 см и в камион, т. е. Още изолация от ламарина и каквото още включва покрития военен камион и в главата ми се забиваха СНОП СТРЕЛИ, КОИТО МИ ПРИЧИНЯВАХА ГЛАВОБОЛИЕ ПРИ ВСЯКО ЗАВЪРТАНЕ НА АНГЕНАТА! А мъдуритд на най-натоварения войник в радарните станции за 6 месеца увиснаха до коленете му! И старюината често споделяше с нас, че благодарение на облъчването или няма да имаме деца, или ще са момичета!
    А това за слънцето-вие сега предпочитате да се печете пред компютъра. Това е вредно. Ание като деца нямахме компютри, но пък като свършехме училище до започването на новата учебна година бягахме цяло лято само по едни шорти. ИЗГАРЯХМЕ ДО ЧЕРНО! БЕЛЕХМЕ СЕ КАТО ЗМИИ ПО ДВА-ТРИ ПЪТИ НА ЛЯТО! И ХОДИЛАТА НИ ''ХВАЩАХА СОДА" ПО ОКОЛО СААНТИМЕТЪР И ПОЛОВИНА, т. е. Твърд слой естествена подметка. Но не твърдя, че слънцето е безвредно, просто Дядо Господ ни е създал с възможности да се приспособяваме.
    Да се върнем на облъчванията! ВСИЧКИ СА ВРЕДНИ! ЕДНИ ПОВЕЧЕ, ДРУГИ СА ИЗРАЗЕНИ ПО-СЛАБО! А 5G инсталациите ни СВАРЯВАТ като в микровълнова печка!
  • 98 Моето име

    3 1 Отговор
    Аз имам много познати, които са служили около радарни станции и аз самият бях между тях. ОПРеделено не препоръчвам на икого да се навърга около радарите и не само! Когато включваха силния режим, аз бях под 120 сантиметра бетон = 1метър и 20 см и в камион, т. е. Още изолация от ламарина и каквото още включва покрития военен камион и в главата ми се забиваха СНОП СТРЕЛИ, КОИТО МИ ПРИЧИНЯВАХА ГЛАВОБОЛИЕ ПРИ ВСЯКО ЗАВЪРТАНЕ НА АНГЕНАТА! А мъдуритд на най-натоварения войник в радарните станции за 6 месеца увиснаха до коленете му! И старюината често споделяше с нас, че благодарение на облъчването или няма да имаме деца, или ще са момичета!
    А това за слънцето-вие сега предпочитате да се печете пред компютъра. Това е вредно. Ание като деца нямахме компютри, но пък като свършехме училище до започването на новата учебна година бягахме цяло лято само по едни шорти. ИЗГАРЯХМЕ ДО ЧЕРНО! БЕЛЕХМЕ СЕ КАТО ЗМИИ ПО ДВА-ТРИ ПЪТИ НА ЛЯТО! И ХОДИЛАТА НИ ''ХВАЩАХА СОДА" ПО ОКОЛО СААНТИМЕТЪР И ПОЛОВИНА, т. е. Твърд слой естествена подметка. Но не твърдя, че слънцето е безвредно, просто Дядо Господ ни е създал с възможности да се приспособяваме.
    Да се върнем на облъчванията! ВСИЧКИ СА ВРЕДНИ! ЕДНИ ПОВЕЧЕ, ДРУГИ СА ИЗРАЗЕНИ ПО-СЛАБО! А 5G инсталациите ни СВАРЯВАТ като в микровълнова печка!
  • 99 Скубиду

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "А бе идиoт":

    Мислиш ли че някой въобще те взема на сериозно? Ти си дъвка за майтап в този форум. Май те е напекло прекалено много слънцето и вече не се чуваш какви ги говориш. Прибери се на сянка докато можеш.
  • 100 ддд

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "инженер":

    бе ти знаеш ли какво е наночастица?Какво общо има церн с тая работа???
    Да,и там работят с частици ама ония са съвсеееем друга бира.