Last news in Fakti

5 Март, 2013 12:02 1 763 0

Робот-червей ще помага на лекарите

  • робот-
  • червей-
  • израел

Лабораторията за медицинска роботика към Израелския технологичен институт представи прототип на миниатюрен робот-червей, който се смята за най-бързия в света. Машинката може да се движи със скорост до 5 см в секунда и в бъдеще ще може да помогне много на лекарите в изследвания на кръвоносните съдове или червата.

Най-впечатляваща обаче е икономичността на робота. Тъй като разполага само с едно електромоторче, което задвижва крачетата, "червеят" изразходва много малко енергия. Батерийката му разполага с достатъчен капацитет за "пробег" от стотици метри из кръвоносната или отделителната система на човек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА