Last news in Fakti

8 Май, 2013 11:37 2 411 0

PlayStation 3 ще лекува мързеливо око при децата

  • sony-
  • playstation 3-
  • амблиопия-
  • мързеливо око-
  • лечение

Учени от Университета в Нотингам и Sony Computer Entertainment Europe разработват специални 3-D очила, които ще помагат при лечението на болестта амблиопия, по-известна като "мързеливо око". В рамките на проекта ще бъдат преработени някои от най-популярните заглавия от каталога с игри за PlayStation 3.

Обичайните методи за лечение на амблиопия са закриването на здравото око, за да се стимулира зрението на по-слабото, и ежедневно поставяне на капки атропин с цел временно размазване зрението, така че да се използва мързеливото око.

По-масовият вариант на лечението със закриването на здравото око дразни децата, които рядко понасят безропотно лепенката. Видеоигрите с 3-D очила са далеч по-забавен метод и според ръководителя на проекта Алекс Фокс "постигат подобрение след едва половинчасови сесии".

Новите триизмерни очила показват статично изображение за здравото око и динамично движение на преден план за мързеливото. Играчът възприема обединена картина.

Екипът от Нотингамския университет вече набрал средства за клинични изследвания, чрез които оптики и очни клиники да установят реалните ползи от технологията. Ако тя получи одобрение, ще започне дистрибуция на пригодените игри за PlayStation 3 сред желаещи пациенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА