Last news in Fakti

3 Май, 2022 13:50 3 474 9

Поредна автомобилна компания с мрачна прогноза за тази година

  • stellantis-
  • криза-
  • чипове-
  • полупроводници

От Stellantis не вярват ситуацията да се подобри през следващите месеци

Поредна автомобилна компания с мрачна прогноза за тази година - 1

Кризата с липсата на полупроводници и компоненти за автомобилната индустрия като цяло не е нова и мнозина очакваха положението да се подобри значително през тази година. През последните месеци, обаче, някои от най-големите автомобилни производители не изказаха сериозни надежди това да се случи, а сега към тях се присъединява още едно голямо име.

Поредна автомобилна компания с мрачна прогноза за тази година

Изпълнителният директор на Stellantis – Карлос Таварес заяви, че положението с полупроводниците към този момент е подобно на това през изминалата 2021 година. Той допълни, че 2022 година не е донесла почти никакво подобрение, но надеждите това да се случи през следващите 12 месеца са големи.

Поредна автомобилна компания с мрачна прогноза за тази година

Все пак тази надежда се крепи на основания свързани с геополитическата ситуация в света, както и здравната криза, които нанесоха най-сериозни щети на множество индустрии. Дали ситуацията през 2023 година ще се подобри, остава да видим.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъъ

    3 7 Отговор
    Кои са тези ве

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    14 6 Отговор
    Един цитат от друг сайт: “Б Белият дом предупреждава индустрията на чипове да разнообрази веригата си за доставки, в случай че Русия отмъсти срещу заплахите за ограничения на износа на САЩ, като блокира достъпа до ключови суровини, казаха за "Ройтерс" запознати със събитията.” - Значи Русия държи стратегическа суровина за производство на чипове …. И … какво правим тогава?!?? Ще купуваме ли рубли или ще сваляме гащи?!

    Коментиран от #5

  • 3 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ъъъъъ":

    Това е концерн, който притежава поне 15 автомобилни марки като ПЕжо, Ситроен, ФИАТ, Додж, Крайслер, Мазерати, Опел, Алфа Ромео и т.н.
  • 4 Поредните мрънкачи

    1 6 Отговор
    За разлика от тях, при публикуването на финансовите отчети за последното тримесечие, Tesla каза че няма да спази първоначалните си планове за 50% увеличение на продажбите тази година, а плана вече е за 60 процентно увеличение.

    Който иска да направи нещо, търси решения, който не иска да го направи, търси оправдания.


    Кризата с чиповете засяга и Тесла, но още в началото на кризата, инженерите на Тесла подготвиха фърмуер за двайсетина различни процесора и при наличност дори на един от тях, производството продължава.

    Останалите разчитат на точно определен чип и при липсата му, производството спира. Стигна се до закупуването на перални за да им вземат чиповете.

    Дори и химията на батериите смениха, заради липсата на никел и кобалт и високите им цени. Замениха ги с най-обикновено желязо, което въпреки поскъпването, е доста евтин материал, който няма вероятност да свърши или да има недостиг. А кризата за батерии ще е по-голяма от тази на чиповете.
  • 5 Фжфж

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Първо ще свалим гащите. След това ще започнем и да къшуваме с рубли.

    Но има едно НО. Става дума за дефицит на стратегически суровини. Нищо чудно някий богат азиатец (не японец и не южнокореец) да реши да ги изкупи още в недрата.

    Коментиран от #6

  • 6 Объркал си континента

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Фжфж":

    Всъщност богатият не е азиатец, а американец и неслучайно е най-богатия човек в света. Закупил е голяма част от суровините които ще се добиват до 2030 година, като е финансирал дори мини, които тепърва ще се разработват, както и преработвателни предприятия за още неоткритите мини. Освен това изкупува всичкия свободен производствен капацитет за батерии от всички възможни производители, като в замяна им осигурява материали за работа.

    Да не говорим, че е диверсифицирал производството и половината батерии към момента се произвеждат с никел кобалт алуминиеви катоди, а другата половина батерии са желязо фосфатни. Освен това използва чипове които са проектирани от неговите инженери и се произвеждат единствено и само за него, като мощностите са резервирани за години напред, а другите чипове са предплатени за години напред и няма значителни проблеми с доставките.

    По-голям проблем му е коронавируса и спрялото производство на азиатците.
  • 7 Тиква американска

    5 3 Отговор
    Всеки некадърник се оправдава я с ковид, я с войната и т.н. калпав народ в ЕС , най-вече в БГ!
  • 8 Чукча

    3 4 Отговор
    През това време в Русия подготвят нов модел Тесла, модел с дръжка и още по новия с манивела.Към 2030 година се очаква руската тесла да кове пироните сама
  • 9 Ремонт уреди

    0 0 Отговор
    Какво друго остава