Last news in Fakti

8 Юни, 2022 15:52 3 384 3

Honda и Sony ще сформират нова компания за производство на електромобили

  • sony-
  • honda-
  • електромобили

Акциите на т. нар. New Company ще се търгуват на фондовата борса

Honda и Sony ще сформират нова компания за производство на електромобили - 1

Японските корпорации Honda и Sony, които се договориха в началото на март да създадат съвместно предприятие за производство на електрически превозни средства, планират да направят новата компания независима.

Както президентът и главен изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида каза пред Nikkei Asia , партньорите са съгласни, че в дългосрочен план това решение ще бъде по-изгодно отколкото подчиняването на съвместното предприятие на една от страните.

Фирмата, известна досега под символа New Company, може да стане публична чрез пускане на акции на фондовата борса. В същото време г-н Йошида не разкри подробности за предстоящото IPO.

По-рано беше съобщено , че новата компания ще бъде сформирана преди края на тази година и ще разработва, произвежда и продава електрически превозни средства, както и мобилни услуги.

В същото време няма да притежава или управлява производствени мощности - всичко това ще остане под юрисдикцията на Honda, която ще се грижи и за следпродажбеното обслужване.

Sony ще допринесе за проекта със своето ноу-хау в обработката на изображения, сензорите, телекомуникациите, мрежовите и развлекателните технологии.

Припомняме, че Sony отдавна отричаше намерението си да стане автомобилен производител, докато всъщност компанията има в арсенала си два напълно електрически модела - седан Vision-S и кросоувър Vision-S 02, представени като работещи прототипи на изложения за потребителска електроника в Лас Вегас през 2020-а и 2022 година, съответно.

Те са проектирани и построени от съзвездие от известни технически компании, включително Magna Steyr, Qualcomm, ZF, Bosch, Continental и Nvidia, докато самата Sony е отговорна основно за сензорите за системата за автопилот.

Първият сериен модел от New Company трябва да се появи в средата на това десетилетие. Все още не е ясно дали ще бъде базиран на някой от гореспоменатите прототипи.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хибрид

    11 0 Отговор
    А новата компания как ще се нарича, Honey или Sonda?
  • 2 Ню Къмпани

    6 0 Отговор
    Трябваше да се кръстят просто СОНДА
  • 3 Циник

    6 0 Отговор
    Най-накрая ще има качествени, модерни електромобили, направени там, където трябва - в Япония.