Last news in Fakti

17 Юли, 2022 11:30 9 087 60

Китайци направиха кола, която се задвижва изцяло от слънцето (ВИДЕО)

  • кола-
  • електромобили-
  • електрически автомоили-
  • кола на ток-
  • слънчеви панели-
  • слънце

Тя разчита на слънчеви панели с площ от 8.1 квадратни метра

Китайци направиха кола, която се задвижва изцяло от слънцето (ВИДЕО) - 1

Към момента на пазара не се предлага електрическа кола, която да разчита единствено на слънцето за своето задвижване. Според автомобилните производители поставянето на слънчеви панели върху колите е трудна задача, тъй като те са тежки и нискоефективни, което не би позволило зареждането на изразходената по пътя енергия. Не така, обаче смята китайски екип, който представи интересна разработка по време на световна конференция в Тиендзин.

Китайци направиха кола, която се задвижва изцяло от слънцето (ВИДЕО)

Екипът показа компактен ван, подходящ за градски условия, който може да побере до четири човека и разполага с четвърто ниво на автономност за самостоятелно шофиране в градски условия. Въпреки, че това е доста интересна технология, не това е най-интересното около колата. Според създателите ѝ, тя може да измине до 75 километра, като за това не трябва да заплащате абсолютно нищо.

Китайци направиха кола, която се задвижва изцяло от слънцето (ВИДЕО)

В слънчеви дни, колата може да генерира до 7.6кВч на ден, което да зарежда литиево-йонна батерия. Това е постигнато с поставянето на слънчеви панели с площ от 8.1 квадратни метра върху тавана на колата. Все още няма информация за това дали от компанията искат да превърнат концепта в сериен автомобил или ще си партнират с някоя компанията за вграждането ѝ в по-масов модел.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 1 Отговор
    За Англия не става.Там все вали

    Коментиран от #31

  • 2 хахахаха

    6 7 Отговор
    Прилича на BMW.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 4 Отговор
    7.6кВч на ден , съвсем се обърках в новата физика ❗

    Коментиран от #7, #8

  • 4 А американците нищо!!!!

    28 14 Отговор
    А АМЕРИКА-САЩ КАКВО ПРАВЯТ ОСВЕН ВОЙНИ ИЗ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА????

    Коментиран от #20

  • 5 Като изключим другото

    15 1 Отговор
    Седалките изглеждат много "удобни". Особено задната.
  • 6 Бебенце

    14 4 Отговор
    Това не е вярно, че досега няма автомобил задвижван изцяло от слънчева енергия. Sono Motors произвежда изцяло соларен автомобил Sion от десетина години. Компанията е дислоцирана край Мюнхен и за разлика от този Sion има фотоволтаици и от страни на автомобила.
  • 7 Селския

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е, ся, при 10часа слънце(че се смята по лесно), ако ти напишат 0,76кв.ч няма да ти звучи добре......маркетинг.........

    Коментиран от #10

  • 8 Тя физиката си е една и съща

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ама явно трябва да седнеш да я научиш.

    И ти ли бъркаш мощност и енергия?

    7,6 киловатчаса на ден се равняват на 50 километра дори с Тесла модел 3, което е повече от достатъчно за ежедневно градско шофиране. В слънчевите страни километрите дори ще са повече. А те там и свестни пътища нямат, та с ниска скорост ще могат да пътуват и с опънати панели.

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Бебенце

    4 5 Отговор
    Официално Sion може да измине не 75 км, а 305 км!! Искат да я пуснат в серийно производство, но имат проблем с регулаторните органи в Германия.
  • 10 Да не сте съученици

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Селския":

    Chat като гледам един и същ учител по физика ви е преподавал?

    Върху квадратен метър в Ясен слънчев ден, слънцето доставя по 1000 вата. Тук става въпрос за осем квадратни метра които са 8kw. Обаче КПД на преобразуване на слънчевата светлина в електричество на съвременните панели е около и малко над 20%. Тоест мощността на 8,1 квадратни метра панели е на теория 1,6 киловата. Пак на теория, Това означава, че при идеални условия ще добият 7,6 киловатчаса за по-малко от 5 часа, а не за 10 както твърдиш ти.

    А на практика в много малка част от деня, точно когато слънцето е перпендикулярно спрямо панелите и няма грам облаче, ще се достигне максималната мощност, а иначе ще е доста по-малко през деня но за повече часове. Като за всеки час добива ще е различен и няма дори теоретична вероятност да е един и същ, за да говориш за 10 часа с една и съща мощност.

    Точно затова при каквото волтаици те никога не се говори за добив на час. Дори тези 7,6 киловата не се знае дали са средната или максималната добита енергия на ден, но като се има предвид че това е рекламна статия вероятно е второто.

    Правилното е да се каже колко са на година защото в рамките на 11-годишния слънчев цикъл, в един и същи географски район разликата между енергията доставена от слънцето върху квадратен метър през различните 11 години е в рамките на плюс минус 5-6 процента, като е почти константа от хиляди години за всеки 11-годишен слънчев цикъл и така ще бъде и през следващите хиляди го
  • 11 Турбо

    11 3 Отговор
    Караш докато спре,паркираш и оставяш колата да се зарежда,а ти продължаваш пеш.После минаваш и си прибираш колата,напечена като в сауна от слънцето при зареждането.

    Коментиран от #13

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тя физиката си е една и съща":

    Не ти ли звучи като километър за час за ден ‼️
    Дано схванеш разликата между
    Цялата работа
    и
    Мощността за единица време ‼️
  • 13 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Турбо":

    Колата е подходяща за дебелаци,желаещи да отслабнат.Като се напече купето от слънцето, вътре ще стане като оранжерия.Зимата няма ли да се кара този автомобил?
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тя физиката си е една и съща":

    Ами по старата физика 7,6 киловатачаса са си 7,6 киловата за един час ! За един ден те са си 7,6 киловата за деня .
    Не случайно примера който даваш е грешен, защото при движение с Vоптимално може да изминеш 50км, ама с Vмаксимално може да спреш на 30-тия километър!

    Коментиран от #15

  • 15 По сбъркана теория не бях чувал

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А бе умник, в какво ти измерват електричеството на електромера? В киловата на месец ли?

    Киловат е мярка за мощност, а киловатчас марка за енергия.

    Ако оставиш включен един 3 киловата радиатор у вас, ще ти изразходва по 3 киловатчаса на час. 72 киловатчаса на ден (денонощие).

    Тесла модел 3 стига от София до Слънчев бряг с 60 киловатчаса, като е изминала 420 км, а по магистралата се е движела със 130 километра в час.

    Това прави 14,3 киловатчаса на 100 километра или 7,2 киловатчаса на всеки 50 км пробег този автомобил произвежда под 7,6 киловатчаса на ден.

    С други думи, с подобни панели ще ти трябва да зареждаш осем дни преди да тръгнеш за морето, а ако стоиш една седмица, може и е пекло слънце, можеш да се върнеш със зареденото от слънцето.

    И става парадокса, че в момента търся най-голямата сянка около хотела за да паркирам, а тези автомобили ще търсят най-голямото слънце. Ех как се менят времената!

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "По сбъркана теория не бях чувал":

    Забелязал ли си , че електромера отчита консумирана ел.енергия и ти сам я сравняваш през мощността на консуматора ! А сега остава да забележиш дали ще има къде автомобилът да складира енергията от Слънцето , за варианта който предлагаш . Пак ти казвам , че това е ИЗВЪНСИСТЕМНА единица, която умишлено се налага ! Също като Инч и Цол !

    Коментиран от #41

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "По сбъркана теория не бях чувал":

    Урок по физика за начинаещи :
    Електрическа мощност е физична величина, характеризираща
    скоростта, с която електрическата енергия се предава или преобразува в електрическата верига.
    Мерната единица в SI за мощност е ват или джаул за секунда.
    ПАК :
    ВАТза СЕКУНДА
    ( киловат за час )
    А не , че
    "Киловат е мярка за мощност...."

    Коментиран от #21

  • 18 по наклонената плоскост

    4 3 Отговор
    Ще го ползваме само през лятото, през деня и като не вали. Общ рандеман около = 1/4 1/2 14/15 = 11,7%
    Keep going!
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "По сбъркана теория не бях чувал":

    Ами то си е сбъркано още да викаме
    единицата е ВАТ ,
    кръстена на УАТ !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Объркал си урока

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Киловатчас (означение: kWh, както и запис kW·h) е единица за измерване на работа и енергия, равна на работата извършвана от една машина с мощност 1 киловат (kW) в продължение на 1 час. 1 Тази единица в Международна система единици е за измерване на мощност от групата на производните единици със специално име ват (W), обозначавана със символ с главна буква, поради това че носи собствено име. 2



    Стандартната представка множител kilo (1000) към производните единици, прави единицата измерител по-близка за възприемане на моментната мощност т.е. - kW. С включването на интервалът от време (1 час), еднозначно се измерва изразходваната енергия за извършване на определена работа с определена мощност. Киловатчас не принадлежи към международната система SI, но поради голямото ѝ практическо значение ISO позволява използването ѝ в специални области заедно с единиците SI

    Коментиран от #22, #23

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Объркал си урока":

    Да, прав си с написаното ‼️ Не исках да изнасям лекция . Мъчех се да напиша , че се получава двусмислие в изписванията и използването на извънсистемните единици . Разстоянията например се измреват в метрична система, а в моторните спортове въведоха разстояние в..... секунди !
    ("Разстоянието между тях е само три секунди!" )
    Самият аз , като дете се чудех доста време каква е разликата между ЦОЛ и ИНЧ , докато един техник не ми я обясни ❗ Тогава нямаше Интернет!

    Коментиран от #24

  • 23 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Объркал си урока":

    Пак ли любимата уикипедия? Многониковото, всезнаещ, всеможещ и винаги е прав, дори когато греши.
  • 24 Любопитен

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А ти в каква мерна единица предлагаш да се измерва консумирана електрическа енергия и капацитета на батериите на електромобилите?

    Дай идея за нещо по-практично и правилно вместо "7.6кВч на ден" от което се възмущаваш?

    Коментиран от #26

  • 25 оня с коня

    4 2 Отговор
    Това дето го е направил Китаеца и Руснака дори го може.Мурафета е да се направи Кола дето да се движи с ЛУННА Светлина!

    Коментиран от #27

  • 26 Хмм

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Любопитен":

    Акумулаторните батерий се измерват в Ампер час.

    Коментиран от #30

  • 27 Турбо

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Илон Мъск е проектирал за Тесла фотоволтаични панели работещи на лунна светлина.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 автоджамбаз

    5 0 Отговор
    Тва ако дойде у нас и газово ще му сложат!
  • 30 Пак абсурди

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хмм":

    Амперчас не ти казва почти нищо.

    Например никой не може да ми отговори, ако една батерия има капацитет 100 амперчаса, това на колко киловатчаса се равнява, защото е невъзможно да се сметне и не дава никаква смислена и полезна информация за разлика от киловатчас.

    Коментиран от #33, #42

  • 31 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Доста производителни трябва да са тези панели. В условията на българския климат в летните месеци от 8 м2 покривни панели излизат макимум 4,5 kWh на ден.

    Коментиран от #32

  • 32 Това от каква позиция го казваш?

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Току-що погледнах аз колко добив имам за последните дни. Единият ми стринг е с 6 броя 330 ватови панели с размери 1 на 1,5 метра общо 9 квадрата свързани на инвертор с лимитер, който ограничава мощността, ако панелите произвеждат повече, отколкото ми е консумацията за да не връщам в мрежата.

    За вчера добива ми е бил 6,6 киловатчаса, а за събота 7,3 киловатчаса, като със сигурност не съм ползвал всичката енергия и ако връщах в мрежата остатъка щеше да е повече. А както виждаш, панелите не са от най-ефективните ама за 200 лв на панел - толкова.
  • 33 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Пак абсурди":

    Пак ли се правиш на умник?Като знаеш колко волта е батерията,можеш да си сметнеш.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Сметни де!

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    100 амперчаса колко киловатчаса са?

    След като можеш да сметнеш мощността само от разхода 7,5 литра на 100 и твърдиш, че е 75 квт без да знаеш средната скорост или да я включваш в сметките дори когато я знаеш, за какво ти е напрежението за да сметнеш капацитета на батерията?

    Виждаш ли абсурда на това, капацитета на батериите да се измерва в амперчаса, а не в киловатчаса?

    Точно както е абсурдно, да твърдиш, че от литър дизел можеш да получиш 10 киловата мощност, без да питаш за колко време е изгорен този литър.

    Точно затова енергията на горивото е в киловатчаса или мегаджаула, а не в киловати.

    Точно както и капацитета на батериите се записва в киловатчаса (ватчаса на малките батерии - тази на телефона ти) защото батериите са с различно напрежение. Като почнеш от 1,2 волта и стигнеш до 900 волта.

    Точно както един литър дизел може да се изгори за една минута и да достави мощност 600 киловата, но също така при изгаряне за едно денонощие ще достави мощност 0,42 киловата. Доста различни от твоите 10 киловата!

    Коментиран от #36

  • 35 Ето ти волтове, смятай

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Стандартни 400 волта и 100-те амперчаса

    Дай идея за нещо по-практично и правилно вместо "7.6кВч на ден" от което се възмущаваш?

    Напиши същото, но вместо киловатчас използвай амперчас"


    И още един въпрос. След като сметнеш капацитета на батерията, ако можеш въобще, ще кажеш ли колко амперчаса трябва да заредиш, за да я напълниш от нула до 50%?
  • 36 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сметни де!":

    Пак не четеш.Разход 15л/100км =7,5л/50км с скорост 50 км/ч и входяща 75 квт.
  • 37 Ти да видиш!

    3 1 Отговор
    Значи негодуваш за изказването в статията 7,5 киловатчаса на ден, но в същото време въведе понятието 7,5 литра на 50 км?

    Браво!

    Хайде Сега сметни капацитета на батерията, да те видим?
    Нали беше елементарно като знаеш напрежението?

    Коментиран от #38

  • 38 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ти да видиш!":

    Зависи колко ампера ток ще черпиш.Измерваш тока в ампери и мериш напрежението в волтове.Умножаваш и ще получиш мощност.

    Коментиран от #40

  • 39 Пак получи мешена салата

    1 1 Отговор
    Каква мощност и какъв ток?

    Знаеш ли въобще в какво се измерва капацитет?

    Защото очевидно не можеш да го изчислиш,
  • 40 Пробвай пак

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Повтарям данните:

    Стандартни 400 волта и 100-те амперчаса



    И още един въпрос. След като сметнеш капацитета на батерията, ако можеш въобще, ще кажеш ли колко амперчаса трябва да заредиш, за да я напълниш от нула до 50%?
  • 41 БАЙЧО

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Инча се използва от началото на 7 ми век а метър сантиметър от 18 век, а сега смятай кой ти налага умишлено нещо си.
  • 42 трифазен

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Пак абсурди":

    100 амперчаса Х 12 волта = 1200 вата или 1.2 киловата на час, ако ползваш консуматор 120 вата ще издържи 10 часа
    амер Х волт = ват
    единицата за напрежение е волт
    силата на електрически ток е ампер

    Сметнах ти го
    единицата за измерване на мощност на консуматор е ват
  • 43 Нищо не си сметнал

    1 2 Отговор
    Как реши че е напрежението е 12 волта? Да си чул или видял електромобил на 12 волта?


    Освен това те питам за капацитет, а той се измерва в киловатчаса, а не във ватове

    Акумулаторът който си дал за пример има капацитет 1,2 киловатчаса.

    Коментиран от #44, #45, #53

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 трифазния

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Нищо не си сметнал":

    Стига с тия електромобили, научи си урока за електричеството сила на ток напрежение и консумирана мощност и после говори за абсурдност във електрофизиката.

    Коментиран от #46

  • 46 Какви електромобили?

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "трифазния":

    Говоря ти абсолютно по принцип как се смята капацитет на батерия и в какво се смята!

    Ако батериите на дистанционното ти за телевизора, мобилният телефон и електрическия велосипед са по 2 амперчаса всяка, означава ли, че двете ще захранят един консуматор за едно и също време докато се разредят?

    Виждаш ли колко е абсурдно да се даде и дори да се сравни капацитета на батериите, ако той е написан в амперчаса?

    За да знаеш за колко време ще захранят например 10 ватов консуматор, трябва да знаеш колко ватчаса или киловатчаса им е капацитета.

    Ако не си съгласен, можеш ли да сметнеш за колко време може да го захрани всяка една от батериите? А дано, ама надали!

    Амперчас е абсолютно абстрактно понятие, което има отношение към точно определен акумулатор! Киловатчас е универсално понятие и няма значение колко е напрежението или колко му е капацитета в амперчасове, за да знаеш колко енергия може да ти достави и да сметнеш колко работа може да свърши.

    Коментиран от #47, #49, #50, #51

  • 47 трифазния

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Какви електромобили?":

    "Говоря ти абсолютно по принцип как се смята капацитет на батерия и в какво се смята!"

    Но никъде не си казал как се смята само глупости
    Аз съм ти написал как се смята, за променлив или високочесторен няма да говорим че ще се опетлаеш тотално.

    Коментиран от #48, #55, #56

  • 48 трифазния

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "трифазния":

    Понеже не си съгласен с електрофизиката
    Ето ти домашно за смятане батерия за лаптоп има капацитет 65W/h ти ми сметни колко и е напрежението за големината на тока няма да питам, според тед той абсолютно ненужна величина.

    |...за твое улеснение напрежението е волтовете
  • 49 трифазния

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Какви електромобили?":

    ""Киловатчас е универсално понятие и няма значение колко е напрежението или колко му е капацитета в амперчасове,""
    След като няма значение волтове и ампери давам ти пример с любимата ти заигравка ват/час
    Пример / имаш елвелосипед с батерия 36 волта и 10 ампера ( което е 360 вата на час) и електромотор с мощност 360 вата.
    Давам ти друга батерия също със 360 вата на час капацитет НО със 360 волта и 1 апер ( което също прави 360 вата на час). И двете батерий са 360 вата на час можеш ли да ги размениш????
    При положение че напрежение и ампери според теб нямат значение.

    Коментиран от #58

  • 50 трифазния

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Какви електромобили?":

    Или 3.6 волтова батерия със 100 ампера ( пак е 360 вата на час) ще го подкараш ли тоя 36 волтов ел двигател ??? Все ненужни според теб величини.

    Коментиран от #54, #57

  • 51 трифазния

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Какви електромобили?":

    И последно да те питам Колко херца е батерията ти в телефона ?

    Коментиран от #52

  • 52 трифазния

    0 1 Отговор

    До коментар #51 от "трифазния":

    Ха ха ха
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 трифазния

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "трифазния":

    А питаме защо останахме на ниво чушкопек, няма да се учудя ако тоя майстор на спорта ми изкара диплома за електротехник...Боко-тиквата си го каза със слаб матриял толкоз.
  • 55 Ето казвам Как се смята

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "трифазния":

    "Пример / имаш елвелосипед с батерия 36 волта и 10 ампера ( което е 360 вата на час) и електромотор с мощност 360 вата.
    Давам ти друга батерия също със 360 вата на час капацитет НО със 360 волта и 1 апер ( което също прави 360 вата на час). И двете батерий са 360 вата на час можеш ли да ги размениш????"


    Математическите действия са ти правилни, нов накрая пак получаваш грешен резултат.

    Първата ти грешка е че умножаваш ампери по волтове И получаваш ватове на час.


    Втората ти грешка, е че говориш за капацитет на батерия в ампери.

    Третата ти грешка е че говориш за някакво понятие ватове на час, в което пак няма връзка с капацитета


    Капацитета на батерията не се измерва в ампери а в амперчаса.

    След като умножиш 10 амперчаса по 36 волта получаваш 360 ватчаса Wh , а не ватове на час W/h
  • 56 Пак ли нова физика?

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "трифазния":

    ""Говоря ти абсолютно по принцип как се смята капацитет на батерия и в какво се смята!"

    Но никъде не си казал как се смята само глупости
    Аз съм ти написал как се смята, за променлив или високочесторен няма да говорим че ще се опетлаеш тотално."


    Този път тотално ме хвърли в размисъл. Наистина не знам как се смята променливотоков или високочестотен капацитет на батерия. Ще обясниш ли поне какво точно представляват?

    Да не бъркаш капацитет с импеданс?
  • 57 Разбира се

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "трифазния":

    И какъв е проблемът да се подкара велосипед със 3,6 волта батерия, след като може да осигури 100 ампера ток? Технически е възможно точно както можеш да си заредиш 3,7 волтовата батерия на телефона със зарядно което се включва в запалката, като няма значение дали запалката е 12 или 24 волта.

    Колелото ще измине точно толкова километри, колкото с друга 360 ватчаса батерия, независимо дали е 36 волта 10 ампера часа, 72 волта 5 амперчаса или 18 волта 20 амперчаса или 9 волта 40 амперчаса.

    Забелязваш ли разликата?

    Ако ти кажат само колко амперчаса е батерията, без да ти кажат колко волта е, нямаш никаква идея колко километра можеш да минеш. Но ако ти кажат колко ватчаса е, въобще не е необходимо да се споменава напрежение. Знаеш ли поне за един електромобил на колко волта е батерията му? Някой някъде да е споменавал? А колко амперчаса е? Това са технически подробности за инженерите които трябва да подберат работното напрежение на консуматора.
  • 58 Дали са взаимозаменяеми?

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "трифазния":

    Ами очевидно не са, защото работят на различно напрежение, но ако започнеш от батерията и избереш подходящия инвертор, за велосипеда няма значение с колко волта батерия си. От техническа гледна точка винаги е по-добре да се работи с по-малък ток, когато е възможно, защото тогава кабелите са много по-тънки и евтини и затова се избира по високото напрежение.

    И тогава се получава абсурда, че акумулаторната батерия на електромобил има по-малък капацитет в амперчаса, отколкото на стартерната 12 волта 100 амперчаса батерия, жаргонна наречена акумулатор на автомобил с ДВГ.

    Ето защо е безумно да се използва амперчаса за капацитет на батерия, вместо много по разбираемото ватчаса или киловатчаса. Тогава въобще не е нужно да питаш за работното напрежение, ако трябва да смяташ колко часа ще работи консуматор с определена мощност.

    Капацитет в амперчаса може да се сравнява само за консуматори с едно и също работно напрежение.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Добавка

    0 0 Отговор
    ... и педали за облачни дни и нощно каране.