Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 10:57 2 092 2

Представена е летящата „суперкола“, задвижвана с водород (ВИДЕО)

  • летяща кола-
  • evtol

eVTOL е построена от австралийската компания Alauda Aeronautics

Представена е летящата „суперкола“, задвижвана с водород (ВИДЕО) - 1

Летящият "суперавтомобил" на водород бе официално представен. Той може да изминава разстояния до 300 километра. Австралийците, които показаха водородния мултикоптер официално, заявяват, че това е четвъртата версия на eVTOL. Превозното средство се нарича автомобил, но няма колела. То е снабдено с турбогенератор Thunderstrike, дизайнът му е в стил F1 и има двойни ротори, управлявани от изкуствен интелект.

Австралийската компания Alauda Aeronautics, която ще произвежда иновацията, разкри и името ѝ - Airspeeder. За разлика от предишните версии, това превозно средство е фокусирано върху състезанията. Airspeeder Mk4 е оборудван с водороден турбогенератор с мощност 1 360 конски сили и е в състояние да ускори до 360 километра в час за 30 секунди. В същото време във въздуха мултикоптерът се държи като маневрен изтребител-прехващач. Но авторите не се колебаят да го сравнят с болид от Формула 1.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А руснаците представиха

    2 9 Отговор
    Първата си лада нива с хидравлика и климатик Къде е Европа Къде Русия
  • 2 Енжинер

    5 1 Отговор
    И аз разработвам летяща кола, антигравитационен двигател с мини ядрена батерия, която е усъвършенствана версия на тази във Вояджър-1 и Вояджър-2. Проблема е че никой не иска да ме спонсорира - пробега бил много голям с едно зареждане, много голяма автономност и независимост от инфраструктурата и други подобни. Как щяли да събират винетни такси, акцизите от горивата били голям приход, а какво ще стане с петролната и енергийната индустрии. Е такива работи ме питат и казват - няма пари за проекта.