Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 15:22 2 657 7

Илон Мъск не може да задържи плащания от Tesla на стойност над 55 милиарда доларa

  • tesla-
  • мъск-
  • плащане

Решението бе потвърдено от съда

Илон Мъск не може да задържи плащания от Tesla на стойност над 55 милиарда доларa - 1
Снимка: Shutterstock

Във вторник съдия от Делауеър обяви за недействителен пакета за възнаграждение на Илон Мъск от Tesla за 2018 г., считайки процеса за "порочен", а оценката за "несправедлива". Канцлерът Катхалин Сейнт Джуд Маккормик характеризира пакета като "най-голямата потенциална възможност за компенсация, наблюдавана някога на публичните пазари, с няколко порядъка на величина".

След това решение Мъск вече е изместен от първото място в списъка на най-богатите личности на Forbes, нетното му състояние е намалено с 25 млрд. долара до 185,3 млрд. долара, което го позиционира зад Бернар Арно и семейството му в класацията.

Решението подчертава прекомерния характер на пакетите от възнаграждения на изпълнителните директори, като критиците от години спорят за тяхната екстравагантност. Средното възнаграждение на главните изпълнителни директори на компаниите от S&P 500 възлиза на 14,8 млн. долара, като според последното проучване на AP за възнагражденията на главните изпълнителни директори за 2022 г. на типичния работник са му нужни над 185 години, за да заработи това, което главният изпълнителен директор е получил за една година.

През 2018 г. Tesla оценява компенсационния пакет на Мъск на 2,28 млрд. долара, надминавайки предишния рекорд от 1,39 млрд. долара, присъден на Стивън Шварцман от Blackstone десет години по-рано. Стойността на пакета се увеличи с нарастването на цената на акциите на Tesla, като през 2022 г. средният работник в Tesla получава 34 084 долара.

Съдията заключи, че бордът на Tesla не е бил независим от Мъск, като отхвърли аргумента, че пакетът е трябвало да бъде доходоносен, за да го стимулира да остане. Съдията разкритикува борда за това, че не е поставил под въпрос необходимостта от плана, за да може Tesla да задържи Мъск и да постигне целите си. Поддръжниците на Мъск твърдят, че той заслужава уникално възнаграждение поради неразделната си роля за успеха на Tesla.
Т​ова не означава непременно, че Tesla не може да излезе с масивен нов план за компенсация на акциите, който да замени този, който току-що беше отхвърлен. Ако се заемат с нещата по правилния начин, всичко, което Тесла и Мъск трябва да направят, като всяка компания, е да гарантират, че акционерите ще получат напълно информирана възможност да преценят плана – нещо, което не се е случило последния път, според съдията . Междувременно, ако решението издържи на обжалване, ще наруши личния дял на Мъск в Tesla. Планът за 2018 г. го остави с 304 милиона акции, което представлява близо 10 процента от текущия брой акции на компанията. Без възможност да упражни опциите си върху тези акции, Мъск ще остане само с 13-те процента, които притежава в момента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елон

    6 2 Отговор
    Пишете ми името вярно !

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    7 4 Отговор
    В неделя 28 януари Мъск постави началото на края на Човешката цивилизация.
  • 3 Май

    7 2 Отговор
    започнаха да се субуждат хората от приказката на Св.Найлон.
  • 4 Кими Райконен

    8 1 Отговор
    Това силно наподобява историята на Кими Райконен, който почти фалира отбора на Лотус във Формула 1, защото по договор трябвало да му плащат някакви стотици хиляди долари за всяка спечелена точка, и той човекът за техен ужас и учудване взел, че спечелил доста точки.

    Та и тези хубавци акционерите 2018та година са се договорили с Мъск за някакви пари, зависещи от променливи фактори, обаче сега изведнъж реват като бити пе...си, че парите всъщност са прекалено много. Ама, когато захлебваха от скоковете на акциите, не раваха, а? Ей, гиди, шушумиги дребни. Щяха ли да го правят на въпрос ако компенацията беше примерно 55 хил. долара?

    И за протокола - изобщо не съм във фенклуба нито на Тесла, нито на Мъск, даже напротив, но въпросът е принципен няма как на бялото да кажеш, че е черно.

    Коментиран от #6

  • 5 съзнателен лакей

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Елон":

    Името на човека е Найлон Мъск, как може такива срамотии?
  • 6 Кандидат Милионер

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кими Райконен":

    Цялото семейство се разплакахме..Как е възможно такова нещо - да го ощетят с 25 Милиарда долара..До просешка тояга го докараха ,до някакви си 185.3 милиарда долара..Горкия човек...Направо не е Човешко тва нещо...
  • 7 Да стачкува като

    0 0 Отговор
    нашите земеделци, да изкара теслите и да блокира пътищата. Това което не му дават да го иска от държавата като субсидии за произведена кола. Например по 10 000$ на кола да му дадат, а той като я продаде да смъкне цената с тази сума.