Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 14:33 5 336 4

Създателите на ChatGPT представиха инструмент, който превръща текст във видео

  • sora-
  • open ai-
  • chatgpt-
  • видео

Sora за момента може да генерира Full HD видеа до 1 минута

Създателите на ChatGPT представиха инструмент, който превръща текст във видео - 1

OpenAI представи най-новия си пробив в областта на технологиите за изкуствен интелект с въвеждането на Sora - авангарден модел, който използва силата на текста за генериране на видеоклипове. Разработена от създателите на ChatGPT, Sora представлява значителен скок напред в областта на създаването на видеоклипове, като предлага възможности като генериране на видеоклипове с различни резолюции и съотношения на страните, редактиране на съществуващи видеоклипове и безпроблемно разширяване на видеосъдържанието въз основа на текстови подсказки.

Една от най-впечатляващите характеристики на Sora е способността ѝ да редактира лесно съществуващи видеоклипове, като позволява бързи промени в декора, осветлението и стила на снимане - всичко това чрез проста текстова команда. Освен това Sora може да генерира видеоклипове въз основа на неподвижни изображения и дори да попълва липсващи кадри, за да разшири съществуващ видеоматериал.

Според OpenAI в момента Sora е в състояние да създава до една минута Full HD видеосъдържание. Технологията, която стои в основата на Sora, се основава на трансформаторна архитектура, подобна на тази на ChatGPT, при която видеоклиповете и изображенията се разбиват на по-малки единици, наречени пачове. Sora започва процеса на генериране на видео чрез преобразуване на статичен шум, като постепенно го усъвършенства, за да получи крайния резултат.

По отношение на мерките за безопасност OpenAI е внедрила протоколи, подобни на тези, използвани в модела DALL-E 3. За да се гарантира допълнително безопасността и надеждността на Sora, моделът в момента е подложен на строги тестове от "червени екипи" - експерти, натоварени със задачата да идентифицират и отстранят потенциалните рискове преди официалното пускане на модела.

В допълнение към тестовете за безопасност OpenAI планира да участва в дискусии с политици, артисти и преподаватели, за да проучи потенциалните проблеми и случаи на използване на Sora. За момента не е обявена официална дата на пускане, но очакваме това да бъде оповестено скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опън ай ай

    7 4 Отговор
    Сега се работи по проект, който ще създаде инструмент контролиращ всичкото налично в САЩ оръжие с цел да им го завре там дето слънце не огрява
  • 2 редник

    10 0 Отговор
    Идва нова ера в киното...
  • 3 Как ли ще се визуализира

    7 0 Отговор
    "Градил Илия килия" ?
  • 4 Мдааа

    0 0 Отговор
    Какво ли ни чака? Може да започне и атомнии бомби да мисли, или пък да хаква силузите им. Луда работа започва. До сега ни беше страх от лудите с копчета. А тоя не го знаеш нито какво ще измисли, нито къде му е копчето.