Last news in Fakti

2 Март, 2014 11:23 5 516 1

Tesla строи гигантска фабрика за батерии

  • tesla-
  • фабрика-
  • завод-
  • акумулатор

Калифорнийският производител на електромобили Tesla Motors обяви, че ще инвестира $5 млрд. в огромен завод за производство на акумулатори. Фабриката е важна стъпка към постигането на стратегическата цел на компанията да повлияе на цената на йон-литиевите батерии и да започне производството масов модел с електрическо задвижване в срок от 3 години.

"Планираме да построим гигантска фабрика, която ще позволи реализирането на икономии заради мащаба и намаляване на разходите чрез новаторски технологии, редуциране на логистичния брак и оптимизиране на производствените процеси", съобщават от пресслужбата на Tesla.

Плановете са изключително амбициозни. До 2020-а новата "гигафабрика", както я наричат американците, ще бълва по 500 000 йон-литиеви акумулатора за електромобили годишно. Това е повече от сегашното производство в цял свят. От Tesla очакват такъв тираж да намали цената на кВт с над 30%.

Заводът ще се простира на площ 929 000 квадратни метра и ще даде работа на 6 500 човека. Кандидати за домакини на фабриката са четири щата - Тексас, Ню Мексико, Аризона и Невада. Батериите, произведени в нея, ще се превозват до поточните линии на Tesla Motors във Фримонт, Калифорния, което дава известно предимство на Невада и Аризона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слонобикотръбозъб

    2 1 Отговор
    Хората гледат напред