Last news in Fakti

11 Март, 2014 14:16 3 342 3

Volvo тества магнитно шосе

  • volvo-
  • магнитнен път

Шведската компания Volvo обяви, че е приключила успешно изпитания на нова технология, която ще опрости неимоверно бъдещите системи от типа "автопилот" в определянето на местоположението на автомобила в пространството. Проектът е финансиран от шведското Министерство на транспорта и предвижда вграждането на магнити в пътната настилка.

Специално за тестовете на полигон на Volvo недалеч от Гьотеборг е построена отсечка с дължина 100 метра. На дълбочина 200 мм под асфалта са били разположени кръгли феритови магнити с размер 40х15 мм, а в автомобил са били монтирани специални датчици.

Според инженерите на Volvo за разлика от видеокамерите и GPS навигациите магнитното шосе не се влияе от лоши атмосферни условия или други смущения. Това прави технологията изключително надеждна, ефективна и относително евтина за използване в комбинация със системите за автономно управление на автомобили.

Вградените в асфалта магнити създават невидими "релси", които позволяват на електрониката да определя местоположението на колата с точност под 10 см. Системата е тествана при различни скорости и резултатите са повече от окуражаващи.

Следващата фаза от изпитанията трябва да се състои в реални пътни условия. През следващите 3 години Volvo ще пусне по улиците на Гьотеборг 100 тестови коли с автопилоти. Системите за автономно управление ще бъдат тествани по 50-километрови маршрути, включително в най-разнообразни условия от магистрала до градско задръстване.

В рамките на същия проект ще бъдат изпробвани и системи за напълно автоматизирано паркиране, което не изисква никаква намеса от страна на водача. Volvo гони амбициозен план, според който през 2020 г. автомобилите на марката вече няма да катастрофират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Къде са те, къде сме ние...
  • 2 S Bogomilov

    0 0 Отговор
    Volvo razbira se, a ne Mercedes ili BMW.
    Tove e kolata.......................................
  • 3 Emil Ivanov

    0 0 Отговор
    i vse pak da ne zabravqme VOLVO..:)