Last news in Fakti

15 Май, 2014 15:04 4 229 0

Volvo пусна коли без шофьор по улиците на Гьотеборг

  • volvo-
  • drive me-
  • гьотеборг

Volvo стана първият производител, който се осмелява да пусне автомобил със системи за автономно управление по пътищата за общо ползване. Според шведските власти колите без шофьор ще намалят чувствително жертвите в катастрофи и ще повишат пътната безопасност.

Автори на проекта Drive me са Volvo Cars, министерството на транспорта на Швеция, компанията Lindholmen Science Park и община Гьотеборг, а осъществяването му става с подкрепата на шведското правителство.



Според Volvo съвременният автомобил разполага с всички необходими системи, за да се движи, да спира, да поддържа лентата, да маневрира и да паркира напълно самостоятелно. Изследванията вече са стигнали до етап, в който се налага резултатите от тях да бъдат изпробвани на практика в естествена среда.

Засега за проекта Drive me са отделени 50 км пътища в самия Гьотеборг и край града. Избрани са типични маршрути, които хората използват, за да ходят на работа, включително и участъци със задръствания. Очаква се безпилотните автомобили да подобрят и екологичния фон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА