Last news in Fakti

11 Декември, 2019 16:09 9 719 32

Изхвърляме храна за 2 млрд. лева, 1/3 от нея годна за ядене (ВИДЕО)

  • храна-
  • хранителни продукти-
  • разхищаване

Фондация се опитва да инициира добри практики за промяна на статистиката

Изхвърляме храна за 2 млрд. лева, 1/3 от нея годна за ядене (ВИДЕО) - 1
Николета Абрашева

Наричаме се MateKitchen, защото имаме амбиция за международно развитие, означава "Кухня за приятели". Ние сме десетина приятели, работим от много време заедно, решихме, че искаме да направим и нещо, което да осмисли нас като хора. Това заяви в студиото на ФАКТИ Николета Абрашева, съосновател на фондация MateKitchen.

"Забелязахме, че в процеса на готвене разхищаваме много храна, често дори в готварски предавания храната, която се снима, се изхвърля.

В България на годишна база се изхвърлят около 700 000 тона храна, което изчислено в средства е около 2 млрд. лева. В същото време 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността. Една трета от изхвърляната храна е годна за консумация. Това е храна, която от заведенията са принудени да изхвърлят или от веригите супермаркети, които нямат какво да правят с храната с изтичащ срок. Това в други държави е решено със закони. Във Франция и Чехия има закон, който забранява на веригите да изхвърлят храна с изтичащ срок, длъжни са да я даряват на организации, които пък съответно да пренасочат към хора в нужда", каза Николета Абрашева.

Тя обясни, че даренията на храна са намалели с 30%, защото въпреки премахването на ДДС за даренията е наложено изискване за преетикиране, което отказва дарителите.

"Проблемът с разхищаването на храна има три аспекта: първият е морален - как може ние да хвърляме това, което за някого е луксозна вечеря; финансов - хвърляйки храна, хвърляме пари при всички положения, около 105 кг човек изхвърля годишно; третият аспект е климатичният - въглеродните емисии, които се отделят за производството на храна.

Ние се връщаме крачка назад. Не говорим за дарение, не говорим за компостиране, по-скоро за това у дома да си разпределим правилно продуктите, да пазаруваш правилно, на нашия сайт даваме съвети със седмично меню и как да се организира пазара за това седмично меню", каза още тя.

Целия разговор с Николета Абрашева гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТТТТ

    41 8 Отговор
    Дарявайте, дарявайте ромите само това чакат безплатна храна, ако има изтекла годност и на бира ракия, а и някой бандерол на цижчгари изтекъл срок ще им е идеално ! Как не плащат ток, вода сега и безплатна храна остава само да правят още чавета, ИДЕАЛНО!
  • 2 грешчица

    28 5 Отговор
    госпожата вероятно бърка с данните за Белгия

    Коментиран от #9

  • 3 боковото

    12 1 Отговор
    време!Дрехи.обувки -Second hand и на ред и яденето?!`Бравооо`.....
  • 4 Курнела Сланинова

    18 7 Отговор
    Не е вярно, народа умира от глад!Добре, че ходи чат пат до Гърция да се наяде безплатно.
  • 5 Алекс Крос

    33 2 Отговор
    Докторе, не мога да отслабна!
    - Защо?
    - Ами дояждам на всички - на мъжа, на дъщерята...
    - Вземете си прасе да гледате.
    - Да бе, и на него да дояждам!
  • 6 Ами да

    35 6 Отговор
    Аз постоянно изхвърлям храна. Като видя какъв боклук съм купил от веригите и хоп, право в кофата.
  • 7 Овен

    32 4 Отговор
    Не знам кои сте тези изхвърлящи храна, но в България много рядко има такива. Освен ако не са дeб.или. Храна може би изхвърлят ресторанти, закусвални и подобни обекти, там търсете бизнес . Храна, която ще се разваля се обработва във една известна верига за топла витрина и пак не се хвърля. Грешен ви е фокуса.

    Коментиран от #12

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 5 Отговор
    много работници от аец рао купуват скапони храна в повече и вместо да я даряват като не им е нужна я хвьрлят в контейнерите за смет тип бобьр
  • 9 Николета Абрашева

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "грешчица":

    Здравейте, грешчица :) Тези данни са публични и са данни за България, за съжаление. И на нас не ни се иска да е така, но европейските инситуции правят редовни изследвания и фактите са такива. Що се отнася до семейното ми положение - все още съм госпожица. Благодаря :)

    Коментиран от #11, #16

  • 10 Мафията в действие!

    13 6 Отговор
    Причините за изхвърляне на храна са 3: 1во/ повечето магазини имат договор да връщат храната(тип консигнация) и дори при разваляне на храната НЕ ПРАВЯТ НАМАЛЕНИЕ ЗА ДА БЪДЕ ИЗКУПЕНА ОТ КЛИЕНТИ! Мафията има пари и понеже изкупуват за стотинки, а продават за левове, затова могат спокойно да изхвърлят около 30% от хранителните продукти!!! Затова мафията не се отказва от надценките си, а магазинерите не искат да им продават безплатно развалящите се стоки. 2ро/ магазините също не искат да правят намаление и предпочитат да хвърлят храната, от страх клиентите да не чакат стоките да се развалят и тогава да ги купуват, което е пълна простотия, защото никой няма да гладува, докато чака храната в магазина да се развали! Магазинерите също могат да си позволят да хвърлят 20-30% от продукцията, защото купуват за стотинки, а продават за левове. В друг случай продават на ресторанти и кухни развалените продукти, които ги пробутват на наивните клиенти. 3то/ има картелни договорки да се държат високи цени и който прави промоции много редовно му идват на гости държавните репресивни органи, да го тормозят защо продава евтино. Целта е ПОРТОМЕНЕТАТА на гражданите да бъдат МАКСИМАЛНО ИЗПРАЗВАНИ! Разбира се, някой магазини правят промоции, но най-често плодове и зеленчуци, месо и други основни храни биват оставяни да се развалят. За жалост и на хранителните банки не може да се има доверие, защото съм чувал, че масово се препродава развалена храна на складове, като онзи Велико Търн

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Константина

    14 7 Отговор

    До коментар #7 от "Овен":

    За пореден път се убеждавам, че Българинът има изключително лошия навик да изказва личното си мнение като авторитет, без да има познания по дадена тема. Драги, аз лично изхвърлям доста храна, и го казвам осъзнавайки колко неадекватно е това. Хората, които "ходят в Гърция да се наядат безплатно" са за жалост НЕпредставителна извадка... Моля ви, гледайте по-далеч от носовете си! И когато някой се опитва да направи нещо хубаво за тая държава и планета, което не ни коства неимуверни усилия, нека се научим да помагаме, вместо да критикуваме. Мерси!

    Коментиран от #17

  • 13 Територия БГ.

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Мафията в действие!":

    Ти изобщо нямаш нищаква представа от търговия, камо ли хранителни магазини! Говориш наизуст, като на Женския пазар

    Коментиран от #15

  • 14 Прасенце Касичка

    9 3 Отговор
    Това в БълХария няма как да се случи ! Търговеца няма да дарява храна , която е годна , но с изтекъл срок , защото ще мисли за изгубените ползи дори и от бедните клиенти , които биха се възползували от дарението !
  • 15 До 13

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Територия БГ.":

    Ти като имаш понятие кажи причините, поради които се изхвърлят толкова много плодове и зеленчуци, меса и прочие? За някой плодове и зеленчуци е ясно, че ги дават на животните, а месата ги пробутва в ресторанти и топли кухни. Защо обаче не им свалят цените, особено дребните търговци? Тук таме големите вериги правят промоции на стоки, които са в процес на разваляне. Малките магазини какво ги правят? Дай яснота, нали ди запознат?

    Коментиран от #19, #20

  • 16 1234

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Николета Абрашева":

    Абрашева, каква госпожица си ти на 40 години хахаха застаряла лелка

    Коментиран от #18

  • 17 Домакин

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Константина":

    Точно Вие в момента се изказвате, без да имате познания по темата! Имам предвид темата на статията, която явно не сте прочел(а).
  • 18 Домакин

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    И на 50 може да е госпожица, ако е мома.

    Коментиран от #21

  • 19 Анадънмо ?!

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "До 13":

    Ще ти го обясня с думи прости , но пак може да не го разбереш ! Защото търговеца се страхува ,че ако намали или дари стока с изтичащ срок на годност , бедният клиент ще спре да купува стоката на редовна цена и ще ЧАКА да я намалят или обезценят .

    Коментиран от #27

  • 20 Територия БГ.

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "До 13":

    Само ще ти кажа, че хранителните магазини работят през 10-15 % най много! Това не е Черния Петък с 60% намаление на дрехи от миналото лято! В храните има големи загуби, не е толко лесно! Извинявай, ако те засегнал!

    Коментиран от #25, #26

  • 21 1234

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Домакин":

    Вероятността в случая е минус хиляда процента! Направо си е дърта палавница
  • 22 Гуньо Простият

    9 1 Отговор
    Това са лъжи !
    Моето семейство и моите познати изхърлят до 5% от храната. Хотелите са затворили цикъла и си имат свинеферми.
  • 23 dido

    4 0 Отговор
    E vqrno e 4e se hvarlq hrana.Minalata sedmica si kypih kebap4eta i kufteta ot toplata vitrina na b--a(da ne pyblikyvame imena),no sled katose pribrah me napadnadrygi grigi i hranata ostana za sled dva 4asa.Sled kato iztina ,opitah da q konsymiram .Gilava s osoben vkys na vsi4ko koeto se setite no ne i na meso. dadoh vsi4ko na kotkata ,no i toi prosto q pody6i i zapo4bna da se hrani s syhata hrana.Povtorih opita s yli4nite kotki ,no i pri tqh nqma6e gelanie.Vqrno e4e hvarlqme hrana ,no kakva e tq:))))))))))))
  • 24 Дада

    3 5 Отговор
    При капитализма се изхвърля храна, при комунизма се редиш на опашки за месо и банани.
  • 25 До 20

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Територия БГ.":

    В хранителните магазини няма загуби. Само търговците на едро търпят загуби, но те ги компенсират с огромните надценки и държавни субсидии, а в повечето случаи и с ДДС неплащане. Търговията с храни е най-доходоносния бизнес в момента, заедно с едрото земеделие и фермерство на субсидии и осигурен пазар
  • 26 До 20

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Територия БГ.":

    В хранителните магазини няма загуби. Само търговците на едро търпят загуби, но те ги компенсират с огромните надценки и държавни субсидии, а в повечето случаи и с ДДС неплащане. Търговията с храни е най-доходоносния бизнес в момента, заедно с едрото земеделие и фермерство на субсидии и осигурен пазар
  • 27 До 19

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анадънмо ?!":

    Това няма как да стане, защото никой няма да купува изгнили банана или ябълки, както и никой няма да купува вмирисано и кафяво месо. Освен това ако хората чакат ди развалянето, примерно за банани, няма как да купят 10 кила почти развалени банани, защото не могат да ги изядат за 1-2 дена. Истината е, че търговците са големи гадове и предпочитат да хвърлят храната или да я дадат на животните. Лично аз имам познат с магазин за плод и зеленчук, който част от плодовете в разваляне ги продава евтино и масово хората купуват новите по-скъпи домати, отколкото размекнатите. Останалия плод и зеленчук го оставя да изгние и го връща на прекупвачите от борсата
  • 28 Тодор

    5 1 Отговор
    Сигурен съм,че Бойко и Каракачанов не изхвърлят никаква храна !Даже не им стига !
  • 29 Зомби с квадратен волан

    7 2 Отговор
    Това е престъпление към хората и към околната среда. Ще ви обясня цикъла:
    1. За тази храна, за да се произведе, са изразходвани гориво, електричество, труд, пестициди=емисии на парникови газове;
    2. За храната, за да се сготви или пакетира, са използвани отново гориво, електричество и човешки труд=емисии на парникови газове;
    3. Когато храната се изхвърля се изразходват пак гориво и човешки труд=емисии на парникови газове;
    4. Когато храната се декомпозира на бунищата произвежда метан=емисии на парникови газове.
    Резултат от цялата безмислица: богатите стават по богати, тъй като цената на храната остава висока; бедните остават недохранени; глобалният климат се затопля=климатична криза; в резултат на климатичната криза всички и богати и бедни са с понижено качество на живот и по-високи разходи. Честито на човешката раса!
  • 30 Мунчо

    2 2 Отговор
    Лъжат!

    Не е една трета, а най-малко две трети, защото срока на годност на храните е просто една голяма лъжа!

    Всеки може да си направи експеримент, като постави например кренвирш, или пушено в хладилника и да разбере, че няма да се развали и след десет дни, че и повече!
  • 31 цербер

    2 0 Отговор
    Изхвърляме храна за 2 млрд. лева, 1/3 от нея Е годна за ядене. ИЗХВЪРЛЯМЕ,ЗАЩОТО ИМА МНОГО ТЪПАЩИНИ В НЕУРЕДЕНОТО НИ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. ПРЕСЕН ПРИМЕР Е ОБВИНЕНИЕТО КЪМ ДРУГИЯ ШОФЬОР ПРИ КАТАСТРОФАТА НА МЕСТАН: Това е бащата на загиналото при тежкия инцидент 6-месечно бебе, който е управлявал семейния автомобил. Той ще отговаря за НЕЗАВИСИМО СЪПРИЧИНЯВАНЕ. Нещо като тъпото измислено САМОКАТАСТРОФИРАНЕ!
  • 32 Пако

    1 0 Отговор
    И как няма да я хвърлям,та и котката не иска
    да яде салама от LIDL.