Last news in Fakti

15 Декември, 2020 17:32 8 755 49

Георги Димов пред ФАКТИ: Задачата на Анкара беше втора етническа партия да влезе в нашия парламент

  • георги димов-
  • турция - българия-
  • избори-
  • ердоган-
  • дсп-
  • изселници

"Очевидно е, че има някакво затопляне, но то не е резултат на самото ДПС, а на това, че другите паралелни структури, плод на политическо инженерство на Анкара - НПСД на Касим Дал и ДОСТ на Лютви Местан, не успяха да изпълнят поставената задача", каза Георги Димов

Георги Димов пред ФАКТИ: Задачата на Анкара беше втора етническа партия да влезе в нашия парламент - 1
Снимка: ФАКТИ

“На международната сцена, Турция е все по-самотна и изолирана. Тя е солов играч, води непрекъснато окопни войни, включително на Източния фронт. Това не се отнася само за отношенията с Русия, но и с Иран”.

Това каза бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“А иначе на международната сцена - където и е позволено, и където и е лесно, виждаме нейната агресивна политика. И в Сирия, и в Либия, и в Нагорни Карабах”, допълни той.

Димов говори още и за “чупливата турска икономика”. “Югоизточната ни съседка в значителна степен живее на вересия. Този национален доход е генериран, благодарение на тези външни кредити, които ще трябва да се връщат”, каза той. “Другото, което е и което е много болезнено лично за президента Ердоган, това е плачевното състояние на валутните резерви”, каза той.

“Последните проучвания говорят в чисто политически план, че Ердоган не се радва на висока електорална подкрепа. В момента тя е едва 34%. С тези 34% той дойде еднолично на власт на 3 ноември 2002 година и спечели мнозинство, но понеже тогава само две партии влязоха в Меджлиса. Сега с тези проценти той просто няма как да управлява самостоятелно”, коментира още Георги Димов.

“Европейските лидери за пореден път се съгласиха на вербално ниво да порицаят югоизточната ни съседка, но не и да вземат сериозни мерки, включително и под формата на ембарго, на санкции в сектори - в областта на енергетиката, в областта на доставките на оръжия и т.н. Всичко това беше оставено за след три месеца - март месец следващата година (...) Европейските лидери пак се изплашиха и не посмяха да вземат категорична позиция по отношение на агресивната политика на Турция в Източното Средиземноморие, като се задоволиха с това, че ще изчакат позицията на САЩ, ерго - на новия американски президент Джо Байдън” - така бившия генерален консул в Одрин коментира отношението на ЕС към Турция и Ердоган.

Георги Димов коментира и познатата към този етап позиция на САЩ към Турция: “Още преди да бъде номиниран за президент, още февруари месец, Джо Байдън даде едно интервю пред “Ню Йорк Таймс”, в което каза буквално следното - “ние желаем режимът на Ердоган да бъде свален от власт, но не чрез преврат, това трябва да го направи опозицията”. Може да си представите този човек като личност, когато седне в Белия дом, какво ще последва”.

Разговорът премина към последната Конференция на ДПС, в която онлайн се включи и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Лили Маринкова припомни, че доскоро се смяташе, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски са персона нон грата в Турция.

“В случая Ердоган поднесе тези поздравления в качеството си на лидер на политическа партия, което го няма между другото никъде по света - той не е само президент, той е лидер на неговата управляваща все още Партия на справедливостта и развитието, той също така е шеф на президентския кабинет в Турция”, коментира Димов.

“Очевидно е, че има някакво затопляне, но то не е резултат на самото ДПС, според мен, а поради това, че другите паралелни структури, плод на политическо инженерство на Анкара - НПСД на Касим Дал и ДОСТ на Лютви Местан, не успяха да изпълнят поставената задача. Задачата беше втора етническа партия да влезе в нашия парламент и тук да се получи втора Македония, а когато вече това нещо стане, да се заговори евентуално и за втори официален език, който да е турски и т.н. Очевидно, че това не стана и затова се връщаме назад”, каза още Димов.

Георги Димов подчерта, че не трябва да се забравя и близката историята между България и Република Турция. “Ние винаги сме работили и съм убеден, че и при нашите колеги сега е така, за развитие на нормални добросъседски отношения, което обаче може да стане само на основата на три важни международни принципа. Първият е за ненамеса във вътрешните работи, на следващо място за взаимно уважение и третият е за равнопоставеност. За съжаление през последните 4-5 години, особено след опита за преврат от 15 юли 2016 година, имахме много груби намери. Ще припомня само, че при нашите парламентарни избори през март 2017 година, имаше едни много грозни изявление на тогавашния турски министър на труда и социалните грижи Мехмед Мюезиноглу, който на едно специално съвещание с наши изселници, ги агитираше за кого да гласуват. Това всичко беше заснето на видео, беше излъчено.

По този повод беше извикан да дава обяснение Сюлейман Гьокче - един изключително скандален турски посланик. Преди това пък - в края на 2016 година, Лютви Местан се приюти в неговата резиденция. Можете да си представите за какво става въпрос. Следващият турски посланик също имаше два гафа и трябваше да дава обяснения. Първият беше на неговия шеф - министъра на външните работи Мевлют Чавушогл, който ни даваше указания как да опростим задълженията на една от деноминациите у нас - мюсюлманското вероизповедание. Следващото нещо при същия посланик беше как в Кърджали ни съветваше как да учим повече турски език, за да можем да бъдем наемани на работа от турските фирми”, припомни той.

“Западът като цяло приема, че там (б.р. в Турция) има две терористични организации - Кюрдска работническа партия ПКК и ДАЕШ. За Анкара терористични са и т. нар. гюленисти и също така сирийските кюрди, които за нас категорично не са и няма как да бъдат приети като такива. За съжаление и по тази линия ние пострадахме. Имаше една задържана българка, мисля, че се казваше Мира, преди 3-4 години заради това, че нейният приятел - британски гражданин, бил при сирийските кюрди. Беше освободена, не е в затвора, но това също го има. Освен това политическо инженерство, другата груба намеса в нашите вътрешни работи това е пренасянето на чужди за нас проблеми - примерно с гюленистите и с кюрдите”, каза още Георги Димов.

На въпроса на Лили Маринкова какво трябва да се промени в използването на вота на българските изселници в Турция, Димов отговори: “Първото, това е проблемът с двойното гражданство. Той е и политически въпрос, естествено, трябва да намерим някакво политическо решение. Ние имаме двойни граждани, които не са само в Турция - има и в Западна Европа, и в САЩ, и особено в нашите диаспори, в покрайнините, Украйна и т.н.”.

Последва въпрос от Лили Маринкова може ли да бъде ограничено двойното гражданство спрямо само една страна, на който Димов отговори: “Да, може и аз ще кажа как може. Когато говорим за изселници, те са грубо три категории. Първите са по изселнически спогодби между двете държави. Реално те са се отказали от българско гражданство, те са припознали Турция като своя родина и при тях не може да става въпрос - там няма двойно гражданство. Някои правят опити тук - техни внуци, правнуци и т.н., но това просто няма как да се случи. На следващото място са хората от т. нар. Възродителен процес - двете вълни от 1985 и 1989 година. Там мнението ми е малко по-различно, но така или иначе ние сме признали това за някаква грешка и на тях им беше възстановено българското гражданство. Третата категория обаче е икономическата миграция след 1989 година. Това са доста голям контингент, които са напуснали България. Всъщност пресрочили са срока за пребиваване в Турция и беше много голям проблем за самата наша югоизточна съседка. Неслучайно точно поради тази причина през 2000 година Турция едностранно махна визите за български граждани - при много условия, точно за да могат те да бъдат легализирани.

Понеже въпросът трябва да се разглежда и в бъдеще ще дам една вметка, пък който трябва, да разсъждава върху това нещо. Например как е законът вътре в Турция - турското законодателство не признава двойното гражданство. Само че, специално за нашите изселници, които се оценяват като “пета колона”, това не важи. Изключение, неслучайно. Също така има и едно много интересно нещо, от което ние също можем да се възползваме (...) - реципрочност. Както вие, така и ние. Турският закон е такъв, че например ако имаш турско гражданство и решиш да получиш друго, примерно българско, моментално ти се отнема турското гражданство. Сигурно си имат някакви съображения. Затова редица от тези други изселници с мюсюлманско вероизповедание, които живеят в Турция, например идват тук, за да родят децата си, да получат първо българско гражданство и след това да получат и турско. С Турция на двустранна основа - реципрочно, ние можем да правим така”.

“Другото, което Вие загатнахте за изборите - наистина много грозна картина. Много пъти съм бил, особено през последните години. Не може да има секция с 2000-3000 души. Просто физически няма как да гласуват”, каза Димов и предложи решение - избирателните списъци в Турция да се изготвят след индивидуално посещение на всеки отделен гражданин в дипломатическото представителство на България и след предоставяне на паспорт. В края на разговора той уточни, че в нашето законодателство е посочено, че “може да се гласува само на българска територия, а българска територия - това е територията на дипломатическото представителство”, за което сме направили изключение за Турция.

Целия разговор на Лили Маринкова с Георги Димов можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    10 37 Отговор
    ДПС и Пеефски мислят за доброто на държавата!

    Коментиран от #36

  • 2 GERB No1

    20 60 Отговор
    Хoрaтa ca дoвoлни и живeят дoбрe пo врeмeтo нa Бoйкo Бoриcoв. Тoвa e иcтинaтa. Кoлкoтo и дa ce плюнчaт тук някoй плaтeни трoлoвe. Фaкт e, чe нe излизaт пo улицaтa.
    Хoрaтa живeят бoгaтo и дoбрe. Купувaт нoви тeлeвизoри, битoвa тeхникa, кaрaт нoви зaпaдни кoли. Вcичкo тoвa блaгoдaрeниe нa ГEРБ!!!

    Коментиран от #8, #10, #46

  • 3 Р.Р

    11 22 Отговор
    ОЩЕ ЕДНА РУСОРОБСКА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ!
    СЛАВА РОССИИ,.СЛАВА

    Коментиран от #5

  • 4 Да не стане като с арменците

    41 7 Отговор
    Ердоган е нахален и с големи апетити.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 На български турци

    25 9 Отговор
    Които живеят във чужбина да им се забрани да гласуват на изборите. Това е противозаконно и долно от страна на Доган и Шиши. Ще ви сменят шалвари скоро време.

    Коментиран от #11, #13

  • 7 ТтТ

    7 10 Отговор
    И като станат две, нали са по слаби от една? Бля бля
  • 8 Гост

    36 11 Отговор

    До коментар #2 от "GERB No1":

    Абе, братиньо, можеш да си купиш телевизор, ама че си п.ост, неграмотен и си първи в Света по смъртност и болести, и че тийнейджърите са неграмотни наркомани, това как ти се вижда бе, братиньо, или това че можеш да си купиш телевизор е достатъчно. Вие, герберите, само за пари говорите....
  • 9 Гост

    18 17 Отговор
    Този другар, нито един път не се изказа позитивно за нещо свързано с Турция, все се пени като бясно куче, не че нее...!Другарю,като беше консул друга песен пееше...комунистическа под-ло-гА!
  • 10 Булаир

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "GERB No1":

    Кажи го на тия, дето ровят в кофите. На тези, които стават жертви на измами, рекет и насилие. И то благодарение на твоите мили герб.
  • 11 Бюлетин

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "На български турци":

    И какво от това? Единственият ефект ще бъде, че ще спадне допълнително избирателната активност-нищо повече. То, и без това голяма част от тях не гласуват. На всички ни е ясно, че месии в политиката няма.
  • 12 Мехмед

    5 13 Отговор
    Публикувано във факти.бг: плод на политическо инженерство на Анкара - НПСД на Касим Дал и ДОСТ на Лютви Местан, не успяха да изпълнят поставената задача.
    Само, че Дал и Местан са хора не на Анкара, а на София.
  • 13 А българите

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "На български турци":

    А българите, които живеят в чужбина може ли да гласуват??? Няма как да стане това, изборите са за български граждани, там етнос, религия не се споменава. Като български гражданин всеки има право да гласува. Не може да се биеме в гърдите, че сме европейци пък да действаме все едно живеем в тоталитаризма. Нали знаеш преди ЕС, САЩ ще ни зашливят шамар
  • 14 ДедовияТ

    6 9 Отговор
    ФАТМАКОТ ПОДПИСА ЛИ ВЕКЕ УКАЗОТ ЗА ИЗБОРЕТЕ НА 28.03 ИЛ...ОШЕ ЧЕКА ЗАПОВЕДТА ОТ.. РЕШЕТНИКОВ?
    А СИ ОПИЧА АКЪЛОТ ОТИ БОЙКО ПА ЛЕ ГА МУШНЕ...С 200!
    ОНО Е ЯСНО, ЧЕ НЕКЕ ДА СА ИЗБОРЕТО ПРЕЗ МАРТА
  • 15 токмакчо

    11 4 Отговор
    Този много се пени за чужда държава, а защо не се пени за милиардите изтеглени заеми от нашето правителство...,
  • 16 Цвети Пеевска

    7 3 Отговор
    Ние от ДПС искаме водородна революция !
  • 17 Българите до кога ще спът

    17 6 Отговор
    ДПС не трябва да съществува ще поискат България да стане Турция и то малко по малко спите ли или сте прости и не си давате сметка и сте късогледи

    Коментиран от #20

  • 18 Заради

    15 7 Отговор
    ДПС да не стане така да има 2 възродителен процес българина трябва да излезе на протест да не толерира новините по БНТ1 и турски партии да има в България само български партия така както е навсякъде по света

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ами спъм

    14 7 Отговор

    До коментар #17 от "Българите до кога ще спът":

    Ще спъме, то няма нужда турците да искат България, без турците България затъва от неграмотници като теб. Тръгнали Турция да оправят, оправете България първо, вижте на какво прилича. Няма пътища, няма болници, мизерия е навсякъде. Какво ми пишете за Турция

    Коментиран от #24, #40

  • 21 Да се забрани

    6 11 Отговор
    На мусулмани да гласуват

    Коментиран от #23

  • 22 Куригу

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Заради":

    И как ще стане този възродителен просец? Ти май от глад вече не можеш трезво да мислиш? Иди изрови някой корен, може и да се успокоиш

    Коментиран от #27, #28

  • 23 Да се забрани

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Да се забрани":

    На християни да гласуват
  • 24 Абе турчин п рос т

    9 8 Отговор

    До коментар #20 от "Ами спъм":

    Кои е тръгнал да оправя Турция изобщо не ме интересуват турците темата е съвсем друга обаче като си турчин и си прост не деи да коментираш

    Коментиран от #26, #42

  • 25 100

    1 0 Отговор
    А първата беше задача на Русия.

    Коментиран от #44

  • 26 Мехмед

    7 6 Отговор

    До коментар #24 от "Абе турчин п рос т":

    за да сме прости трябва да не си мием задниците като вас ганювците и да ходим с пюскюли.

    Коментиран от #38

  • 27 Бедна ти е фантазията

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Куригу":

    Да питаш и да не знаеш
  • 28 Ще взема

    5 7 Отговор

    До коментар #22 от "Куригу":

    Да стана депутат и повече ниама да има турски депутати в България камоли мусулмански депутати само българи които милеят за България и езика.

    Коментиран от #33

  • 29 КОЙ НИ В ГАЩИТЕ

    4 0 Отговор
    КОЙ ВКАРА ЕТНИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДПС В ПАРЛАМЕНТА? БСП!!! ПЪРВАТА ОТ БСП, ВТОРАТА ОТ АНКАРА? ТОА ГОВОРИ КОЛКОТО ДА НЕ ЗАСПИ.
  • 30 bauman

    6 9 Отговор
    Този малоумник няма място по медиите,ясно личи омразата му към турците.Толкова е зле с анализите си спрямо турската политика,става смешен,да се чудиш на журналистите дето го канят,толково промит мозък рядко се среща...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Фершел

    0 0 Отговор
    На Перо да му се издрусам в устата
  • 33 Гост 0

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ще взема":

    Толкова си"грамотен", че наистина ставаш за депутат!

    Коментиран от #34

  • 34 Турското менение

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост 0":

    Не ме интересува
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Допълнение

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Цвети Пеевска":

    ДПС и Пеефски мислят за доброто на държавата!
    Борисов, Гешев и Доган-
    също!
  • 37 оня

    7 4 Отговор
    Майка им резенки, Искат да окупират цял свят. Религията им проповядва насилие:)) Все пак евреите ще изчакат да свършат черната работа:))
  • 38 оня

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "Мехмед":

    ман-гал не тур-чин си ти
  • 39 Сакаш не сакаш

    2 0 Отговор
    На гаризонте се очертава "турско присъствие", макар никога да не е отсъствало. А след 10-на години, когато юнаците балкански се смалят с милион, колко ли ще са "етническите" партии у парламенто ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 българина

    3 6 Отговор
    а задачата на всеки българи е да трепе всеки фес докато се закрият вски етнически партии!

    Коментиран от #43, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Брендолета

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "100":

    Едно цяло прави БТР (какво ли беше пък това) България, Турция и Русия
  • 45 Анонимен

    0 0 Отговор
    От всички живеещи има прости, има интелигентни хора. Не се заяждайте. Излишни нерви. Нервите ви трябват при по сложни ситуации. Кво да кажат майките с увтедени и починали. Всички сме хора. Лошото е, че много частни фирми са в далаверите
    Не ти дават фактури. А от там не влизат пари в бюджета и всичко надолу. Пенсии и сие. Дай фактура. Защо.. А може би е казано от управляващи.
    Грабят народа и така ограничените с пари
    И правилно. Имат всичко, а простовати. Има ги и при българите. По границата. Бай тошо навремето с открит лист. Многп са простите.
    Учудвам се в 21 век млади с разбирания от панти век. Върнаха ни със 100 години назад. Не е нужно да имаш висше. А да си природно интелигентен. Много неща знаем и се ядосвам и на българи с висше образования, но задръстени... То бб ви даде точна оценка хаха. Остави малцинствата, ама и българите и те по зле в главите. Примати. Кой си има дъщери макар и осиновени си прибраха родителите си на запад и там се ограмотиха... Осиновявайте... Съжаляваме..
  • 46 stan4o

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "GERB No1":

    Минималната заплата в Румъния е1000 лева, в България 650 лева, а румънците бяха по зле от нас когато заедно влизахме в ЕС. Работи ли добре държавата има пари, не работи ли няма пари. Управлява ли се добре, държавата работи добре. Не се ли управлява добре, държавата не работи добре. Обяснявам Ви го простичко, за да можете да ме разберете.
  • 47 stan4o

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "българина":

    ДПС не е етническа партия. В нея членуват много етнически българи и поддържат политиката и. Аз никога не бих сложил феса, но това е въпрос на личен избор.
  • 48 Каймакамин

    1 1 Отговор
    Турските стоки от 30 години заливат пазара в България с ниско качество продукти, суровини и контрабанда. Няма реципрочност в търговията между държавите ни. Ние не изнасяме нищо за Турция. Имат мита, процедури по внос, бавят по 2-3 месеца оформянето на вноса и без да се отчиташ на местния дерибей НЯМА НАЧИН!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.