Last news in Fakti

4 Март, 2022 17:20 7 210 52

Ангел Апостолов: Русия сега не може да си позволи примирие (ВИДЕО)

  • ангел апостолов-
  • русия-
  • украйна-
  • военен конфликт-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • хибридна война

Русия буксува, военните не са мотивирани, смята той

Ангел Апостолов: Русия сега не може да си позволи примирие (ВИДЕО) - 1

Проблемът е, че когато се стигне до една война и то в разгара ѝ, както е сега, реториката е много буйна. Всеки гледа да наложи агресивно своята позиция. Местата за компромиси са много малко и дори сега при преговорите, които вчера някак си минаха между другото през медиите, основното, за което се бяха разбрали страните - украинската и руската, беше преди всичко за хуманитарната обстановката - да се осигурява максимална възможност за изтегляне, на тези които искат. Това в момента главно вълнува двете страни. Това заяви в студиото на ФАКТИ д-р Ангел Апостолов от Атлантическия клуб.

"Дали ще бъде постигнат траен мир - още е рано да се каже. В момента инвазията на Русия буксува в някаква степен, т.е. сега не може да си позволи примирие, защото това ще е удар по престижа ѝ. Съответно пък украинците се вижда, че успяват да наложат някакъв отпор и те пък може вече да си правят сметки тотално да се опитат да изхвърлят руснаците, което също не е реалистично. Може би ще има още поне няколко дни интезивни сражение преди двете страни да осъзнаят, че е стигната някаква степен на статукво т.е. няма накъде едните да отстъпват, а другите да нападат.

Не трябва да забравяме, че преговорите между двете страни са едно, но все пак има и други преговори между Русия и западните партньори, които също биха могли да окажат влияние върху позицията на Зеленски. Хубав факт е, че Русия започна да дава известен заден ход, в началото тя изобщо не признаваше властта на Зеленски. Сега вече започнаха да го приемат като легитимен представител на украинците", коментира той.

"За да се избегне инвазията на Кремъл, според мен каквото можеше да се направи, предвид настоящата обстановка, се направи. Но отново имаше доста неща, които останаха встрани. Финансовите санкции, които се наложиха, са нож с две остриета. От една страна имаме снабдяването с нефт и газ, от друга страна до известна степен остана незасегнато най-яркото свидетелство за такива секции - замразяването на Северен поток. Той така или иначе не функционира още. Когато имаме замразяване на средствата на руските банки, може да се стигне да кажем Русия да откаже да изплаща външния си дълг. Като затвори собственото си въздушно пространство, това ще удължи дължината и стойността на полетите, които минават през руска територия. Може да наложи забрана за износ на титан и паладий, които са важни за строежа на самолети и за автомобилостроенето. Има възможност да се стигне до една война на санкции, от които Русия ще пострада повече, но и Европа няма да остане незасегната.

Ние трябва да направим голяма разликата между Русия, настроенията на руския народ и настроенията на кликата около Владимир Путин. Владимир Путин не иска да сподели съдбата на покойния вече Борис Елцин, който стана обект на присмех. Путин е обсебен от историята, той не иска историята да го запомни като човекът, който е коленичил пред Запада, като човекът, който допусна Запада отново да унижи Русия и това вече в него и в постсъветското обкръжение около него, се изразява именно в силната геополитическа позиция на Русия в момента", каза д-р Апостолов.

"Още през 94-та година Бжежински каза, че Украйна е пътят на Русия към империята. Ако липсва, тя е уязвима и никога няма да бъде стабилна империя. Това беше недооценено на Запад. При анексията на Крим през 2014 г. почти нямаше протести, просто за мнозинството руснаци Крим си беше руски. Сега обаче въпросът е коренно различен - близки народи, виждаме клипове на военни, които си общуват мирно, те просто не искат да се бият. По тази причина до голяма степен в момента Русия буксува, военните не са мотивирани, няма пасионарност. Путин пък подцени украинците и определено подцени съпротивата, няма ги петите колони, които явно е очаквал. Има силна западна позиция и съответно една решителна украинска армия, която според възможностите си успява да отрази натиска на руската. Дали всичко това ще доведе до сваляне на Путин - аз съм скептичен. Той се разправи с опозицията още в началото на своето управление", припомни той.

В момента тече едно геополитическо преразпределяне на силите, от което накрая ще спечелят китайците. За първи път може би в човешката история се появява конкурент за позицията на световен хегемон, който обаче не иска да унищожи системата. която го предшества. На Китай му е комфортно в капиталистическия свят, просто иска да замени САЩ на върха на пирамидата. И в момента Китай е в много добро положение, докато се омаломощават Русия и Западния свят, Китай има изгодно сътрудничество и с двете страни", каза още той.

Целия разговор с д-р Ангел Апостолов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    70 14 Отговор
    Лешпер , който не е ходил в казармата , ни просвещава за военни операции !!! А сега , да видите вие !!!
  • 2 Ю.Кортес

    32 64 Отговор
    Чака ги гражданска война и разпад.
    Кремъците ги чака трибунала в Хага.

    Коментиран от #40, #52

  • 3 Грульо

    83 19 Отговор
    Зеленски и той не може да си позволи примирие, защото западните му господари не му дават. Даже раздаде пушки на затворници и петлюровци, да се пречи на примирието, боклука. :D

    Коментиран от #25

  • 4 mi6osp

    67 10 Отговор
    Примирие?
    Путин никога не прави нещата наполовина.

    Коментиран от #27

  • 5 Путин

    54 10 Отговор
    Такива философи отворковци съм ги виждал много.
  • 6 Гост

    46 9 Отговор
    Този, недооперения спец знае ли, как се е наричала Украйна, по време на освобождението ни от турско?

    Коментиран от #20, #30

  • 7 Българин

    48 5 Отговор
    ЛИЧИ СИ ЧЕ този представител на атлантическия клуб е бил в казармата толко силно аргументирани военни анализи не бях чел от времето на Колин Пауел и анализа му за иракска ядрена бомба
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    39 6 Отговор
    Кажи бе, мъжага, кажи на дядо си как си гледал по филмите, как се стреляло.
  • 10 Русенец

    35 6 Отговор
    Уж Русия била използвала момченца да воюват, а натовците са впрегнали де-що има кьосе да сее милитарна мъдрост, прясно попита от някой екшън с Чък Норис.
  • 11 Ами спрете да въоражавате

    36 10 Отговор
    Украинските неонацисти - приберете си ги от Украйна незабавно - като наливате масло в огъня естествено че освен военно друго решение няма как да има!

    Коментиран от #33

  • 12 Тити

    12 23 Отговор
    Путин ще се застреля сам или ще му помогнат да стори това
  • 13 Цончо Ганевъ

    21 6 Отговор
    Боксува простата Ти глава.....Ако Путин водеше военни дайствия,както хАмериканците я водят- до сега всичко да е свършило.....

    Коментиран от #37

  • 14 Цончо Ганевъ

    12 4 Отговор
    Боксува простата Ти глава.....Ако Путин водеше военни дайствия,както хАмериканците я водят- до сега всичко да е свършило.....

    Коментиран от #19

  • 15 Сделяната

    9 23 Отговор
    Украйна преминава в контранастъпление в три точки от фронта.
    Армията на РФ е направо жалка .

    Коментиран от #18, #43

  • 16 001

    18 7 Отговор
    Много ги разбира нещата тоя папагал. Ама ако му дадеш автомат ще се подриска а после ще се гръмне в крака.
  • 17 Димитров

    6 3 Отговор
    Запада не се съгласи да преговаря,сега да предложи такива!
  • 18 001

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Сделяната":

    По-скоро да бяга на запад по всички направления, защото войските им пред Донбас са обкръжени и ако не се предадат ще им правят тупа-лупа. Вече нямат пред себе си обикновени невъоражени хора а истинска армия.
  • 19 ГЕОРГИ

    15 10 Отговор

    До коментар #14 от "Цончо Ганевъ":

    И ти си Един Разбирач - ако изобщо си бил в казарма трябва да е било преди 1965 г.

    Ако американците водеха войната нямаше да има 2000+ убити цивилни ,даже и деца ,ПВО то щеше да е наистина унищожено ,както и противниковата авиация. Нямаше да си оставят войската без гориво. Нямаше да си зарязват убитите.

    Това е мит ,че руската армия е равностойна на американската . Изобщо не е . И то най вече заради некомпетентното командване-
  • 20 Пловдив

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    А ти да си чувал за киевска рус, когато мацква е била колкото твоето село.
  • 21 ultra

    14 9 Отговор
    Доста професионален коментар, от който обаче хич не ми става по-леко и спокойно. След като американското разузнаване показа какво може /а никой дори и на запад не му вярваше много/ и предрече инвазията, докато Песков и останалите се кълняха от сутрин до вечер, че Украйна не им е притрябвала, светът разбра по трудният начин, че си има работа с един самовлюбен и доста жесток кагебист, за който човешкият живот не струва и пукната пара - нито този на украинските, нито този на руските войници.
  • 22 Путлер

    7 3 Отговор
    Ако сега се откажа никой няма да ме има за нищо, ще съм последна дупка на кавала

    Коментиран от #42

  • 23 ГЕОРГИ

    11 4 Отговор
    Какво е това безумие 64 км колона и са спрели . Това ако се биеха с американците , цялата колона да беше дала хана до сега, до последния човек.

    Абсолютно некомпетентно командване.

    Коментиран от #39

  • 24 Чета и си викам...

    4 8 Отговор
    Един много дълъг ВИЦ, с помощта на Дойч Зеле. Или поне сте станали толкова добри като тях в пропагандите.
  • 25 Слава на Украйна!

    9 11 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Путин да се стяга за Хага!
  • 26 Сесесере

    13 7 Отговор
    БОЛШЕВИШКИ СССР Е БИЛ В СЪЮЗ С НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ ИМА ДОКУМЕНТИ АРХИВИ те нападат Полша ВЕРОЛОМНО КАКТО СЕГА ПУТИН Украйна
  • 27 ООН ДА СПРЕ Путюновите банди !

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "mi6osp":

    Путин изкара и чеченските главорези, които без рубли няма да тръгнат на бой!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    10 7 Отговор
    ПРИМИРИЕ в Украина неможе да има , ДОКАТО ФАШИЗМА некапитулира ! А след ТОВА започва ВОЙНА с ПРОЧИСТВАНЕ на Бившите Соц. Страни от НАТОвски Бази , Въоръжения и Войски ! МАШИНАТА на ВОЙНАТА е ЗАДЕЙСТВАНА и връщане НАЗАД НЯМА !

    Коментиран от #44, #47

  • 30 Кукериго

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    А, ти можеш ли да ми покажеш на картата къде се намирала Москва, по време руско-турската война?
  • 31 зелените чорапки

    7 4 Отговор
    Този дето не е ходил в казармата откри Америка!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 И как

    3 1 Отговор
    Ще я направите голяма тази разлика? Този човек е за Адриатическия клуб. Не мисли като атлантик.
  • 35 ГруЮ

    5 2 Отговор
    Пасионарност, млади анализаторю, има съвсем различно значение от това, което си посочил. Въведено е от Лев Гимильов и означава: ( от латински: passio – страст) е масова готовност за саможертва от страна на представителите на определена народност в името на добруването и успехите на своя народ. Което идва да покаже, колко струват анализаторите, които ни пробутват.
  • 36 Истински ВМРО

    2 2 Отговор
    За първи път от тази организация чувам някакъв нормален анализ.
  • 37 Путин е слаба ракия

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Цончо Ганевъ":

    Освен, че е ВОЕННОПРЕСТЪПНИК и братоубиец! Хага да реши: куршум, въже или електрически стол за Путин и негова банда!
  • 38 Абсурдистан

    6 6 Отговор
    Не Русия, а за откачения фюрер примирието е равно на поражение!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мим

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ю.Кортес":

    Каква Хага бе. Путин е по велик и по важен от Хага.Да не би те да са господари.Който свири ,той е главнокомандвщ и той наказва.

    Коментиран от #45, #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пудела е откачил

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Путлер":

    Няма ли кой да го излекува със Новичък?
  • 43 Така е, свършило им горивото..

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Сделяната":

    По средата на войната, руснаците са продали горивото за водка! И сега са пияни.
  • 44 Путин е опасно болен!

    5 5 Отговор

    До коментар #29 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    В Хага ще го излекуват!
  • 45 Там е за ,,великия ПУДЕЛ"-ХАГА!

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Мим":

    С усмирителна риза и нареден до Хитлер!
  • 46 Очаквам преврат срещу др.Путин

    5 6 Отговор

    До коментар #40 от "Мим":

    Руснаците ще обеднеят и ще се саморазправата с тоя Пиночет!
  • 47 Тука вече го очаква съдбата на Фюрера

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Жалко, за мирните граждани на планетата, защото Путин мисли за атомна война. Дайте му зареден револвер....
  • 48 ганев

    7 3 Отговор
    ЕДНО същество дето не ЗНАЕ КАКВО Е КАЗАРМА И НЕ СЕ Е КЛЕЛ ВЪВ ВЯРНОСТ КЪМ Б Ъ Л Г А Р И Я И НИКОГА НЕ Е ДОКОСНАЛ ЖЕНА ЩЕ МИ ОБЯСНЯВА Е ЕРОПЕИСКИ ЦЕННОСТИ ТОВА Е ПЪЛЕН КУЛКОБ
  • 49 Високоволтов

    2 0 Отговор
    По - силен и голям от глада няма.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мгобози

    4 0 Отговор
    СЛАВА РОССИИ! Д. Г. Д. yкpитe-нaциcти, бандеровци и касапи на собственият си народ!
  • 52 Да дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ю.Кортес":

    Ще поживеем ще видим но знай че никой не съди победителя