Last news in Fakti

24 Януари, 2023 14:53 3 237 14

Проф. Даниела Бобева пред ФАКТИ: Криптовалутите са рискови операции, но хората ги търсят (ВИДЕО)

  • даниела-
  • бобева-
  • криптовалути-
  • търговия-
  • банки-
  • пари-
  • план-
  • китай

От едно отричане, дигиталните валути вече се вграждат във финансовата система, обяви финансистът

Проф. Даниела Бобева пред ФАКТИ:  Криптовалутите са рискови операции, но хората ги търсят (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Криптовалутите работят на принципа на търсенето и предлагането. Това са рискови операции, но хората ги търсят. От малък финансов сектор, това се превърна в огромен сектор. 260 млрд. долара е оборотът за последното денонощие. Толкова пари са обърнати в тази търговия. В този смисъл фирмата „Нексо“, за която се шуми, не е изключение. Масово има повече идентификация на нещата и самият сектор е против прането на пари. Криптовалутите са един свободен пазар, който дава шанс на хора от по-малки страни да направят пари. В този смисъл традиционният финансов сектор трудно прощава, когато някой друг прави много пари. Вече виждаме и политики на централните банки в това отношение. Първоначално големите банки обвиняваха криптовалутите, а сега виждаме, че банките искат да направят собствена виртуална валута. Дигитализирането на валутите е процес, който върви. Китайският юан вече го прави. От едно първоначално отричане, дигиталните валути вече се вграждат във финансовата система. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ финансистът проф. Даниела Бобева.

„Чувам желание от компании в тази сфера, визирам търговията с криптовалути, за създаването на някаква форма на регулация, защото така те ще се придобият идентичност. Но това е сфера за много грамотни рискови играчи и за неграмотни такива, които не си правят труда да четат условията, за да знаят какво може да загубят“, добави тя.

Според нея т.н. „Зелен преход“ е хубаво нещо, но трябва да се осъвременява. Проф. Бобева също така е на мнение, че банките ще се дигитализират, защото това е бъдещето.

„Няма как да спрем това, което е на пазара, а то просто ще се развива. Посланикът на Китай скоро изнесе много интересна лекция как работят по тези процеси в неговата страна. А ние, в ЕС, започнахме май погрешно. И това е така, защото гледаме на „Зеления преход“ не като цивилизационен преход, а като нещо спуснато отгоре. Всичко се превърна в разпределението на едни пари. А те се дават за неща, които ние не искаме да изпълняваме, но искаме парите. Примерно, знаете ли, че Люксембург е страната с най-много въглеродни емисии. Иначе Люксембург е сочена като бижуто на Европа, но… В България сведохме този преход до Плана за възстановяване и устойчивост, а този план е вече ужасно остарял. Макроикономическата му рамка е сгрешена. Имаме нужда от нов. Ние сме някак зле с числата, защото действаме повече на чувства, а не се базираме на числа. Започнахме да правим „Зеления преход“ с наши пари, а дали трябваше…“, добави проф. Бобева.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МиткаШуткова

    11 5 Отговор
    Надеждата, че ще спечелиш нещо, като влагаш в крипто валута е Р А В Н О на това да търкаш талончетата с "печалби" на Черепа.Едно към едно, само дето при първото няма хартия и играеш с повече пари.И Черепа и Черепчето са в Дубай и съдят държавата.
    То тези пари за лихвите нали трябва все от някъде да дойдат, от търкащите малоумници след това

    Коментиран от #10

  • 2 ...

    7 0 Отговор
    33 г да не би наркотика и проституцията да бяха нещо повече. Пред очите ни се друсаха преди 10 г младите и до тях живеещите полицаи нищо. Падна на улицата едно на майка и баща 18 г, рускиня и мъж турчин покойник, остана сама рускинята мила, а по мазета спяха, отивайки на работа в 5 и 6 часа сутрин, сефднали на земята младежи да спят. Всичко е минало пред някои. Всеки си мълчеше, защото не знаеше, какво ще последва на семействата им. Тони е умен. Гладен няма да остане, но тия, които крадоха днедс си имат пистроени цели блокове, сгради, ресторанти, хотели, грабеха, като невидели пари и удряха българите чрез един чувал картофи. Излагаха се като кифли и той им го каза, прости сте, проста е
  • 3 Йоцо

    12 0 Отговор
    Отвратително Бабе, което унищожи цяла дирекция в БНБ.
  • 4 Уса

    7 1 Отговор
    Търсят ги хора,които цял живот не са влизали в магазина и не знаят,че сиренето е с пари
  • 5 Скайнет

    4 1 Отговор
    Криптовалутите са рискови, а банките считат, че са господари на парите и съответно на живота на хората. На нито една българска монета или банкнота даже не пише Република България - пише БНБ. Което ще рече, че банката даже е над държавата.
  • 6 Анонимен

    7 1 Отговор
    Ктб парите на хората им изгоряха, на пеевски ли бе КТБ, или, само веждичката си ги получи с връзки от изгорялата банка КГБ, А Кеца, пи една студена вода.
  • 7 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Не ви щем зеления хайвер. Ще ви пратим на Марс да го приложите там, защото и там полюсите се топят. Облагайте марсианците със зелени данъци и ги принуждавайте там да минават на електрички. Има прост начин за намаляване на СО2 - дървета. Ама не е изгодно за зърнарите, които дори новозалесени парцели разорават за париии. Хората от пустиня правят гора, а у нас от гора - пустиня.
  • 8 ТИГЪР

    8 2 Отговор
    Тая стара чанта, изобщо няма представа за какво говори !

    Така наречените "криптовалути" са ИЗМАМА.

    Коментиран от #9

  • 9 Зен

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТИГЪР":

    Те са измама, защото светът се върти около измама. Каква е причината парите постоянно да се обезценяват, а имфлацията да е само и единствено на горе? По каква закономерност?

    Коментиран от #12

  • 10 Не е така...

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "МиткаШуткова":

    Прочети пак внимателно статията, и вникни тя какво казва за в бъдеще време, волатилността на фондовите пазари е голяма, банките са под натиск заради инфлацията и други проблеми, криптовалутите се сриват, обаче централните банки не се отказват от тях, и отделни държави ги въвеждат в регулации, след време ще има обща рамка на регулаторна система в световен мащаб в подкрепа на валутите...долар, евро, швейцарски франк, паунд, канадски долар, норвежка крона и всички западни валути от най развитата част на света, да му мислят необоснованият китайски юан, рублата и всички аутсайдери от развиващият се свят.
  • 11 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    3 0 Отговор
    "България сведохме „Зеления преход“ до Плана за възстановяване и устойчивост, а този план е вече ужасно остарял. Макроикономическата му рамка е сгрешена. Имаме нужда от нов. Ние сме някак зле с числата, защото действаме повече на чувства, а не се базираме на числа. Започнахме да правим „Зеления преход“ с наши пари, а дали трябваше…“, добави проф. Бобева."

    Тази Бобева е умна жена, но има тежко минало, в правителствата на Жан Виденов и Пламен Орешарски и връзки със Стефан Софиянски. За такива като нея трябва лустрация.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 каскет

    1 0 Отговор
    Ако не беше баща му от ДС Тонката досега да е в килията.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Може ли да ми кажете "Без рискова операция"????При Крипто парите да вземем Биткойн,не може да има ОБезценяване!Биткойна има край в Безкрайноста.Предпоследния биткойн ще бъде изваден ,но последния Никога!Криптовалутите са началото на разпада на Държавите и бюроклатите ,които се хранят от държавноста.След време на земята ще има едно правителство и то ще ръководи земляните.тези неща се знаят,но бюроклатите.......не искат и викат в един глас....Сняг,Сняг,иде сняг.....Естественно ,че иде сняг,някъде нависоко да,но в софията ще е дъжд,а парата за сняг 36милиона лева вече са усвоени от гепи......Не е ли така??