Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 15:30 2 202 15

Цветелина Пенева: Промените в Изборния кодекс урониха доверието на избирателите в смисъла на вота (ВИДЕО)

  • цветелина-
  • пенева-
  • избори-
  • цик-
  • бюлетини-
  • протоколи

От Обществения съвет препоръчваме преференциите, които ще се отчитат, да не бъдат събирани в самия протокол на СИК, а това действие да се извърши в Районните избирателни комисии, казва тя

Цветелина Пенева: Промените в Изборния кодекс урониха доверието на избирателите в смисъла на вота (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

В Обществения съвет към ЦИК сме все активни организации, които се занимаваме с наблюдение на изборния процес. Обществото е на прага на четвърти поредни предсрочни извори. Това е много сериозен момент, защото промените в Изборния кодекс, които се случиха в условия на остро противопоставяне, като че ли урониха доверието на избирателите въобще в технологията, по която се гласува, както и в смисъла на изборите. Целта, според мен, на всички институции, които са ангажирани с провеждането на тези избори, е да има максимална прозрачност на изборния процес. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„И затова ние, в Обществения съвет, се съсредоточихме върху моментите, които биха могли да създадат проблеми по време на гласуването. Най-важното е, че машините ще се използват за отпечатване на избора на гласоподавателя. Машините няма да отчитат резултата на преброяване чрез своя софтуер. Това, което Централната избирателна комисия анонсира, е, че хартия за изборите за машините ще има достатъчно. Сега остава да се реши това как ще изглежда бюлетината за машините. Много усилия сега трябват, за да се изпишат така методическите указания към членовете на Секционните избирателни комисии, така че да се осигури ред и прозрачност. Сега в СИК ще броят както хартиените бюлетини, така и отрязъците, които машините ще отпечатват. Важно е да се уточни, че ще се броят отделно хартиените и машините бюлетини. След това тези два потока трябва да бъдат писани в протокола на Секционната комисия. Също така трябва да бъдат отчетени и да се броят не само гласове за партиите, а и преференции. Това е огромен поток от числови данни, който позволява да се допуснат грешки. И от Обществения съвет препоръчваме преференциите, които ще се отчитат, да не бъдат събирани в самия протокол на СИК, а това действие да се извърши в Районните избирателни комисии. В тази връзка ние предложихме образец на секционен протокол, който е максимално улеснен и би позволил да не се допускат грешките, които доведоха до сцените, които гледахме на изборите на 4 април 2021 година“, добави тя.

От Обществения съвет препоръчват за нуждите на последващия контрол, след като се извърши преброяването на гласовете - както от хартиените, така и от машините бюлетини, да се отпечатат контролно от машината протокол и да се прикрепи като допълнителен документ към изборните книжа на съответната секция.

„Също така е добре да се свалят и данните от флашките, които са отчели машините. Те няма да се ползват за формиране на резултатите, защото Изборният кодекс го забранява, но те биха позволили на анализатори и статистици, на всички заинтересовани, когато бъдат качени на сайта на Централната избирателна комисия, да послужат за последващ контрол. Идеята е най-широки слоеве от избиратели да бъдат убедени, че Секционните комисии са работили вярно. Затова нашият призив е да се използват тези данни от машините за последващ контрол“, сподели още Пенева.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 За протокола

    15 7 Отговор
    Доверието в избирателната система беше разклатено около съмнителните и непрозрачни истории с машинките на Мадуро.
    - Така и не стана ясно за какво бяха тези 200 машини, които бяха внесени допълнително миналата година и какво се случи с тях.
    - Не стана ясно защо само няколко свързани лица работят със софтуера на тези машинки.
    - Не стана ясно кой тренира и обучава нашите технически кадри как да обслужват машините и да работят с тях.
    - Не стана ясно от къде К. Петков имаше кода на машините и защо го предлагаше като разменна монета при договорките с другите партии.
    - Не стана ясно защо не беше наета независима и ползваща се с доверие международна фирма която да обезпечава машинното гласуване.
  • 5 Реалист

    10 2 Отговор
    Всичко е ясно. Само на малоумниците не е ясно!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЦИрК

    14 3 Отговор
    Когато преди две години промениха изборния закон, нямаше спад на доверие, нито погазване на правилата на ЕС?!
    А сега вият на умряло.
  • 8 Да да

    5 5 Отговор
    ТОЧНО ТОВА Е ЦЕЛТА НА КРАДЦИТЕ. МН. ЖАЛКО ЗА ТЪПАЦИТЕ КАТО НЕ РАЗБИРАТ. КРАЖБАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА.
    Прост народ , слаба държава . И. Вазов
  • 9 Стършел

    3 5 Отговор
    Дали партиите на статуквото имат полза от малка изборна активност?! Естествено,че да! Ще ни надуват главите, че искат всеки да гласува, а всъщност ще се работи усилено да демотивират хората да гласуват. За дпс, така наречените "възрожденци" и др. е ясно, че имат постоянни(и не малко купени) гласове. Нароените нови ще отнемат гласове от тези, за които им е поръчано и т. н! Общо взето-нищо ново под слънцето.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Изборите може да са с хартиена и

    2 1 Отговор
    Машини като на машинната бюлетина на монитора черно на бяло може да се пише какъв цвят е и така всеки избира хартия или машинна бюлетини
  • 12 Перо

    2 3 Отговор
    Хартиената бюлетина устройва джендърските партии и малцинствата, защото те са носители на фалшификации!
  • 13 заблудени сте фсички

    1 1 Отговор
    Още 2017 никой вече не плащаше на римляните да гласуват.Просто се дава на комисията да подпишат друг "правилен" протокол и на всеки без изключение се дава пачка от 100 х 20 лв....и те тва е.
  • 14 Анонимен

    1 0 Отговор
    Турчина може да не ти помогне, но никога няма за ви навреди. Вие живеете, мили депутати в София и не нагнетявайте нещата турчин българин. Не бива. Всеки да гласува по съвест. Дпс не ви е виновно, че вие не можете да се разберете герб пп дб и всички други партии. Строяха си сами турците и като разбраха за земетресението заминаха за Турция да помагат, вземайте поука от тях. Те са единни и като виждат българите и те гласуват за дпс, те дават хляб, а не цветанов и сие отдалече, а народа иска работа, а не празни 33 г думи/приказки.
  • 15 Кара Ибраим

    2 0 Отговор
    МАФИЯ-ДЪРЖАВА=на БКП-ДС и техните сателити,които всички знаем от тук до края на Всеки Километър.УРА-ТУТА,това е майка,това е ЛЕВАЧКАТА!