Last news in Fakti

2 Март, 2023 15:09 5 233 59

Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Внасяме мляко от район, близък до Чернобил (ВИДЕО)

  • огнян-
  • боюклиев-
  • мляко-
  • чернобил-
  • киев-
  • фураж-
  • зърно-
  • украйна-
  • олио

В България трябва да застанем зад българския производител, каза експертът

Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Внасяме мляко от район, близък до Чернобил (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

В България трябва да застанем зад европейския производител, зад българския производител. Още от 2001-2002 започнахме да отговаряме на определени изисквания. При нас ГМО сортове пшеница няма, препарати за растителна защита, които са забранени в ЕС и много страни, у нас няма. А в същото време има страни, които тепърва започват да правят тези стъпки, които не отговарят на европейските изисквания. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ д-р Огнян Боюклиев от Икономическия институт на БАН.

„Нашите зърнопроизводители могат да фалират. Те ще продадат зърното си, но може да го продадат на загуба. И ако това стане, какво ще стане със следващата реколта? Какво ще стане при животновъдството после? Какво ще стане при млякото… Това скъпо зърно означава скъп фураж, вдигат се всичките разходи. И какво става сега – внасяме от Украйна сухо и концентрирано мляко. Но там не се знае млякото какво е. Аз знам един завод до Киев, който произвежда сухо и концентрирано мляко. Но мляко внасяме и от район, който е около Чернобил. Вярно е, че минаха много години от инцидента. Но отговаря ли на изискванията това мляко? Има норми и санитарни институции, но има и една криво разбрана европейска солидарност колко се спазват правилата“, каза още той.

„Имаме и друг проблем. Неработещи институции. Комисията за борба с нереалната конкуренция какво работи. Преди година имаше скок на цената на олио. Те какво направиха. Обявиха проверки и … Мълчат и нищо не казват. Има ли нереална конкуренция… Вътре в тази комисия или са некадърни, или са лобисти. Повечето от техните заключения, присъди и глоби след това падат в съда. Какво правят те тогава“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гюро

    54 8 Отговор
    Муниции за радиация!!
    Христо Иванов, Бойко Борисов и Кирчо и Асенчо да папката тия боклуци! Тъкмо да светят,че да ги вижда човек отдалеч за да не заплюе някой друг!!!

    Коментиран от #2, #25, #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Токсик

    54 15 Отговор
    Значи простокирчовците и мляко от Украйна са ни набутали ? От техните фашистки приятели? А нашите производители кучета ги яли, така ли? Гласувайте още за марионетките от Канада и освен съсипана енергетика и ще има и съсипани земеделие и животновъдство, и хляб и мляко няма да има вече . Явно под продължаването на промяната предателите са имали предвид да ни променят като ни генномодифицират и облъчат с радиация, за да мутираме и да се превърнем всички в канадци. Сигурно с тази мутация искат да забравим окончателно за България, за българския език, за българския Лев, за православната църква, за братята руси и т.н.

    Коментиран от #5, #14, #15

  • 4 Българин

    62 4 Отговор
    Половината ни млечни продукти са със сухо мляко от Украйна от години.
    А също така се ползват забранени в ЕС препарати, естествено нелегално. Но са хващани и на терен и в магазините.
    Затрихме ТКЗС-тата и животновъдството, сега внасяме най-калпавата храна, дето няма вкус и полезни вещества, но е обработена с какво ли не. Ние дето хранехме половината СИВ и арабския свят. Демокрацията е чума - територията ни е като след тежка война, навсякъде разруха и обезлюдяване.
  • 5 Упорки

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Токсик":

    И то супер смешни виновни са те ,че са управлявали 6 месеца а не тия които го правиха 12 години ццц . А за млякото се знае отдавна още преди войната и не близо до а от там

    Коментиран от #39

  • 6 Цезий

    14 0 Отговор
    137. Най здравословният елемент.
  • 7 КАШПИРОВСКИ ОТ АЕЦ ЧЕРНО БИЛ

    8 27 Отговор
    ТОЯ ПО ГОЛЯМ
    МАНИПУЛАТОР
    И ОТ ВОЛГИН,БЕ🤔
  • 8 Жалка работа

    38 3 Отговор
    Важното е всяка да подпомага е и финансира е Украйна, а с българите и България да става каквото ще. Утре ще кажат, че трябва да изкупуваме това, което е в отходните канали на Украйна за да си торим почвата и ще го направим с удоволствие, защото ни направиха робска и не мислещ държава.
  • 9 Уса

    38 2 Отговор
    После,защо българите били на 1во място по рак?Ето го отговора и не само млякото.90% от храните са гмо или направени с продукти гмо.Царевицата и соята са 100% гмо проверете в "Монсанто за България".Повечето пшеница също е гмо а както знаем гмо без химикали не вирее в природата.Не е вярно,че пшеницата не е гмо
  • 10 0000

    6 31 Отговор
    Тоя е изговорил брутални глупости,
  • 11 Чичак

    36 1 Отговор
    Абе чувате ли се бре ? Ние децата и внуците с това мляко тровим значи, така ли? Някой е за тепане май. Дайте имената на тези изроди?

    Коментиран от #17

  • 12 Предполагам че

    33 0 Отговор
    Може и да е доовкусявано сухото мляко с материал от безбройните биолаборатории в Украйна, но кой го интесува, че ще нахрани боклука с боклук,защото за нашите управници ние сме боклук, а те със сигурност не консумират такива продукти.

    Коментиран от #19

  • 13 Ще ни изтрепят.....ако ние тях не ......

    24 0 Отговор
    ..... санитарни институции, но има и една криво разбрана европейска солидарност колко се спазват правилата......."""""""......... Прокуратурата и това няма явно да го чуе и да се самосезира . Думи нямам. Бесен съм.
  • 14 Стойчев

    0 13 Отговор

    До коментар #3 от "Токсик":

    Последните 2г управлява Радев със служебни кабинети.

    Коментиран от #47

  • 15 Дедо Пене

    14 9 Отговор

    До коментар #3 от "Токсик":

    Когато великият Съветски съюз скри аварията в Чернобил и БКП вождовете начело с овчаря Т.Живков забраниха да се информират българите и децата ни изядоха млякото, месото и всички зеленчуци и плодове - заразени от ядрения облак ТОГАВА МЪЛЧАХТЕ КАТО П.У.Т.К.И ,нали??? Сега ревете след 40г.,защото има демокрация и няма Белене!!! БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪРНАРИ ДА НЕ СА ТОЛКОВА АЛЧНИ, ЗАЩОТО ИМАТ И СУБСИДИИ И ВИСОКИ ЦЕНИ И ПАК РЕВАТ
  • 16 и на сме във война , нали

    6 7 Отговор
    В новия си план за военна подкрепа за Украйна Европейският съюз ще предложи 1 милиард евро за боеприпаси, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди, пише в документ, видян от електронното издание "Политико". България е голям производител на боеприпаси и през последните години се ориентира към натовски стандарти, включително и към производство на 155-милиметрови снаряди, както личи от страницата в интернет на ВМЗ Сопот. Президентът Румен Радев и неговото служебно правителство обаче се противопоставят на изпращането на оръжия и боеприпаси на Украйна, като предлагат каски и друго несмъртоносно снаряжение.

    ЕС подпомага снабдяването на Украйна с оръжие чрез извънбюджетна, междуправителствена каса, наречена Европейски механизъм за мир, която се използва за възстановяване на разходите на държавите, които изнасят оръжие за Украйна. Досега по механизма са изплатени 3,6 млрд. евро военна помощ за Украйна, като през декември миналата година страните членки решиха да увеличат финансирането му с 2 млрд. евро през 2023 г.

    ЕС поставя силен акцент върху артилерийските боеприпаси - тъй като украинските сили са вкопчени в позиционни престрелк с руснаците на изток около градове като Бахмут.

    Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел възнамерява да предложи "извънреден пакет за подкрепа" в размер на 1 млрд. евро, насочен към доставката на боеприпаси, се посочва в документа на ЕС, изготвен от дипломатическата служба на блока, Европейската комисия и Европейската агенци
  • 17 Адрес 4000

    4 22 Отговор

    До коментар #11 от "Чичак":

    Чиче айде малко по спойно.
    Този БАНански мухъл е изговорил глупости на килограм
    Връзват му се само възрожденски глупци
    Не от чернобил внасяме мляко
    Направо от реактора на Фукушима пиеме
    Айде малко по сериозно
    БАНан си е за закриване
    Тунеядци на килограм

    Коментиран от #22, #43, #51, #52

  • 18 Даааа

    20 0 Отговор
    внасяме от Украйна сухо и концентрирано мляко. Но там не се знае млякото какво е.
  • 19 Учителя казва

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Предполагам че":

    Ако имаш пари, кой те кара да купуваш боклуците в супера...има достатъчно мляко и млечни продукти произведени с тяхно свежо мляко на същите цени и по българска или балканска технология? Маслото в България е 80% - немско, френско, ирландско, датско или холандско

    Коментиран от #41

  • 20 Спешно

    14 0 Отговор
    Имената на фирмите да дават с това мляко от Чернобил !!!! И прокуратурата да почва да работи че скоро хората вместо нея ще почнат..... и не знам как ще свърши. Двама роднини от рак умряха само миналата година.

    Коментиран от #26

  • 21 Българин

    17 3 Отговор
    Сухо мляко от Чернобил внасяме не от вчера. ДДТ се ползва усилено вБългария, организирън внос от Турция с предварителна заявка. Институциите със сигурност не работят, ако работеха трябваше миналото лято няколко "невинни" земеделци от пазарджишко да са в затвора

    Коментиран от #23

  • 22 Помните ли?

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "Адрес 4000":

    Имаше един финансов министър, който нарече старците в БАН не учени,а вмирисани мумии, които пречат на младите учени да се развиват!!!
  • 23 ДАНС

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Казвай, кои са аз ще се погрижа! Поне от кои села са!
  • 24 Гутьо

    16 1 Отговор
    Да запалим американското знаме на Шипка. Казах.

    Коментиран от #32, #48

  • 25 Помнете

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гюро":

    От 89 до 95 умишлено се фалира 70% от българското земеделие и то под вещото ръководство на Иван Костов. Лично той в неофициална среща ми каза "Само ти ли не разбра че това предприятие трябва да спре работа" по повод на най-голямата в страната кравеферма намираща се в северна България.

    А сега ревем че внасяме хранителни продукти. Как тогава можехме да изхранваме 9 млн. население а сега за 6 млн. всичко "трябва" да се купува от "европейски" производители.
  • 26 Ученият от село

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Спешно":

    Починалите от рак в България...10г.-30г. след Чернобил в България ще са 18 пъти повече от нормално починалите от рак преди 1986г.,ТАЗИ ПРОГНОЗА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ СБЪДНА!?!
  • 27 Майко мила....

    15 0 Отговор
    Внасяме мляко от район, близък до Чернобил"""""""""това трябва да е топ новина по всички медии а не с глупости да ни занимават. Който трови хората умишлено и който му е съучастник доживотна присъда.
  • 28 УжасТ

    19 0 Отговор
    Заглавие : """"Фермер №1: Внасят сухо мляко от Чернобил, с него правят сирене с палмово масло с ракови клетки"""""" Преди две години фирма в Бургас, която бе спечелила конкурс за храна в детски градини и училища, бе вкарала тонове сухо мляко от Чернобил. Дали го на децата, не на баби и дядовци – дотам стига тази гавра и този цинизъм! Това е положението!............... И прокуратурата спи.
  • 29 Абе маааама......ти Гешев

    10 0 Отговор
    Смотан нещастник. Ти що не работиш бе чучоло миризливо ?
  • 30 Дедо Пене

    14 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИЗХРАНВА 25млн. човека, живеещи на тази територия...пшеница, царевица, слънчоглед, зеленчуци, плодове, пасища, билки, няма само южни плодове!
    Реки, язовири, море - риба, пасища, тотално плодородна земя, най-богати на минерални води....УМЕРЕН КЛИМАТ ..РАЯТ НА ЗЕМЯТА ...НО...ГЛУПАВ И ЗАВИСТЛИВ НАРОД!!!

    Коментиран от #44

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДАНС

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гутьо":

    ЗАПАЛИ НА БАБА СИ ГАЩИТЕ, ЧЕ ДА НЕ МИРИШАТ!
  • 33 Иво.

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гюро":

    Тука списъка е много голям!
  • 34 Дааааааам

    13 0 Отговор
    Крайно време е САМИ ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАМЕ НЕ САМО МЛЯКАТО, А И ВСЯКА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ, както по - рано. А вносителите и тези, дето унищожиха всякакво българско производство са за въжето. Не ни трябват некачествените и безвкусни боклуци от ЕС-а.
  • 35 пашата

    14 0 Отговор
    Христо Иванов,Атанасов,Борисов и компания,Кирил и Кокорчо в ЗАТВОРА
  • 36 Митничар

    1 12 Отговор
    ТОЗИ ЛЪЖЕ НА АНГРО....СУХО МЛЯКО НЕ СЕ В АСЯ ОТ УКРАЙНА ПОВЕЧЕ ОТ 12г.Сухото мляко е от Полша, Унгария, Германия, Холандия.

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Четете бре

    8 2 Отговор
    Списание Express - БОРИСОВ И ГЕРБ ПОСЛАННИЦИ на смъртта в България
  • 38 Ъхъъ

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Митничар":

    Заглавие : """" Фермер №1: Внасят сухо мляко от Чернобил, с него правят сирене с палмово масло с ракови клетки """"""
  • 39 Не са никакви

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Упорки":

    Опорки, а си е истина. Няма значение, че простокировците са управлявали "само" 6 месеца, но като вреди, нанесени за този период, надминават останалите. Добре, че не беше повече, инак можеха съвсем да ни затрият. И няма начин да не са знаели за отровното мляко, трайкането им и по този въпрос ги прави съучастници.
    Един безплатен съвет: Научи правописа. Пише се Опорки, не Упорки.
  • 40 Ама май

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Митничар":

    Не лъже !
  • 41 Не благодарни сме

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Учителя казва":

    А защо трябва да изкупуваме тяхната стока, а не да си произвеждаме наша чиста продукция както преди да ни зароби "великото, прекрасно и демократично ЕС".
    Не забравяй, че преди години САЩ ни изпрати мухлясалата си царевица, а ние им бяхме благодарни. Срам, срам абсолютен срам, ако това бяха направили това Русия, щяхме да ги охулим до небесата(подарявали са ни военна техника - не боклуци) но ние сме не благодарна паплач.
  • 42 Тома

    5 1 Отговор
    Тактиката на всеки производител в България е ако струва едно нещо един лев той го дава 10лв.

    Коментиран от #49

  • 43 Аман от прогресивни Тик-токъри

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Адрес 4000":

    Много си се нагушкал с купешки лафове, но нищо смислено не изказваш. Колко ти е оборотът на ден? А ако наистина го вярваш, неспасяемо е положението ти. Не подлежиш на лечение и вина за това нямаш.
  • 44 Народът не е глупав.

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Дедо Пене":

    Стига с този мазохистичен нихилизъм. Никой не го пита за нищо, а само го засипват с лъжи и измами, и то много професионално. Не са ги измислили наЩе полЮтици, а сегашните ни "партньори". Онези са само марионетни изпълнители, хванати много здраво с компромати и пари, внесени в чужди банки. Ако бяхме като европейските бройлери, много отдавна да сме изчезнали. Сега целта на "партньорите" и бг слугите им са насочени към подрастващите, докато родителите им се блъскат да осигурят някой по - нормален доход за семействата си и не могат да им обръщат достатъчно внимание.
  • 45 Дон

    3 0 Отговор
    Кажете кои млека са с това и да не взимаме!? Целата ви журналистика е такава!
  • 46 ранобуден

    3 0 Отговор
    А добро утро... То за това българското кисело мляко е +, а от пшеницата се прави екстра типово брашно/модерно за сега в кулинарията/ и примвсено с Хималайска сол/ с трайност 2 ДВЕ години, става отличен качамак
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 познавач

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Тома":

    Този път позна,... как може мляко в случая да се продава в съмнителни бутилки по пазарите за 2,50литъра, а му го изкупуват по 0.95лв/литъра, послене изкупуваха млако ако нямаш над 5 крави, после бабитеслагат вода и разни примеси и го предават на пункта.Та, в заключение, марксовата формула пари-пари прим, а субсидиите за нов джип на децата
  • 50 Изгодата

    2 0 Отговор
    От там е по-изгодно !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Адрес 4000":

    или си платен или си много глупав ама много
  • 53 емигрант

    3 1 Отговор
    Киро мъ-рш -а та за няколко месеца нанесе такива вреди и поражения на България каквито другите не можаха за 30 години.
  • 54 гост

    5 0 Отговор
    Какво се учудвате . България е единствената държава която си изнася златото и внася боклука на Европа. Та вие за едни мляко сте се хванали.

    Коментиран от #55

  • 55 ТОЧНО

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "гост":

    и не е никак смешно, а тъжно
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Анонимен

    0 0 Отговор
    Храната на животното я дава и не я яде. Човек, който от дете с това се е занимавал. Политиката я мразя. Не ме интересува тя, но защо и той отговор няма.за фуража де.
  • 58 Анонимен

    0 0 Отговор
    Какво да кажем ДАНС, като пусах преди няколко години, не помня, може би 2 или 3,при 40 градуса млекото в туби стоеше под дървото на високи градоси и явно са разбрали и след това повече на това место мляко прясно не се оставяше. Всички са навързани, всички са пт селата и са бтатовчеди, близки българи и мохамедани на баце хората. И сега са на 40 г и не им пука, получават пенсии и заплати, децата им на 20 г, те на 40,купули в малкият град, в Пд, на село бабите земята, багажници, а българина никъде и ако за 600 лева пазач без осигуровки. Не можел, а лукс сграда, на запад е дръго, плащат добре
  • 59 Средната пенсия е висока заради високите

    1 0 Отговор
    Пенсии на Стотиците хиляди Тунеядци Чиновници и Политици, на Магистрати Ченгета и военни с голями заплати. Тинеядците съсипаха Държавата! 1,5 милиона Пенсионери гладуват и стодуват като Кучета!! Останалото са Всички на, които Народа, им е плащал Осигоровки те, Тунеядците!!