Last news in Fakti

9 Март, 2023 17:03 2 413 17

Д-р Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Войната в Украйна принуди Европа да търси нова суровинна база (ВИДЕО)

  • владимир трифонов-
  • война-
  • украйна-
  • европа-
  • нова суровинна база

За Китай ситуацията постепенно да се превръща във фабрика на света бе изгодна. Тези процеси да продължат е отлично и досега. Именно за това Китай винаги е за мир, за взаимноизгодно сътрудничество  с всички страни. Просто съществуващият модел му позволява постепенно да укрепва своята икономика 

Д-р Владимир Трифонов пред ФАКТИ: Войната в Украйна принуди Европа да търси нова суровинна база (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Най-потърпевши от конфликта са Украйна и Русия, непосредствено след тях са и държавите от Европейския съюз, тъй като те години наред бяха свикнали да получават една сравнително изгодна суровинна база в лицето на Русия. Това коопериране между високотехнологичната европейска промишленост и евтините енергийни суровини от Русия, бе и една от причините за икономическия възход на Европа през последния половин век. За този изключителен икономически възход на Германия. И изведнъж ситуацията се разви така, че Европа трябва да се промени, да търси други източници, друга суровинна база. А тя не винаги има възможност да отстои своя чисто икономически интерес в името на някакви определени политически цели.

Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова докторът по политически науки Владимир Трифонов.
Той каза още следното:
Европа е притисната. От една страна това са САЩ с огромния американски пазар, който е изключително важен за редица европейски производители. От друга страна това е необходимостта от суровини от Русия. В създалата се политическа ситуация Европа не може да продължи да разчита на Русия. Въпреки че, доставките продължават, нека да бъдем точни. Но цената не е същата. И това нанася своите удари по европейската икономика.
Тук бих обърнал внимание на следното: Въпреки основните направления, при които няма някакви основни разминавания между ЕС и САЩ, що се отнася до Русия, до осъждането действията на Русия, до подкрепата за Украйна, при тях нещата не са същите, когато става дума за Китай.
Защо? ЕС е един от водещите партньори на Китайската народна република, по данни стокообменът за миналата година между ЕС и Китай е бил на стойност над 800 милиарда долара. За сравнение САЩ имат търговски стокообмен с Китай около 650 милиарда долара. Русия, която е важен партньор за Китай, има около 147 милиарда долара стокообмен. Виждаме, че в тази ситуация ЕС много по-трудно може да се реши на някакъв рязък ход и срещу Китай. В същото време има една тенденция САЩ да "повдигат градуса" и на отношенията с Китай.
Първата причина за това е нарастващата икономическа мощ на Китай. Страната изключително добре се адаптира към съществуващия модел след края на Студената война. Китай използва това, предвид специалните търговско- икономически отношения със САЩ, които започнаха още в началото на 70-те години. За Китай ситуацията постепенно да се превръща във фабрика на света бе изгодна. Тези процеси да продължат е отлично и досега.
Именно за това Китай винаги е за мир, за взаимноизгодно сътрудничество с всички страни. Просто съществуващият модел му позволява постепенно да укрепва своята икономика.

Има ли вече преразпределение на силите в Европа, има ли нови икономически гиганти, как войната в Украйна е променила икономиката на страните- всичко това във Видеото


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 0 Отговор
    Оказа се че богатството на ЕС се дължи на евтини суровини и храни от Русия и Украйна.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Някой

    30 1 Отговор
    Намери я! На тройни цени.
    Питай германските фирми що бягат към САЩ?

    Коментиран от #17

  • 3 честен ционист

    21 2 Отговор
    Европа все още блажи от петродолара. Разкачат ли го от петрола, Европа ще се върне в Средните векове за седмица.
  • 4 Дааа а тук

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще горим соросоидиотчета вместо газ

    Коментиран от #16

  • 5 Шабан

    22 1 Отговор
    Навремето имаше един коментар който много точно определяше състоянието на отделните цивилизации - докато алчните и ненаситни християни се бият с войнстващите мюслюмани, то жълтата раса тихо се множи и набира сили за бъдещата си световна хегемония! Точка!
  • 6 Бех

    22 0 Отговор
    Не войната в Украйна, а Америка принуди продажниците в ЕС да пълнят джобовете на магнатите...
  • 7 напред към миналото рече урсулът

    18 0 Отговор
    камъни ще има за всички плебеи в каменната ера!
  • 8 Няма да питам

    6 3 Отговор
    Чии за...ци ближе тоя очилат бaст0н.
  • 9 Леля Гошо

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно така, плюс евтини стоки от Китай.
  • 10 Макак

    13 0 Отговор
    Войната не е принудила Европа да търси нова суровинна база. Европа сама си скочи на амбразурата и взе да се самофалира.
  • 11 РИМСКАТА ИМПЕРИЯ ДЕМОКРАТИЧНА ИЗЧЕЗНА

    10 0 Отговор
    Европейския съюз, тъй като те години наред бяха свикнали да получават една сравнително изгодна суровинна база в лицето на Русия. Това коопериране между високотехнологичната европейска промишленост и евтините енергийни суровини от Русия, бе и една от причините за икономическия възход на Европа през последния половин век.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    НАЙ СТРАШНОТО ИДЕ ЗА ЕС - ТАЗИ ГОДИНА
    НЯМАШЕ СНЯГ В ПЛАНИНИТЕ
    ..... И В ЗАПАДНА ЕВРОПА ЩЕ ИМА ЯКА СУША :))
  • 14 Европа

    7 0 Отговор
    Пусна питомното и отива да гони дивото.
    Който е слаб в главата, трябва да е здрав в краката
    Гз, глава затрива
    И.т.н.
  • 15 Сър Пичук

    2 5 Отговор
    В света на пазарната икономика важи законът за търсенето и предлагането. Ако има търсене на някакви стоки ще се намери кой да ги предлага. Ако не е Китай, ще е друг. Така, че не е достатъчно само да произвеждаш. Трябва да има и платежоспособен пазар.
    Изводът е, че нито Китай, нито Западът имат интерес да си развалят отношенията или да хвърлят света във война. Което означава, че Путин няма шанс и ако китайците го коткат, то е само за да измъкват петрол и газ на ниски цени. Което си е чисто изнудване, но Русия сама са постави в това положение.
  • 16 нпо агент

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа а тук":

    прати и на мен един..мисля че те са мазни и енергоемки..откога чакам евтини боклуци ди ги горя..
  • 17 катран

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Европа без Русия ще фалира..но преди това възможен вариант да я удари Путин със Сармат и да я спаси от фалит..