Last news in Fakti

13 Април, 2023 14:49 2 790 15

Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония не дава нищо (ВИДЕО)

  • иван илчев-
  • професор-
  • история-
  • северна македония-
  • конституция-
  • българи-
  • вписване

Ситуацията със Скопие е такава – като дръпнеш едно куче за опашката, логично е да очакваш, че то ще захапе, казва историкът

Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония не дава нищо (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония не дава нищо. Самото действие не значи нищо, важни са действията после и решенията. Както виждаме от нападенията, които започнаха от Охрид и продължиха вече и в Скопие, ситуацията се влошава. Аз не мога да разбера дали самите клубове са затворени, или е поставена възбрана върху имената им. Нееднократно съм казвал, че не е добра идея клубове ни да носят името на Иван Михайлов, който не е талон за демократ в нито едно отношение, нито пък на Фердинанд, който с неразумната си политика практически дава Македония. При Цар Борис III е малко по-друго положението. Но ситуацията със Северна Македония е такава – като дръпнеш едно куче за опашката, логично е да очакваш, че то ще захапе. С тези имена, с тази реакция на правителството в Скопие и на официалната общественост в Скопие, просто се ограничават правата на хората с българско самосъзнание, които искат да работят в тези клубове. Те знаят, че това неминуемо ще доведе до някаква агресия - дали ще бъде служебна, дали ще бъде в училището на децата, дали ще бъде от съседите… Но някакъв тип агресия ще има. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Иван Илчев.

Той даде и пример със случка с неговия личен лекар, който скоро е бил в Северна Македония като турист.
„Моят личен лекар отива в Северна Македония със съпругата си като турист и ми разказа какво се е случило. Нещо, което по-рано никога не е можело да се случи. Сядат да вечерят и към тях се приближават двама-трима граждани на Северна Македония. И директно започват да ги обиждат: „Вие, българите, какви сте идиоти, простаци, фашисти…“ Такава агресия преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство нямаше. Според мен този договор влоши отношенията между двете страни“, добави професорът.

Според него това, което гарантира френското председателство за преговорите на Северна Македония с Европейския съюз, е просто поза, защото много велики държави много често дават обещания, които след това не спазват.

„Друг е въпросът, че македонците не желаят да се променят въобще, нито на йота не са отстъпили през тези години, в които работи Историческата комисия, сформирана между двете държави. Те явно и не виждат смисъл да се променят. Явно инструкциите, които им се дават, са такива, че от това дори зависи и бъдещето на тяхната кариера. Нека не забравяме, че комисията е съставена от хора. Тези хора работят в научни институции в Северна Македония. Те са постигнали кариерата си с определено разбиране на историята на Северна Македония. Какво означава за тях да се откажат от това разбиране? Освен всичко останало тук има и чисто личен момент. Защото, ако се откажат от определени неща, това означава да признаят, че кариерата им е градена върху неправилни основи. Ако ние можеш предложим нещо друго, щеше да е друго. Но ние какво да предложим, освен влизането в Европейския съюз на Северна Македония. Аз даже вече не смятам, че влизането на Северна Македония в рамките на Европейския съюз ще донесе нещо по-добро. Ако влезе една Сърбия, дали няма да е по-полезно“, каза още проф. Илчев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г-ца каприз

    6 8 Отговор
    Путин ни показа начина за справяне с подобни въпроси......ма ние сме си прости.....😉
  • 2 Добро утро, г-н прафесор!

    5 5 Отговор
    Цялата тази тупурдия с македонците се провежда по няколко причини:
    Сърбоманите в РСМ и нашите фалшиви "патреоти" нарочно подхранват с гръмки фрази този конфликт за да угодят на руските интереси на Балканите - разделя и владей !
    Под знака на патриотичните напъни наднича една цел - да се разрушават всички мостове между българи и бившите българи-македонците за да се спре присъединяването на РСМ към ЕС.

    Коментиран от #4

  • 3 провинциалист

    1 0 Отговор
    Е как не дава? Дава декларацията ни, че за нас македонците не са българи.
  • 4 провинциалист

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Добро утро, г-н прафесор!":

    "руските интереси на Балканите - разделя и владей" - аа, това го направиха хамериканците с Косово. А както се вижда, ЕС не отива на добре.

    Коментиран от #6

  • 5 Токайто

    12 1 Отговор
    Македония е анти-България! Долните сърби като не можеха да направят българите от географска област Македония сърби, ги направиха измисления народ македонци.
  • 6 Ако сте забравили сърбите бяха

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    тези , които започнаха геноцид спрямо албанците, бошняците, хърватите! 400 000 албанци от Косово напуснаха родината си подгонени от сръбските танкове и кръвопийци. Винаги бъркате агресорите със жертвите, така ви казват от Москва !

    Коментиран от #7, #8

  • 7 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ако сте забравили сърбите бяха":

    Дяволът е в детайлите, както се казва. В случая детайлите са липсваща резолюция от ООН за външна намеса и налична след това много голяма американска военна база в Косово. Не съм си правил труда да търся в новата история на света колко случая на геноцид има без американска намеса, но мога да си представа резултата.
  • 8 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ако сте забравили сърбите бяха":

    Щях да пропусна, стига с тая Москва, няма връзка в случая.
  • 9 редник

    3 0 Отговор
    "Нееднократно съм казвал, че не е добра идея клубове ни да носят името на Иван Михайлов..."

    Няколко пъти предлагах - вместо "Цар Борис III" - "Цар Борис I, покръстител" и вместо "Иван Михаилов" - "Пейо Яворов"...

    И още - за съжаление, твърде много обществена енергия се изхаби в последните години в опити за нормални отношения с РСМ. Уви - напразно.
    За това - мораториум от 3 години на всякакви преговори, пък после разговори, но само ако има видима промяна...
  • 10 Кой разбрал, разбрал!

    3 0 Отговор
    Въпроса не е дали дава нещо или не, а защо различни други нациналности, които реално са многократно по малобройни, са вписани като държавотворен народ, а българите изобщо не се споменават, че даже упорито се отказва да бъдат вписани. То и промяната на учебниците им по история директно нищо не ни дава, но ни взема. Не е справедливо да стоим безучасти към пропагандираната фалшива действителност, която едностранно се натрапва не само на македонци, а и на целия свят. Означава ли това, че нищо не трябва да правим и да оставим сънародниците си там без защита, както това се случва от век насам и с малки изключения все още продължава.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Комон сенс

    2 0 Отговор
    Цяла професорска титла му дали, а той тъп като га.лош?

    Ако беше "нищо", макетата нямашпе да пищят като изоглавени!

    Ето какво дава вписването на българите в конституцията - дава сигнал за уважение, респект и зачитане!

    В държавица, в която да псуваш по всичко българско е традиция като да се оплакваш от времето в Лондон, това "нищо" може да промени всичко!

    Знак на уважение записан в конституцията ще шокира всички селянндури в югозапада и по-умните от тях ще си променят житейската стратегия, която към днешна дата е следната: подмазваш се на властите като псуваш "бу-гарите".
    ....

    Толкова ли са трудни тези неща за разбиране?
    Тъпоъгълнби триъгълници ли са родноите интелигенти?
    Или просто последните са надлежно купени и се продават бетер магистралки?

    Коментиран от #14

  • 13 макаренков

    1 0 Отговор
    убий простотията и простака с мълчание много внимание им се обръща нашите медий превърнаха от мухата слон когато им давахме оръжие , БГпаспорти И прекарахме железница макето мълчеше като пръднал рани къче да те лае
  • 14 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Комон сенс":

    Парата има лице, ама и опачина. Доколку бараш "комон сенс", тогаш би требало да си го поставиш прашањето - а зашто таму ги псујат бугарите? И која е причината за тоа? Пробај да си го поставиш тоа прашање, и побарај соговорник од МК, а не од кај вас.
  • 15 Или признават македонците

    0 0 Отговор
    с български паспорти(100 000) за българи,или им отнемаме гражданството!100 000 доказано Българи!