Last news in Fakti

11 Май, 2023 14:55 2 084 9

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: Проблемът с катастрофите е прехвърлянето на отговорността между МВР и Столична община (ВИДЕО)

  • симеон-
  • ставрев-
  • столична община-
  • камери-
  • трафик-
  • катастрофи

Камерите на общината не могат да засичат преминаване с превишена скорост или на червен сигнал на светофара, казва общинският съветник

Симеон Ставрев пред ФАКТИ: Проблемът с катастрофите е прехвърлянето на отговорността между МВР и Столична община (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Градският транспорт в София има много проблеми, защото с него би трябвало да се стига от една точка до друга по-бързо отколкото с автомобил, но това не е така. Просто трябва да бъде направено така, че линии, които не се ползват много, да се премахнат, и да се пренасочат колите там, където има нужда. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има задължение да подава информация на Столична община за трафика и ангажираността, но ние нямаме данни, за да предложим оптимизиране за движението на градския транспорт. Защо ЦГМ не подава информация? Съществува тази информация и тя е много важна за намаление на катастрофите в столицата. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Симеон Ставрев, общински съветник от „Да, България“.

„Столична община има общинска полиция. Тава са над 140 човека. Какво правят те? Как се използват? Тези хора могат да се седят сутрин пред детските градини, за да помагат на родителите да водят децата си, а вечер може да се ползват по булевардите. Чисто превантивно. Общинска полиция има доста права. За мен основният проблем за катастрофите в столицата е, че се прехвърля отговорността между МВР и Столична община“, добави той.

Според Симеон Ставрев единственото решение на проблема, за да спрем да се избиваме по пътищата, е увеличението и събирането на глобите.

„Нарушители мога да бъдат спрени само със санкции. Ако получите две глоби в рамките на два дни за по 100 и 200 лв., ще се замислите. И вече стигаме до темата за камерите, които са на територията на Столична община. Имаме 600 камери, а 300 от тях са разположени на кръстовища. Но… Те не могат да засичат преминаване с превишена скорост или на червен сигнал на светофара. Това са ми го казали хора, които работят в Центъра за управление на трафика. Хората в центъра действат на полуръчно управление, за да регулира сигналите на светофарите. Ако СДВР си вкарва служители в този Център за управление на трафика, може веднага да се налагат глоби. Ако искат от СДВР може и те да си монтират нови камери на рамките на светофарите. Друг вариант е Столична община да подава информация на СДВР за нарушения. Общината прави това за пресичането на буслентите от нарушители. И тук идва въпросът как МВР санкционира или не водачите, които правят нарушения. Сега от ГЕРБ сложиха табели, които ни показват с каква скорост се движим. Те записват информацията, но като статистика. Нищо повече. Иначе това да слагаме патрулки с радари и да дебнем е остаряла система. Съвременните технологии позволяват камерите да правят автоматично заснемане на нарушенията, може и автоматично да се генерират фишовете. Това трябваше да бъде направено много отдавна, а не да се казва, че трябва да се прокарват нови закони в парламента“, каза още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 интелиженс плюз

    1 0 Отговор
    Докато прехвърляме отговорността и оп у канафката - бавен е нотариуса! Не намирате логика? Това съм аз г-н Симеон Ставрев!
  • 3 Ей каруцар

    2 0 Отговор
    О. лигофрен не можеш да спреш катастрофите г.алфон!
  • 4 Ники

    2 1 Отговор
    Проблема е че за 1000 лв взимаш кола в спорно техническо състояние и караш със стари изтъркани гуми щото комплект нови струват повече от колата ти .. и така всеки 18 год има кола .. Слагат данък като в нормалните държави 12 000 лв на година и нещата ще почнат да изглеждат по друг начин
  • 5 Най обичям

    1 0 Отговор
    Някой от когото всъщност зависят нещата да ми обяснява какво трябвало да стане
    А бе мамин сладък ти за какво си общински съветник, оня тулуп тенчев като беше два пъти шеф на кат какво е направил - нищо зеро……
    Разни там политици и шефове на агенции и министерства ами вие трябва да го направите бе за какво сте там??????
    НИЕ ЛИ НА СЕ САМОТРОБЯВАМЕ И ДА СИ САМОСЪБИРАМЕ ГРОБИТЕ ЛИ КАКВО ЛИ???
    Закони и разпоредби и глоби всичко има - полицаи няма на точното място и точното време и съд за бързи процедури…..
  • 6 А ха

    0 0 Отговор
    Навсякъде безнаказана корупция бееее.Докато преди се оправяха безнаказано само мутри политици,то сега и последния селтак срещу малка сума отървава затвора.Решението е съд за всички корумпирани съдии и прокурори .
  • 7 Бай Курти

    0 0 Отговор
    Като гледам качеството на изображение на камерите ще ми трябват сериозни експерти да се разпознае каквото и да било.Вероятно нарочно се прави така,аз друго обяснение нямам.Като се дават кадри от произшествия трудно е да се различат основни неща.
  • 8 селтак

    0 0 Отговор
    Само във шопската столица ли стават катастрофи бе кратуне?
  • 9 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Тоа знае ли колко уши има на главата си? Парашутист,типичен!