Last news in Fakti

18 Май, 2023 16:12 3 099 13

Съдия Калин Калпакчиев пред ФАКТИ: Политическата система и прокуратурата са свързани, като скачени съдове са (ВИДЕО)

  • калин калпакчиев-
  • съдия-
  • гешев-
  • прокуратурата-
  • съдебна система-
  • реформи-
  • партии

Политическите партии държат лостовете за промяна в положението, но не искат да го направят, защото така ще вървят срещу своите интереси, казва юристът

Съдия Калин Калпакчиев пред ФАКТИ: Политическата система и прокуратурата са свързани, като скачени съдове са (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Искам да припомня периода на главния прокурор Никола Филчев, който беше много по-зловещ от това, което се случва днес. Тогава имаше самоубийства на прокурори, имаше убийство. И тогава беше упражнявана репресия. Всеки прокурор, който надигнеше глас, тутакси се пращаше да работи в друг район. Винаги е имало свободомислещи прокурори и сега сигурно има такива. Когато толкова дълго време се упражнява и се води една такава политика в цялата система, трябва време, за да има промяна в манталитета и начина, по който се упражнява професията в прокуратурата. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „Факти“ и предаването „Разговор“ съдия Калин Калпакчиев.

„Това, всъщност, е един от тревожните процеси. Ето защо трябва да се припомнят нещата от миналото и да се прави тази ретроспекция, за която говорихме. Знаем, че имаме склонност и като общество, и като професионални общности бързо да забравяме това, което се случва. Като всяко чудо за три дни. Не трябва да е така. Тези събития трябва да се припомнят и да се търси генезиса, причината, защото това са така наречените къси съединения в корупционната системата. Като цяло системата си функционира добре, докато нещо не се скъса, докато някакви интереси не се сблъскат или някоя външна сила не упражни натиск. Тогава се случват такива инфекции, бъгове в системата, които вдигат повече или по-малко завесата и ние виждаме какво се случва на практика в цялата конструкция на съдебната система и прокуратурата, в частност. Как се позволява много лесно злоупотребата с нея по политически или икономически интереси, говорим за завладяването на бизнеси с помощта на прокуратурата. Да кажем за случая „Осемте джуджета“, добави съдията.

„При такива събития виждаме как политическата система и прокуратурата са пряко свързани, те са като скачени съдове. Виждаме как политическите партии държат лостовете, защото те са в парламенти, в политическата власт. Политическите партии държат лостовете за промяна в положението, но не искат да го направят, защото така ще вървят срещу своите интереси. Виждаме как е изгодно на политическите партии, на болшинството от тях, защото започнаха декларативно да говорят, че са за съдебна реформа или за промяна структурата на прокуратурата, за механизъм за разследване на главния прокурор. Това са все въпросите, които трябва да се решат организационно и законодателно от партиите. Ако само се фокусираме върху един проблем, няма да постигнем крайната цел за независима съдебна система. Тук идеята ми беше доколко искрени са политическите партии, когато говорят за такива реформи. Ние още не знаем къде са тези реформи в парламента, ние не ги виждаме. В момента една от най-големите опасности, според мен, отстранявайки главния прокурор по закона процедура, не говорим за реваншизъм, е как ще бъде избран следващият главен прокурор. Ако е юрист с неговия профил, който също ще изпълнява задачи, дали няма да бъде отново ретранслатор на политическите партии, стоящи зад него", каза още Калпакчиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    18 1 Отговор
    Има политици и магистрати които задължително трябва да са в затвора !!!
  • 2 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Този е отвратителна демократична гадина. Когато Филчев бе избран за Главен прокурор, той не знаеше къде е Софийски районен съд.
  • 3 Кой68

    8 1 Отговор
    Съдийте сте чисти ...........и вие сте се увъртолели!
    Като се видят издадените присъди...😎

    Коментиран от #13

  • 4 Колев–Босия

    7 2 Отговор
    Господин Калпакчиев,
    Политическата система беше над правосъдната и по време на т. нар. "социализъм". Системата е същата и сега. Това е моделът, който бе създаден още след 9.ти септември 1944 г. И персонално и институционално всичко е по старому. Само дето сега изпълняват плана "Голгота".
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Скачени Съдове Корумпирана и в Служба на Престъпноста за Мильони Няма Закони с пари в Рая Без пари Покрай Рая Само Съдбата е Неподкупна
  • 6 не . зависимия съд

    6 3 Отговор
    Присмел се щърбел на хърбел!
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 3 Отговор
    Тоя пусна австралийския убиец на свобода!
  • 8 Още един мадиот в тога

    3 1 Отговор
    тепърва открива топлата вода
  • 9 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Като всички сме уфСи и си трайкаме, така ще да е
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колев-Царвула

    0 0 Отговор
    Кълпакчиев, един дарводебец пита дъл мой ти зъбие един...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.