Last news in Fakti

6 Юли, 2023 14:45 2 587 1

Петър Витанов пред ФАКТИ: Проблем за ЕК е явната политизация на ВСС (ВИДЕО)

  • петър-
  • витанов-
  • евродепутат-
  • зеленски-
  • нато-
  • украйна-
  • русия

Съдбата на тази политическа квота във ВССС е в ръцете на депутатите, казва гостът

Петър Витанов пред ФАКТИ: Проблем за ЕК е явната политизация на ВСС (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Докладът на ЕК за съдебната система е позитивен, защото се отбелязва напредък през последните години. Проблем за ЕК е явната политизация на ВСС, защото ясно се видя, че хората вътре не взимат самостоятелно решение, а най-вероятно са инспирирани от политически лидери. Но съдбата на тази политическа квота във ВССС е в ръцете на депутатите. Видяхме как становището на хората във ВСС се променя в рамките на минути. Изключително ясно си пролича, когато се смени главният прокурор. Политическото представителство трябва да преодолее тези дефицити и зависимости. Когато това стане, можем да говорим, че сме напреднали още повече с тази съдебна реформа, която е дъвка в устите на политиците в последните 10 години. Видяхме как функционираше системата, колко голяма бе монолитността във ВСС, последва сблъсък в рамките на самата прокуратура, избор на Сарафов. И това стана, след като политически лидер каза, че ще се смени главният прокурор. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Петър Витанов, евродепутат от левицата.

Попитан за декларацията, която се прие в Министерски съвет за членство на Украйна в НАТО, той каза, че сигурността на Европа и на света е изключително важна.

„Самата декларация по същество не носи добавена стойност. Тя е като претекст на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. На тази среща ще се търси възможност да се даде перспектива на Украйна. Но тук аз си задавам въпроса: „Дали, когато се каже за членство на Украйна в НАТО, след като приключи войната в Русия, няма ли тогава Русия да „замрази“ този конфликт!?" Няма нищо лошо да дадем перспектива на Украйна, но не мисля, че точно по този начин, с тази декларация, ние ще постигнем целта си. При всички положения за членството в НАТО може да се говори, когато дадена страна не е в състояние на война. Защото иначе означава да бъде задействат член 5, който казва, че при нападение над една страна от Алианса, това е нападение над всички. Вижте, и в момента НАТО е страна в конфликта“, добави Витанов.

Относно посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София, той каза, че е нормално всяка партия да го интерпретира така, че то да е удобно за симпатизантите ѝ.

„В момента ситуацията предполага друг тип взаимодействие с Украйна. Но е хубаво, че Зеленски е у нас. Очевидно това посещение ще е свързано с допълнителна военна помощ към Украйна. Очевидно и не става дума за боеприпаси, защото България помага на Украйна от ден едно. Може да се поставят въпроси за подпомагане с друг тип военна техника и оборудване, може и да стане дума за системи за противовъздушна отбрана“, сподели още евродепутатъ.

Относно евентуална сделка с Украйна с реакторите за АЕЦ „Белене“, Витанов смята, че, след като имаме вече това оборудване, което е и платено, е по-добре България да се опита да го реализира.

„Нашият интерес е свързан с изграждането на допълнителни базови енергийни мощности в страната. Аз съм по-скоро скептичен по отношение на това, че такава сделка може да се направи“, каза още евродепутатът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    1 0 Отговор
    ".... Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Петър Витанов, евродепутат от левицата..."
    .... От коя "левица"?
    Той е изключен от БСП.