Last news in Fakti

12 Септември, 2023 15:57 4 354 27

Защо се стигна до жертвите в Царево? Асен Йорданов пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • асен-
  • йорданов-
  • царево-
  • кмет-
  • лапчев-
  • журналист

Всички фирми са свързани с многомандатния кмет на ГЕРБ Георги Лапчев, казва гостът

Защо се стигна до жертвите в Царево? Асен Йорданов пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Дере се затрупва със строителни отпадъци в Царево. След това се изравнява отгоре, говорим за терени непосредствено преди морето, и започва да се продава с цел бъдещо застрояване. Какво е това? Престъпна безотговорност, осъществена от местната власт, но нехаят и от изпълнителната власт. За всичко това са сезирани различни държавни органи. Ето такива неща станаха предпоставка за трагедията, която взе четири жертви в Царево. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ журналистът Асен Йорданов от „Бивол“.

„В Странджа планина през последните две-три години има много силна сеч. Това се вижда от години от сателитните снимки. Говорим за поголовна сеч и то старите гори, които задържат водата. Само едно възрастно дърво задържа 300 литра вода, а там има поголовна сеч. Виждаме как склонове са оголени и така вече гората няма никаква водоспираща роля. Иначе всички фирми са свързани с многомандатния кмет на ГЕРБ Георги Лапчев. Скоро ще публикуваме тези връзки в Царево. Това е малка община, максимум 10 000 човека, но там има едни феодални взаимоотношения. Разбира се, с помощта на управляващата партия ГЕРБ, на тотална безнаказаност на всички институции. Просто те работят в съглашателство с общината – полиция, прокуратура… Кметът има протекцията на централно ниво, на ниво Окръжна прокуратура, на ниво изпълнителна власт. Има много данни за тези безобразия и престъпления, които се извършват в Царево, а сега това взе жертви“, обясни гостът.

„По този начин няма право да се оголва едно сечище. Когато има две вековни дървета едно до друго, не може да се отсичат. Но изсичането на Странджа планина е свързано с върха на веригата, на която седи Министерството на земеделието и горите. През последните години - от 2009 година насам, с кратки изключения, дори и когато беше във владение на БСП, тази порочна практика продължи. И така безогледната сеч в Странджа продължи. Най-страшното е, че тази територия е обявена за природен парк през 1995 година и вече 18 години не се предприема Плана за управление. Такива решения трябва да бъдат приети в едногодишен срок. Защо не става, защо не се приема? След като се засипаха деретата, се застроиха там хотели – в коритата на реките. И сега защо има потопени хотели до втория етаж, имаме отнесени мостове, стигна се и до човешки жертви“, обясни още Йорданов.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    44 0 Отговор
    Трябва потоловна сеч на цялата политическа система.
  • 2 Това е

    45 0 Отговор
    Просто вече почва и за най-заблудените да става ясно
    че няма никаква държава и то отдавна.
  • 3 Хаджи Папурко

    33 0 Отговор
    Интересното е и друго. Отнесени са мостове предназначеното на които е преминаване над река тип дере. Сега следва да се провери кой ги е проектирал изпълнил и приел като отговарящи на изискванията.
  • 4 пожелание

    37 4 Отговор
    Всеки герберистки кмет да кара следващият си мандат в затвора ,и това да е записано в държавен вестник !!
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    27 2 Отговор
    Нова началото на краят на България с отромни Горски Масиви от Вековни Гори, Метео Климат възможноста за отглеждане на такива Горски Масиви от Национално значение се променя в отрицателен смисъл.
    Ако България не запази Горското си богатство ще се превърне като в Гърция, пустош и каманак, без погледа да срещне Гора.
    След шестдесет години българите ще могат да си спомнят негодувание и презрение към сегашните търговци на Дървесина, безпомощната и безучастна Държава?
    Дунчев напусна ПП с абсолютно право, в ПП са събрани еничари, предатели и ГЕРБави функционери!
  • 6 Държавата е М Е Н Т Е !

    23 1 Отговор
    Всичко на върха е Авантюристи, Гангстери и Бивши партийни фигури !
  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    18 1 Отговор
    Поправка:

    “Това е началото на краят на България с огромни Горски Масиви”
  • 8 СЗО

    26 1 Отговор
    Лапчев трябваше да е в затвора още преди 10 години. Сега тези четиримата щяха да са живи.

    Коментиран от #26

  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    7 2 Отговор
    Световният Метео Климат се променя в световен мащаб, емиграционните настроения за в бъдеще в Африка и Близкият Изток ще се засилят десетократно защото ще бъде на живот и смърт, емигрираш за Европа и оставаш жив или оставаш в Близкият Изток, Африка да посрещнеш смърта от безводие, глад и болести.
  • 10 Президента е оператор на летателен

    12 2 Отговор
    Апарат , нещо като ВАТМАН ! Премиера е ученичка с малка п/чка , който се продава за паричка .Депутатите са чакали гладни и лакеи сервиални.
  • 11 Никога повече герб гепи и дъпъсъ

    24 1 Отговор
    Те СЪСИПАХА ДЪРЖАВА И НАРОД, ОГРАБИХА МИЛИАРДИ ОТ ЕВРОПА, ДОСЕГА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ НА НИВОТО НА УНГАРИЯ, ЧЕХИЯ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПОЛША. НО, ТАМ НЯМАТ ТАКИВА КРАДЛИВИ И МРЪСНИ ИНДИВИДИ КАТО ТУК !!!!!!

    Коментиран от #16

  • 12 МАФИЯТА ИМА ФИРМИ ..ГРОБ И ДПС

    24 0 Отговор
    Унищожиха България крадците престъпници нагли
  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    20 0 Отговор
    Както войната в Украйна ще пренареди Европейската действителност, така изсичането на Горски Масиви в България с Национално Значение ще предопредели съдбата на България за следващите петдесет до сто години!
    Минимум 100/150 години трябват да се отгледат Вековни Гори.

    Витоша по времето когато Турците превземат България е била с Вековни Игло - листни гори от които днес няма дори спомен.
  • 14 шмрандахулюв

    7 0 Отговор
    ще наблюдаваме поредния епизод "Многострадалная Геновева "
  • 15 Хитрото

    9 2 Отговор
    Много умен и прозорлив човек направо ги разбива
  • 16 БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА КОГО ще гласуваш

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Никога повече герб гепи и дъпъсъ":

    ИДЕОЛОГИЯТА НА ВСИЧКИ Е ЕДНА : " Криминален Капитализъм " ! Толкоз време НЕ ТИ ЛИ УВРЯ БОБА бе Санчо ?!
  • 17 Евроатлантиче

    7 2 Отговор
    Путин е виновен!
  • 18 НЕОБХОДИМА е нова ПАРТИЯ :

    9 0 Отговор
    " НАРОДЕН ЮМРУК " и съпровождащ Народен Съд ! В противен случай Влака ще ни ТРАКА в същата посока още дълги години , толкоз ли са ни задръстени ШИКАЛКИТЕ и не разбрахме , че е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ кой ще кара влака , щом за 30сет години вървим ЯМА ДЪЛБОКА !
  • 19 даскала

    11 1 Отговор
    Прав сте г-н Йорданов и в училищата със закуските и плода само герберски фирми ги зареждат
  • 20 Перо

    10 2 Отговор
    Корупцията и другата престъпност в общината и областната управа са главната причина за потопа, незаконна и “законна” сеч, незаконно строителство, липса на почистване на отводнителни канали. От боклука се създава преграда на водата до обеми, когато боклучената преграда се срутва, образувайки мини цунами и причинява големи поражения на инфраструктурата!
  • 21 Одит

    10 3 Отговор
    Според кмета на Царево мостът е бил в добро състояние.
    „Кога е ремонтиран, ще разбера, когато специалистите ми дадат информация. Няма как в момента да ви отговоря на всички въпроси, които ви хрумнат, защото това е некоректно“, коментира Георги Лапчев.
    Да, защото това е некоректно да си кмет десетилетия и да пълниш гушата си!
  • 22 Айде стига!

    0 11 Отговор
    Удави ли се две жени, та вой и траур и всякакви нагнетявания!
    От такива бедствия загиват стотици, а ние за две жени и двама с неустановена самоличност, опи щяхме орталъка!
  • 23 Цццц0

    3 0 Отговор
    Папата го каза - див, безконтролен, варварски капитализъм. Цунами!? Какво става в Либия... Язовир Искър е достатъчно да се разлее, за да се възстанови справедливостта, и е въпрос на време такава трагедия да стане и тук.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сеч и зариване

    2 0 Отговор
    Сеч и зариване на деретата със знанието и желанието на местните,лакоми за парцели. Има ли имот в заринато дере - никакво съжаление.