Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 15:25 41 354 18

Защо хъркаме, будим ли се изморени? Сънната апнея - най-коварното докато спим.

  • петър-
  • чипев-
  • сънна апнея-
  • лечение-
  • изследване

В момента се тестват медикаменти, казва медикът

Защо хъркаме, будим ли се изморени? Сънната апнея - най-коварното докато спим. - 1
Снимка: Факти.бг

Дълги години и за нас като лекари бе интересно, че не се е обръщало много внимание на сънната апнея. Но днес, когато виждаме последствията от това заболяване, има доста добре структурирани клинични проучвания, които показват как сънната апнея повишава чистотата на артериалната хипертония, на диабета, на затлъстяването, води до инфаркт, до инсулт. Все проблеми, за които много се знае, много говорим и много искаме да хващаме навреме, за да лекуваме адекватно. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ д-р Петър Чипев.

„Този феномен е най-вече в България, защото в Западна Европа има много по-масово търсене на помощ. У нас има две лаборатории, които изследват сънната апнея, а в Германия, примерно, има 500. И този капацитет там също не е им е достатъчен“, сподели докторът.

„На болестта днес се гледа по-сериозно. Методите за лечение през 70-те години са били много драстични. Това, което са правили тогава, защото просто е било невъзможно да се справят лекарите, е да пробият дупка в трахеята, през която човек да може да диша. Това звучи като варварски метод. След 1977 година се установява методът на СРАР-терапията, при който пациентът диша с апарат и така поддържа дишането си, докато спи. В днешно време на хората това им струва това много неприемливо, но те не знаят какво е било преди. Истината е, че в момента се тестват и медикаменти, които все още не са на пазара, но дават много добри резултати в лечението на тази болест. Очаквам, че скоро ще има и лекарства, може би някой ден ще има и излекуване. Проблемът е в това, че сънната апнея е комплексно заболяване, което включва много фактори, за които нямаме надеждни методи за изследване. Тоест, ние не можем да установи първопричината“, каза още медикът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    4 28 Отговор
    Искат вече и по домовете да закачат хората на Ковид вентилаторите и да смучат от касата. Не им се връзвайте. Сънна апнея на български се превежда като хъркане.

    Коментиран от #5

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    7 6 Отговор
    ТИЯ СА ГОЛЕМИ МОШЕНИЦИ
    .... ЯКИ ДАЛАВЕРАДЖИИ.
    ... И ДА ИМАМ ДИАГОНАЗА И МИ ДАДОХА БЕЗПЛАТНО АПАРТЧЕ В АМЕРИКА , КОЕТО ПОЛЗВАХ 3 ПЪТИ И ГО СЛОЖИХ
    НА СКЛАД. ... СТРУВАШЕ НА АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА КЪМ 3000 ДОЛАРА ЦЯЛАТА ДАЛАВЕРА
    ЗА ЕДИН ПАЦИЕНТ :((
  • 3 Невероятен доктор

    11 4 Отговор
    Спаси сума народ от ковид докато другите лекари се вайкаха само
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    Да много е коварна често края е летален
  • 5 РЗС

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    хъркане се превеждала сънната апнея ахахахах аз продавам апаратите за сънна апнея и изказването ти е леко казано некомпетентно! сънната апнея представлява отпускане на мускулите на горните дихателни пътища, при което индивида получава спиране на въздух и се събужда за секунда, защото мозъка му влиза в авариен режим, заради загуба на кислород. Тези събуждания се наричат микро събуждания и може да стигнат до няколко десетки на нощ. Доказано е, че сънната апнея скъсява живота на страдащия от 10 до 18 години. Има пагубни последствия за начина на живот на хората, на хората с тази болест в УК е забранено да шофират, поради опастност от заспиване зад волана. Недоспиването води до драстични негативни промени в поведението и живота на хората. Няма да пиша реферати тук, при положение че продавам тези апарати съм изчел доста литература за апнеята и който я има и си мисли, че е само хъркане, трябва да знае, че това състояние се влошава и ще стане много по-лошо с времето.

    Коментиран от #7

  • 6 Камен

    18 2 Отговор
    Гледам много "експерти" тук се изказват неподготвени с коментари, като за "Женския пазар". Сънната апнея е проблем, при това много сериозен. Той се неглижира от потърпевшите, защото се развива "на заден план" и дори при проявления на последствия от дългогодишното съжителстване с този проблем, причините се търсят другаде. Ще помоля всеки, преди да почне да се изказва като овчар, да изгледа няколко клипчета на "спящи" хора със сънна апнея в "youtube" и след това да пише. Аз имам мнение, защото то е от личен опит. На мен употребата на APAP апарат, промени качеството на живот неимоверно, при това в много кратки срокове.

    Коментиран от #8

  • 7 др Гей Билтс

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "РЗС":

    Блаблабла, СЗО упорки просто преведени на бълхарски. Въпросните машинки, които продаваш на комисионна, скъсяват живота, като инхалират всякакви токсини в дробовете на нищо неподозиращите хорица. Търговци на смърт сте вие от РЗИ и ще си плащате един ден.

    Коментиран от #12

  • 8 др Гей Билтс

    0 12 Отговор

    До коментар #6 от "Камен":

    Няма да послъгваш. Като те закачат на подобен апарат, няма откачане после. Да не говорим, че и за консумативи те доят шарлатаните. Като хъркате отслабнете, много е просто.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Камен

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "др Гей Билтс":

    Мдаааа, явно иде реч за патологично прости хора. Практиката показва, че дискусия с подобни субекти е лишено от смисъл занимание. Живейте си живота и бъдете здрави.

    Коментиран от #10

  • 10 др Гей Билтс

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Камен":

    Сложи си поредния бустер и не накланяй шапката на инакомислещия.
  • 11 ССмокар

    4 0 Отговор
    Сънната апнея е много Каварна болест и се "лекува" както очилата "лекуват"очите-не се лекувааа. За бизнес става-х лева за преглед и 4х за диагностика. Отиваш в клиника Инпиро,казваш,че имаш симптомите,даваш половин пенсия и ти казват,че имаш наистина. Е и?. Ей,това хипократовите деца наяждане нямат,но го правят с грижа за човека и още 3000 лева.

    Коментиран от #15

  • 12 РЗС

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "др Гей Билтс":

    Няма ли да спреш да се излагаш? Машината е една една помпа, която инхалира въздуха в стаята в дробовете ти. Отделно има два филтъра на микро ниво, а въздухът също минава през дестилирана вода, която може да бъде затоплена, за да стане въздухът по топъл и комфортен за ползвателя. Важно е да се сменяват филтрите на време, но в никакъв случай не вредят на човека.
  • 13 РЗС

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "др Гей Билтс":

    не е истина колко си некомпетентен! Продавал съм апарати и на слаби хора по 50-60кг, които са диагностицирани със апнея, проблема не е само в килограмите, въпреки, че тези които са с апнея са повечето с наднормено тегло. Както казах не са само те! Както каза по-горе един потребител на апарати, с теб е безсмислено да се спори. Нека някой, който има апарат да ти обясни какво е когато не си спал нормално от месеци, а апарата променя това фрапантно. Или предпочиташ да ти перфорират трахеята, хем по лесно, хем няма консумативи?
  • 14 Тъй

    4 1 Отговор
    Силно хъркам,че сам се будя и се местя в другата стая.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.