Last news in Fakti

21 Декември, 2023 15:50 2 680 10

Адв. Величков пред ФАКТИ: Още през август от „Правосъдие за всеки“ се разграничихме от промените в Конституцията (ВИДЕО)

  • велислав-
  • величков-
  • правосъдие за всеки-
  • промени-
  • конституцията

Реално, парламентарната квота с 6 от 10 гласа може да си избира главния прокурор, казва юристът

Адв. Величков пред ФАКТИ: Още през август от „Правосъдие за всеки“ се разграничихме от промените в Конституцията (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Още през август от „Правосъдие за всеки“ се разграничихме от идеите за промени в Конституцията, защото първоначално се говореше, че промените са проект на ПП-ДБ, в основата на който бе идеята на „Да, България“ за промени в съдебната система. След това промените се появиха като общ проект с ГЕРБ и ДПС. Тогава ние – от „Правосъдие за всеки“, се разграничихме от този проект и тези промени. Основната причина бяха три текста, които се появиха в последния момент. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

„Трябва да кажа, че вижданията на „Да, България“ – това е партия, която възникна с цел да направи промени в съдебната система, а реално идеите бяха взаимствани от „Правосъдие за всеки“, се претопиха. Ние сме на терен от 2015-а, а те взеха голяма част от промените от нас. Нека да припомня и за промените през 2015 година, когато Христово Иванова беше министър. Той подаде оставка, но нека не забравяме, че тогава съдии излязоха пред различните съдилища в България в знак на протест. Навсякъде в правовите държави е свят принципът на съдийското самоуправление. Да се направи така, че при изборите на съдии да няма политическо вмешателство. В работата на съдебните съвети парламентът да не може влияе върху кадровите решения. Такива бяха и са препоръките към нас още от 2009 година на Европейската комисия и на Венецианска комисия“, каза още Величков.

„Съвсем различно е положението с прокурорския съвет днес. През 2015 година Христо Иванов си подаде оставката като министър на правосъдието, защото между първо и второ четене в „историческия компромис“ една бройка от прокурорската колегия се прехвърли в съдийската. Сега махалото отива в обратната посока, а мнозинството при прокурорите ще се определя от парламентарната квота, която има 6 от 10 гласа. Реално, парламентарната квота с 6 от 10 гласа може да си избира главния прокурор“, добави юристът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здравейте, тикволандци

    16 2 Отговор
    Прекръстете се на Тикволандия. Вдигнете паметник на Бойко и Пеевски и те да ви крадат доживот заедно с останалите американски слуги, докато си мислите, че са виновни руснаците, с които сме скъсали всички отношения и комунистите, каквито не съществуват в сегашното хилядолетие. Тиквииии, срам и позор сте за нашите деди
  • 2 Какво

    3 3 Отговор
    правосъдие за всеки!? По безмислено изречени няма!Вие и Бойкикиев сте в основата на разграждането на РБ.Ако остане България след вас и има кой да ви осъди за затриването й ще е най-великото постижение на български юристи!

    Коментиран от #8

  • 3 Последния Софиянец

    9 0 Отговор
    Този ми скачаше пред кино Одеон да защитава джендърите.
  • 4 Оффф

    4 0 Отговор
    Софийските хунвейбини не могат да се разберат помежду си. На никой не му пука за съотношението и начина на избор на съдебния съвет, защото той няма никакво отношение към правосъдието. Отклоняват вниманието на публиката с глупости.
  • 5 ЕДна

    5 0 Отговор
    Да, ама не се разграничихте от зеления сертификат, и това го помня!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.