22 Октомври, 2024 14:51 1 597 44

Проф. Красимир Калинов пред ФАКТИ: Квадратчето „не подкрепям никого“е безсмислено и вредно (ВИДЕО)

  • красимир-
  • калинов-
  • избори-
  • не подкрепям никого-
  • политици

То добива смисъл само и единствено да се изчислява активността, казва гостът

Проф. Красимир Калинов пред ФАКТИ: Квадратчето „не подкрепям никого“е безсмислено и вредно (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Самото квадратче „не подкрепям никого“ беше създадено не да наказваме някого, защото има много други варианти, с които да направим бюлетината невалидна, а да е опция. Това квадратче беше създадено във втория вариант на Изборния кодекс от 2016 година, когато се въведе задължително гласуване. Тогава се считаше, че това квадратче дава възможност на хората, които не желаят да изберат някого, да гласуват с „не подкрепям никого“. Сега вече няма задължително гласуване и това беше ясно, че ще стане, така че това квадратче е някаква измишльотина на човек, който е минал покрай изборите системи и заминал. Такива, за съжаление, в България са по-голямата част от политиците. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ проф. Красимир Калинов – математик и социолог.

„Към момента това квадратче се изпразни изобщо от съдържание . Политически партии го използваха на времето да си преразпределят субсидии на база хората, които са зачеркнали това квадратче. Имаше после съдебно дело и много партии бяха осъдени да връщат пари. Това вече се отмени, защото това не е действителен глас за партия, че да ползваш парите на държавата. Квадратчето добива смисъл само и единствено да се изчислява активността. От там нататък вредите, които нанася, са многократно по-големи. Тези гласове на хора, зачеркнали квадратчето, отиват в небитието. Ако някой си мисли, че със своя глас „не подкрепям никого“ протестира срещу някого - много се е излъгал. Квадратчето в момента носи неудобство на хората, които кандидатстват като независими, защото то участва в активността, а втори път участва за изчисляване на квотата за независимите кандидати. То се маха и вече партиите изчисляват квотата си на база без това квадратче, а само на база собствените си действителни гласове. Така че това квадратче „не подкрепям никого“е безсмислено, то е вредно. Политиците не пожелаха да го махнат, но явно си имат причини за това. Трябва да питате тях“, добави още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То много

    45 1 Отговор
    вредни работи има, ама...
  • 2 Сатана Z

    26 64 Отговор
    Самото гласуване е безмислено,освен ако не е платено предварително.Къде се е чуло и видяло ,в държава с американски военни бази да има демократични избори?

    Коментиран от #20

  • 3 Редник

    47 8 Отговор
    Прав е професора. Ако гласуването е задължително има смисъл, но в момента вреди.
  • 4 карате кид оригинала

    1 45 Отговор
    Вместо "не подкрепям никого", ще гласувам за Атака.

    Коментиран от #10

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 3 Отговор
    Ха дубрутру❗😀❗🤔
  • 6 Истината

    46 3 Отговор
    "Не подкрепям никого" е действителен глас но НЕ УЧАСТВА В ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ГЛАСОВЕТЕ! Така например на изборите на 2 април 2023 г. с "НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО" гласуваха повече хора( 109 095), отколкото гласуваха за ИТН(103971). Ако бяха включени в преразпределението на гласовете, което е логично, защото са ДЕЙСТВИТЕЛНИ ГЛАСОВЕ, ИТН трябваше да остане извън парламента, защото нямаше да надхвърли избирателната бариера от 4% от гласовете. Но това не се взе пред вид и ИТН влязоха с 4.11% и с 11 народни представители. Така, че не се лъжете да дадете отговор НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО, защото никой няма да го
    отчете и все едно е глас хвърлен на вятъра.

    Коментиран от #25

  • 7 Лост

    28 6 Отговор
    Ще добие смисъл,ако "Не подкрепям никого" може при преминаване на 4% да отнеме от броя на депутатите.Тогава при може и да не бъдат 240 депутати.А при куриозен случай даже депутатите да са по-малко от 120.
  • 8 УРА,, УРА

    34 3 Отговор
    Който е гласувал с "не подкрепям никого" си е губил само времето. Гласът му е отишъл бадева. Никой от лидерите на партиите не ги вълнува, че някой гласува така. Те много добре знаят, че хората не ги обичат, но това не им пречи да наглеят и да се кандидатират безброй пъти, за да са във власта.
  • 9 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    10 28 Отговор
    трябва да си малумник да овластяваш някой дето не си виждал освен по тв, че даже същия да очаква това от теб все едно му е по рождение (даже да те кара да се чувстваш виновен ако не го правиш). и не стига че го правиш безплатно, ами и после да ти бърка в джоба (да те краде) с данъци. а той да има имунитет от закона и нагло да нарича теб суверена (господаря). това е чиста гавра и измама, на която по простите се връзват (като религията). демокрацията е днес онова което религията беше в средновековието - кукичка за бальци (без стръв, и стръвта е льжа). и двете са върха на човешката глупост и като всичко са измислени от едни за покоряване на други. не гърците, а евреите са измислили демокрацията.

    Коментиран от #16, #41

  • 10 Гатьо Гатев

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "карате кид оригинала":

    Веднага след гласуването потърси лекар,психиатър,ако няма намери строеж ,тухла четворка и я стовари със сила по тъпата глава.......ще се счупи тухлата..........

    Коментиран от #44

  • 11 Айде

    6 29 Отговор
    Абсолютна глупост! Няма как по друг начин да се каже на политиците и обяви пред обществото, че тези партии и тази власт не стават! Затова такива умници като този гадаят защо 70% не гласуват! И не намират отговор! Кой има полза, ако това квадратче се премахне!? Ами демагозите, защото ще отричат, че партиите не стават за нищо!
  • 12 ТаУмВзе

    0 27 Отговор
    Да ми се ОБЯСНИ ПО ТЕЛЕСТАН, кво е Изборчета със СЪЩИТЕ“ Просто ОЩЕ КРАЖБИЯ! А нема Матрял Жив на територията де.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пешо от панелката

    8 28 Отговор
    На хартиената бюлетина добавяте квадратче "Да ви E...П...M на всички" и зачерквате него.
  • 16 стрел☢️к

    5 28 Отговор

    До коментар #9 от "🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️":

    интелектората на 🎃 и 🐷 се активираха и цькат минуси
  • 17 Даа!

    29 0 Отговор
    Или гласувате,или- Не! С това квадратче,простичко казано, подарявате по още няколко места на първите три партии,с измислицата квотен принцип" Щеше да има смисъл,ако беше записано..Гласувам за независимите кандидати! При 105 хиляди бюлетина,ще влязат минимум 5-6 кандидати.Който в НС,може да объркат много планове,в положителен смисъл

    Коментиран от #27

  • 18 стрел☢️к

    29 1 Отговор
    кажете колко плащат 🎃 и 🐷 че ми писна да тр0ля за русия без пари
  • 19 Авеее

    31 1 Отговор
    Такова тъпо квадратче има само в българските бюлетини. Ами,като не подкрепяш никого,стой си у вас,няма смисъл да хабиш бюлетина.
  • 20 Българин

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    То пък в Руската кочина са демократични!

    Коментиран от #29

  • 21 Карлсон от покрива

    22 0 Отговор
    Квадратчето щеше да има смисъл, ако беше включено в разпределението на депутатските места. И така колкото повече гласуват с ,,не подкрепям никого,, толкова по малко депутати в парламента.
  • 22 Неговия смисъл единствено е да се знае

    21 0 Отговор
    Неговия смисъл единствено е да се знае каква част от Гласувалите не подкрепят никого!

    То няма смисъл! И Ти губиш Гласа си!

    Гласува се само за Реална партия или субект кндидат за Депутат! Само тогава твоя глас се Зачита!

    Иначе си Оставаш Безгласна Буква!

    Коментиран от #23

  • 23 От Много .....

    20 0 Отговор

    До коментар #22 от "Неговия смисъл единствено е да се знае":

    От Много ..... "УМ"!

    Човек сам Си го Вкарва!
  • 24 Печо Мух

    4 21 Отговор
    Българите са отвратени от днешната политическа пасмина , чиято единствена цел е дооглозгване на кокала !Затова лили не гласуват или задраскват празното квадратче !Трябва да се промени цялата избирателна система ! При избирателна активност под 50 % изборите трябва да са невалидни ! При три поредни неуспешни опита да се избере редовно правителство трябва да се направи Референдум за промяна на формата на управление на държавата /монархия , Президентска република и т. н /
  • 25 Карлсон от покрива

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    А не е ли по добре ,, не подкрепям никого,, да се включи в преразпределението на гласовете.

    Коментиран от #28

  • 26 Гласувай за Онзи.....

    21 1 Отговор
    Гласувай за Онзи.....За който считаш че ще е в Твой интерес!

    А Ако си Зарар!

    Гласувай за Онзи от Който ще загубиш Най - Малко!
  • 27 Карлсон от покрива

    2 21 Отговор

    До коментар #17 от "Даа!":

    Ами ако ,, не подкрепям никого,, спечели изборите?
  • 28 Стига с тези Шмекерии!

    0 21 Отговор

    До коментар #25 от "Карлсон от покрива":

    Стига с тези Шмекерии!

    Не Отнемай Чуждия Вот!
  • 29 Сатана Z

    2 21 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Неслучайно в Кенефа ви управляват цигани и турци.Те избират кой ще стриже българите като добичета,а не вие.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Много вредни

    3 21 Отговор
    професори също имат но им дават трибуна да си бръщолевят нелепиците.
  • 32 ха ха

    0 20 Отговор
    професора ли раздава 25тички , или са от посолството ? е така спечелиха и в молдова ,така ще е и в българия , и в сащ , лъжи и измами за инсталиране на "политици" верни на бандитското начало
  • 33 ха ха

    0 20 Отговор
    и -100 да ги напишеш е все тая
  • 34 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Само Гaнчо може да измисли такова квадратче израз на нашенската проклетия и прocтотия
  • 35 Някой трябваше да го каже

    2 1 Отговор
    Това квадратче е само да улови лапнишарани които си мислят че "гласуват" и "наказват партиите", а никой не ги брои за нищо. Гласувайте за опозиционни партии които знаете че ще влязат в парламента. Само тогава гласът ви има значение. Не гласувайте, или "не подкрепяйте никото", ако искате да дадете предимство на купения и корпоративен вот на ГЕРБ и ДПС.
  • 36 Смехурко

    1 2 Отговор
    От две кила гнили домати, салата не можеш да направиш.Затова квадратчето трябва да си стои.Понеже доста гнили домати има.И от двете страни
  • 37 оня с коня

    0 2 Отговор
    България е НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНАТА Държава на Света и такова Квадратче ТРЯБВА да има.За да се поддържа обаче цялостното Разнообразие на Бюлетината,следва да има и квадратче "Подкрепям всички".
  • 38 И да се знае

    2 0 Отговор
    Гласуващите с ,,не подкрепям никого,, всъщност гласуват за спечелилия изборите.
  • 39 Хахахаха

    3 1 Отговор
    Безмислено е въобще гласуването Освен ако герб получат най малко 100 човека Само при този вариант може да има евроатлантическо стабилно правителство герб +дпс .ПП бяха измислени и внедрени чрез радевите служебни правителства Да спрат герб!! Тъй като се знаеше че герб ще продължат да печелят избори Целта на заговора беше и все още е Да се държи страната в нестабилност А Герб да не може да управлява. Точно когато габриел от герб трябваше да вземе кормилото ПП свалиха правителството.. Главната цел е радев да завърши мандат и направи партия.Замисъла е той да погуби герб като управлява Само че сметката е много вероятно да излезе без кръчмаря Защото радев ще глътне итн ще изкара бкп/бсп от парламента И до тогава ПП ДБ ще са останали с 5 те процента на ДБ. Тогава ако радев въобще спечели Няма как да управлява без герб и дпс на шишко. Явно този замисъл е разгадан от ББ и дпс От това никой няма да спечели Ще има само още 2 години безвремие Главчев ще управлява още дълго.
  • 40 Поет

    0 0 Отговор
    Аз съм политик продажен, в край ограбен аз живея, всичко българско и родно ще продам и пропилея.
  • 41 Заслужаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️":

    Всичките плюсове на планетата
  • 42 Аз ще отида

    1 0 Отговор
    За гъби защото ми е все едно кой ще ме краде
  • 43 хихи

    0 0 Отговор
    Вредно да бе да !?!? Вредна има гласувал няма партийна субсидия!!
    Ако надминем 25% означвава двойно по малко пари за партийна субсидия... Чист протестен вот...
    Чиста икономия за държавния бюджет...
  • 44 карате кид оригинала

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гатьо Гатев":

    И що? Гласът ми не се губи. Не отива във партийте бизнеси вечните опозиция като коцко Центаджиев възрожденеца, фараона със 100 имота или руди тариката със записващата химикалка.

    Атака е оригинала, истинската евразийска партия! Възраждане е ментето - Републикански 🇺🇲 🇮🇱 проект.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове