Last news in Fakti

3 Юли, 2014 14:54 1 486 1

Внукът на Кусто подобри рекорда на дядо си за живот под вода

  • фабиен кусто-
  • жак-ив кусто-
  • престой-
  • под вода-
  • лаборатория-
  • aquarius-
  • флорида

Океанографът престоя 31 дни в научноизследоватлеска лаборатория край бреговете на Флоридаа

Внукът на Кусто подобри рекорда на дядо си за живот под вода - 1
Снимки: АП/БТА

Фабиен Кусто – океанограф и внук на прочутия изследовател Жак-Ив Кусто, подобри рекорда на своя дядо по продължително непрекъснато пребиваване под водата, съобщи Би Би Си. Той престоя 31 дена на дълбочина 18 метра в подводната научноизследователска лаборатория Aquarius край бреговете на Флорида, което е с ден повече от рекорда на Кусто-старши от 1963 г. на изследователската станция "Коншелф 2" в Червено море.

Aquarius в момента е единствената в света подобна лаборатория. Тя се намира на 14,5 км южно от архипелага Флорида Кис. В нея има 6 легла, душ, климатик и безжичен достъп до Интернет. Лабораторията е база на изследователския проект Mission 31, в рамките на който Фабиен Кусто ръководи група учени от различни университети в САЩ.

Обстановката на борда на Aquarius напомня за тази на Международната космическа станция. По 6-9 часа дневно французинът и колегите му, екипирани с водолазни костюми,  са прекарвали извън пределите на подводната лабораторията, точно както астронавтите в открития Космос. Те можели да остават до 9 часа във водата с акваланги, без необходимостта след това да преминават през процедура на декомпресия.

Изследователите са събрали разнообразни данни, свързани с климатичните промени, замърсяването на океанските води, флората и фауната на архипелага и са картографирали дъното. Според техните признания, в рамките на няколко дни те събрали толкова много данни, за колкото при други условия биха били необходими две години – именно благодарение на непрекъснатото пребиваване под водата.

Подводната лаборатория в рамките на мисията е била посетена от бащата и сестрата на Фабиен Кусто, от колеги изследователи, както и от известния актьор Йън Съмърхолдър, нашумял със сагата „Дневниците на вампира“ и бивше гадже на филмовата си партньорка от български произход Нина Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 deyan grigorov

    0 0 Отговор
    каква декомпресия при 18 м. !!!!