Last news in Fakti

15 Юли, 2014 17:24 1 014 0

Шеметни рокади в британското правителство

  • британското правителство-
  • рокади-
  • великобритания-
  • дейвид камерън-
  • уилям хейг-
  • филип хамънд-
  • външен министър-
  • отбраната

Външният министър Уилям Хейг внезапно подаде оставка, на негово място е назначен досегашният минисътр на отбраната Филип Хамънд. Има и други промени

Шеметни рокади в британското правителство - 1
Досегашният британски външен министър Уилям Хейг и приемникът му Филип Хамънд (на другия кадър). Снимки: АП/БТАаг

Британският премиер Дейвид Камерън назначи министъра на отбраната Филип Хамънд, известен като евроскептик, за министър на външните работи на страната, след като досегашният външен министър Уилям Хейг внезапно подаде оставка. За това пръв съобщи Камерън в своя блог в Туитър. Хамънд беше военен министър от 2011 г.

По-рано стана известно, че ръководителят на Форин офис Уилям Хейг се оттегля от поста, но остава начело на Камарата на общините до изтичане на срока на неговите пълномощия, което ще стане през 2015 г. Оттогава Хейг няма да бъде и член на парламента.

„Напускам поста външен министър след 4 години служба. След 26 години в политиката реших да се посветя на други неща, с които винаги съм искал да се занимавам“, написа Уилям Хейг в Туитър.
Според „Ройтерс“ шефът на британската външна политика е взел това решение в рамките на замислените от Камерън промени с цел подмладяване на кабинета.

Пред Би Би Си премиерът Камерън определи Хейг не само като първокласен министър на външните работи, но и като близък, доверен, мъдър съветник по много други теми. „Той де факто остава мой политически заместник в навечерието на изборите“, обясни Камерън. Общите избори в страната са идната година.

Министърът без портфейл Кенет Кларк също е подал оставка, предупреждавайки премиера Камерън, че ще остане в парламента като депутат, за да се бори в защита на членството на Великобритания в ЕС. Камерън изпрати в оставка и своя съратник, министъра на образованието Майкъл Гоув. На поста ще го наследи досегашната министърка по въпросите на равноправието и правата на жените Ники Морган, която бе и икономически секретар в Министерството на финансите. Лиз Трус пък бе назначена за министър на околната среда, прехраната и селското стопанство на мястото на Оуен Патерсън.

Министър на отбраната след Филип Хамънд стана Майкъл Фалън, досегашен министър на енергетиката. По-рано тази година Фалън предложи Консервативната партия на Камерън да проведе кампания за излизането на Великобритания от ЕС, ако планираното предоговаряне на условията се окаже неуспешно, каквото се очертава засега. От утре общо 12 кресла в кабинета ще бъдат заети от нови хора на Консервативната партия.

Според наблюдателите Дейвид Камерън иска да включи повече дами в изпълнителната власт, за да се хареса на избирателките от нежния пол. Досега той бе смятан за политик, който не може да работи добре с жени и предпочита да се огражда с мъже в управлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: