Last news in Fakti

24 Юли, 2014 15:39 3 608 1

Осъдиха Полша заради таен затвор на ЦРУ

  • полша-
  • затвор-
  • цру-
  • европейската конвенция по правата на човека-
  • затворници-
  • "ал кайда"

Варшава е нарушила редица членове от Европейската конвенция по правата на човека, като на нейна територия заподозрени са били измъчвани

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна управляващите в Полша за виновни по делото за секретния затвор на ЦРУ на територията на страната. В съдебното решение се отбелязва, че Варшава е нарушила редица членове от Европейската конвенция по правата на човека, разрешавайки на специалните служби на САЩ през 2002 г. да държат на нейна територия двама затворници, съобщи „Ройтерс“.

Според съда са били нарушени положения, свързани с правото на живот, забраната на изтезания, правото на свобода и лична неприкосновеност, правото на справедлив съдебен процес, правото на уважение на личния и семейния живот и правото на ефективна юридическа защита. Нарушение на конвенцията е и това, че полските власти не са могли да проведат ефективно разследване на ситуацията, предава РИА „Новости“.

Според решението на съда полските власти трябва да изплатят по 100 000 евро компенсация на всеки от ищците - родения в Саудитска Арабия Абу Зубайда, жител на Палестинската автономия, и саудитския гражданин Абд ал Рахим ал Нашири, които са арестувани в Полша по подозрение в съпричастност към „Ал Кайда“ и твърдят, че тайно са транспортирани със самолет до управляван от ЦРУ затвор в полска гориста местност, където са били подлагани на мъчения.

Освен компенсациите за морални щети, на Абу Зубайда ще бъдат компенсирани и съдебните разходи в размер на 30 000 евро.

Съобщения, че в Полша съществува таен затвор на ЦРУ се появиха още през 2005 г. Публикува ги международната правозащитна организация „Хюмън Райтс Уоч“ (Human Rights Watch”, но полските врасти дълго опровергаваха тези обвинения. Информацията бе потвърдена в хода на проведено от Съвета на Европа разследване. Стана по-конкретно известно, че от 2003 до 2005 г. в страната действително е съществувал такъв затвор, в който са били държани около 20 задържани от Афганистан, Обединените арабски емирства и Мароко.

В 2008 г. В Полша по този повод започна разследване и понастоящем вече има един обвиняем в делото – бившият шеф на разузнаването Збигнев Сементковски. Той е обвинен, че е разрешил мъченията по отношение на затворниците.

Полският сенатор Юзеф Пиниор твърди, че американците искали да оборудват затвора с клетка. Според него, документът, потвърждаващ тези намерения на агентите на ЦРУ се намират в полската прокуратура, предава Ей Би Си Нюз, позовавайки се на информация от „Газета Виборча“. Изанието съобщи по-рано през седмицата, че прокуратурата разполага и с официално разрешение за създаването на затвора, подписано от Збигнев Сементковски. Подпис от американска страна върху документа отсъствал, тъй като представители на САЩ не подписвали документи, противоречащи на собствената им конституция и международното право.

Абу Зубайда е смятан за един от ключовите членове на „Ал Кайда“, съпричастен и към планирането на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Нашири е заподозрян за организирането на нападение над американски военен кораб в пристанището на Аден през октомври 2000 г. Смятан е и за един от организаторите на нападението на френски нефтен танкер в Аденския залив през 2002 г. Понастоящем двамата се намират във военния затвор на САЩ в базата Гуантанамо в Куба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    2 0 Отговор
    Поляки невинные жертвь - во всем виноват этот темнейший владика Мордора Путин!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания