Last news in Fakti

21 Октомври, 2014 18:35 1 145 0

Арестуваха бивш охранител на Пиночет за престъпления от времето на хунтата

  • чили-
  • пиночет-
  • арестуваха-
  • охранител-
  • военната диктатура-
  • хунтата-
  • кристиан лабе

Екс инструкторът на персонал в концлагерите се окопал като висш общински служител

Арестуваха бивш охранител на Пиночет за престъпления от времето на хунтата - 1
66-годишният днес Кристиан Лабе`

Бивш телохранител на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, работил дълги години като общински служител и след падането на хунтата, е бил арестуван, съобщи „Гардиън“. Макар че въпросният Кристиан Лабе открито поддържал Пиночет и през 1998 г. бил сред главните организатори на протестите срещу вкарването му в затворническа болница, политическата му кариера не е пострадала. През 1996 г. Лабе е бил избран за шеф на столичната община Провиденсия и е заемал този пост над 16 години.

По данни на следствието Лабе е заподозрян в съпричастност към отвличания, изтезания и убийства на цивилни граждани по време на диктатурата на ген. Пиночет (1973-1990). След падането на военната диктатура той успял да докаже, че не е свързан с престъпленията на режима, тъй като в задълженията му влизала само личната охрана на Пиночет и членовете на неговото семейство. Това му позволило да заеме високия общински пост.

Ситуацията се променила през 2013 г., когато излиза документалната книга на известния чилийски публицист Хавиер Реболедо „Полетът на враните“, разказваща за лагерите на смъртта от периода на хунтата. Разговорите на автора с пазачите и жертвите са в основата на книгата и те дават възможност на ролята на Кристиан Лабе да се погледне по друг начин.

Според показанията на множество свидетели, преминали през печално известния лагер Tejas Verde, Лабе не е участвал лично в мъченията и екзекуциите, но като доверено лице на Пиночет е инструктирал персонала как да действа спрямо политическите затворници. Той не само отговарял за концлагера, но и бил в челните редици на тайната полиция на диктатора, отговорна за смъртта на повече от 3200 чилийци.

Арестът на бившия сподвижник на Пиночет е още един удар по дясната партия Независим демократичен съюз, чийто член е Лабе. В момента тя е в центъра на корупционен скандал, в който са замесени няколко кметове на общини в Чили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА